© Janna-Kamphof

Wellness in de vier kuuroorden van het Osnabrücker Land

Niet een, maar vier kuuroorden heeft het Osnabrücker Land. Echt wel dat je hier dus tot rust zult komen! In Bad Essen, Bad Iburg, Bad Laer en Bad Rothenfelde staan wellness en ontspanning centraal.

Elk van de vier kuuroorden heeft zo haar eigen charme, maar omdat ze dicht bij elkaar liggen, kan je in een vakantie ook meerdere plekken bezoeken zonder dat je je daarvoor moet haasten. En ook al na een weekend in het Osnabrücker Land zul je het gevoel hebben een week op vakantie te zijn geweest.

Bad Laer: bosbaden, een zoutwaterbron en een echt bio-hotel

We beginnen deze wellness-reis in het meest zuidelijke kuuroord van het Osnabrücker Land: Bad Laer. Sinds 10.000 jaar bruist hier zoutwater uit de bron ‘Springmeyers Kolk’ omhoog en daarom ontstond hier al in de 17e de eeuw de badcultuur. Nog altijd kan je een bezoek brengen aan de zoutwaterbron, die midden in het Erlebnis-Kurpark te vinden is. Hier ontdek je ook een blotevoetenpad, fitness-toestellen, ligbanken en nog veel meer om tot rust te komen. Als je nog iets verder Bad Laer in loopt, sta je op de Blomberg, een heuvel die haar naam dankt aan, jawel, de bloemen die er groeien. Hier kan je samen met Brigitte Vedder elke eerste zaterdag van de maand bosbaden. Laat je zwemkleding maar thuis, want ‘Waldbaden’ heeft niets met water te maken. Bij het bosbaden loop je bewust door het bos en word je uitgenodigd om korte bewustzijnsoefeningen te doen. Zweverig? Helemaal niet. Brigitte staat stevig met twee voeten op de grond, weet waar ze het over heeft en laat bovendien de keuze of je meedoet helemaal aan jou over.
Blijf je graag een nachtje? Bad Laer heeft zelfs een biologisch hotel: Bio-Hotel Melter. Welzijn met een goed gevoel. Je kunt hier de dag heerlijk culinair afsluiten of nog een ayurveda-massage boeken. Als je dan nog niet ontspannen bent…
Waldbaden-Bad-Laer-wandelen-©Janna-Kamphof.jpgWaldbaden-Bad-Laer-wandelen-©Janna-Kamphof.jpg
Quellkolk-Bad-Laer-bomen-waterplas-©Janna-Kamphof.jpgQuellkolk-Bad-Laer-bomen-waterplas-©Janna-Kamphof.jpg

Bad Rothenfelde: zout water in de open lucht of in het zwembad

Op een steenworp afstand van Bad Laer ligt Bad Rothenfelde, waardoor je beide plaatsen zelfs tijdens een dagtrip kan combineren. Zodra je Bad Rothenfelde binnenwandelt, voel je dat je schone lucht inademt. Al snel zul je zien waarom: langs het meer dan vierhonderd meter lange gradeerwerk druppelt zout water naar beneden dat ervoor zorgt dat een wandeling langs dit indrukwekkende bouwwerk aanvoelt als een zoutwaterkuur in de openlucht. Extra spannend: je kan ook dóór het gradeerwerk lopen, waar je het zoute water nog beter kan inhaleren. Maar ook in het zwembad en de thermen van Carpesol kan je de genezende kracht van het zoute water ontdekken. Vergeet de drukte van alle dag en geniet van het enorme wellness-aanbod van Bad Rothenfelde: van een thermaal bad tot sauna’s, van massages tot een Romeins-Ierse spa.

Bad-Rothenfelde-bloemen-©Janna-Kamphof.jpgBad-Rothenfelde-bloemen-©Janna-Kamphof.jpg

Bad Iburg: Kneipp-kuroord in het Onabrücker Land

Al voordat je in Bad Iburg aankomt, zie je de burcht op de heuvel tronen. Aan de voet van deze heuvel vind je het Kneipp-Erlebnispark. In Bad Iburg staat de gezondheidsleer van Sebastian Kneipp en zijn vijf pijlers -  water, voeding, beweging, planten en balans, centraal. Het park is hier een mooi voorbeeld van. Fonteinen, een modderspeeltuin, een jeu de boules veld en talrijke andere sport-  en spelmogelijkheden nodigen je uit om Kneipp op een interactieve en moderne manier te beleven. Bijzonder is ook het bosbaden rondom het boomkroonpad van Bad Iburg. Op dit 600-meter lange pad hoog tussen de boomkronen vinden regelmatig begeleide bosbad-sessies plaats. Hier kan je even de hectiek van het dagelijks leven achter je laten en genieten van de rust van het bos. Hoor je die vogels? En het ruizen van de wind door de blaadjes? Ik weet zeker dat je er daarna weer tegenaan kan! En er is ook nog zoveel te zien en te doen in het Osnabrücker Land…

blotevoetenpad-Kneipp-Erlebnispark-©Janna-Kamphof.jpgblotevoetenpad-Kneipp-Erlebnispark-©Janna-Kamphof.jpg

Bad Essen: vakwerkstadje met ontspannen atmosfeer

Waar je je wellness-vakantie in het Osnabrücker Land ook begint en eindigt, een bezoek aan Bad Essen is zeker de moeite waard! In Bad Essen hebben ze langzamer leven tot een kunst verheven. Dit stadje in het Osnabrücker Land is aangesloten bij het Citta Slow-netwerk, dat als doel heeft om de bestaande waarden van de plaats te erkennen en deze zoveel mogelijk te ontwikkelen, waardoor de plaats een eigen, duurzaam gezicht krijgt. Concreet betekent dit dat Bad Essen focust op lokaal, daardoor de inwoners een fijne woonplek hebben, die ze ook nog eens graag delen met bezoekers. En dat voel je meteen als je door de smalle straatjes vol vakwerkhuizen loopt. Maar een bezoek aan Bad Essen is ook een weldaad voor je gezondheid! Hier bevindt zich al miljoenen jaren zout water in de bodem. Met een mineraalgehalte van 31,8% is dit het mineraalrijkste zoute water van Europa. Dit water wordt in Bad Essen op verschillende manieren ter ontspanning gebruikt. Zo kan je bijvoorbeeld een speciale therapie in de SoleSpa doen, verneveld zout water inademen in de architectonisch interessante SoleArena of een uurtje ademen in de zoutgrot. Dat laatste probeerde ik uit: een uurtje in een luie stoel chillen met een dekentje om je heen, terwijl er een nevel van zout water gecreëerd wordt. We liepen heel relaxed weer naar buiten, kan ik je vertellen. En als je na zo’n relax-dagje zin hebt in iets lekkers, kan je bij het Kleine Haus van heerlijke Kaffee & Kuchen genieten.

Kleine-Haus-Bad-Essen-taart-©Janna-Kamphof.jpgKleine-Haus-Bad-Essen-taart-©Janna-Kamphof.jpg

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.