© Vincent Croce

Het Teutoburger Woud prikkelt zintuigen en fantasie

Het Teutoburger Woud. Ken je deze naam niet, dan is het goed die te onthouden en deze blog te lezen. De langgerekte bergrug die deels in Noordrhein-Westfalen en deels in Niedersachsen ligt, heeft namelijk enorm veel te bieden. Niet alleen qua natuurschoon, mooie dorpjes en steden en recreatiemogelijkheden maar ook als het gaat om geschiedenis: dinosauriërs, Romeinen en Germanen. Een bijzonder gebied dat er om schreeuwt verkend te worden.
Een goede plek van waaruit je het Teutoburgerwald kan leren waarderen is het plaatsje Tecklenburg dat ook wel het balkon van het Münsterland genoemd wordt. Dit omdat je vanuit Tecklenburg van heel fraaie vergezichten kan genieten.

Tecklenburg, Balkon van het Münsterland

Pittoresk. Charmant. Betoverend. Het zijn woorden die door je heen gaan als je door het plaatsje met zijn vele vakwerkhuisjes boven op de bergrug loopt. Leuk en een beetje spannend is een rondleiding door de Tecklenburger Burcht. In de burcht die waarschijnlijk uit de twaalfde eeuw stamt vinden jaarlijks de Tecklenburger Frielichtspiele plaats. Een tip: als je de kans krijgt, ga er dan kijken.
Vanuit Tecklenburg starten diverse wandel- en fietsroutes door de omgeving. Wandelaars vinden een uitdaging in de zogenaamde 'kwaliteitswandelpaden', de Teutoschleifen. Wil je iets bijzonders zien? Doe dan de route naar ‘Lengericher Canyon’ een oude steengroeve met turquoise water waar veel beschermde dieren en planten te zien zijn. Ook de Teutoschleife naar De Dörenther Klippen brengt je op een unieke plek waar je grillig gevormde rotsformaties uit zandsteen ziet die wel twintig meter hoog kunnen zijn. De meest opvallende rots is ‘Hockende Weib’, de hurkende vrouw. Moe van van het wandelen, fietsen of door Tecklenburg slenteren? Tecklenburg is een Kneippkurort en dus een uitstekende plek om nieuwe energie te tanken.

© Tecklenburgerland Tourismus e.V.

Levendige geschiedenis

Het Teutoburger Woud is een prachtig natuurgebied. Absoluut de moeite waard voor iedereen die de natuur kan waarderen, maar ook voor mensen met interesse in geschiedenis is het een fantastische plek. Doe je ogen dicht en stel je voor dat hier Dinosauriërs hebben gelopen. En dat hier, om precies te zijn, rond het dorpje Kalkriese, in het jaar negen na Christus een hevige strijd is geweest tussen de Romeinse veldheer Publius Quinctilius Varus en minstens vier Germaanse stammen onder leiding van de Germaanse edelman en aanvoerder Arminius ofwel Hermann waarnaar de beroemde wandeling, de Hermanns Höhen, genoemd is. De slag werd overigens gewonnen door de Germanen. 
In het, tegen het voormalig slagveld aan gelegen, Museum und Park Kalkriese leer je alles over deze, voor het verloop van de geschiedenis, belangrijke slag. Het museum heeft extra aandacht besteed aan voorlichting aan kinderen. Wetenschappers hebben uitdagingen voor ze bedacht waar ze met veel plezier hun tanden in kunnen zetten.

Dino's en fossielen in TERRA.vita

En die dinosauriërs dan, vraag je je misschien af? Als je daar meer van wilt weten, bezoek je Natur- und Geopark TERRA.vita vlak bij Osnabrück. Dit park bevindt zich in een prachtig heuvellandschap met meanderende riviertjes, oude bossen en mystieke veengebieden. In het park zijn veel fossielen gevonden en dus ook resten van een dinosauriër!
Je kan ook met je kinderen op zoek gaan naar fossielen en haaientanden of ga lekker met zijn allen geocachen en ontdek de schatten van TERRA.vita. Spanning verzekerd.

Blijf slapen in het Teutoburger Woud

Het Teutoburgerwald biedt zoveel dat je er misschien wel wat langer wilt blijven. Ook daarin biedt het gebied veel variatie: hotels, campings, pensions, Bed & Breakfasts. Kies gewoon wat bij jullie past en ontdek, beleef en geniet.

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.