© Ronald Jansen

Ontrafel het geheim van Natuurpark Hohe Mark

De Hohe Mark is een van die typische geheimen over de grens dat wacht om ontrafeld te worden. Als je vaker de grens oversteekt, ben je er vast wel eens doorheen gereden, bijvoorbeeld bij Haltern am See, Dülmen, Bocholt, Wesel, Borken of Raesfeld. Je ziet het al aan het aantal plaatsen dat grenst aan de Hohe Mark: het is een enorm uitgestrekt gebied. Niet gek dat het een grote diversiteit aan landschappen en recreatiemogelijkheden heeft. Hieronder wat hoogtepunten.

Wilde paarden in Dülmen

Hoe vaak je het ook gezien hebt, de wilde paarden bij Dülmen zijn en blijven indrukwekkend. Ruim vierhonderd paarden leven hier als sinds 1319 in het wild. Wil je ze absoluut zien? Doe dan wat wij deden en ga op pad met een gids. Dat is absoluut een aanrader.
Je kan trouwens ook heel leuk picknicken in de Merfelder Bruch. Geef dan Zur Wildpferdebahn" aan als bestemming in je navigatie en parkeer je auto op de parkeerplaats. De picknickplaats is dan nog een paar minuten lopen. Er zijn meerdere picknickbanken. Je hoeft alleen wat te eten en te drinken mee te nemen.

Picknicken en bezoekerscentrum Raesfeld

Wil je alles weten over de Naturpark Hohe Mark? Ga dan naar het bezoekerscentrum bij het mooie kasteel van Raesfeld met speelbos voor de kinderen. De Hohe Mark is sowieso heel erg leuk voor kinderen. Er zijn fantasieprikkelende sprookjesachtige waterkastelen, je kunt er heerlijk zwemmen en varen en er zijn dierenparken en klimbossen. Ook erg leuk is de Niedrigseilgarten ofwel een touwenparcours in Reken. Dat is maar liefst honderd meter lang! Bij het parcours begint het bosavonturenpad naar de dertig meter hoge uitkijktoren van Melchenberg. Als je er toch bent, bezoek dan ook kasteel Raesfeld met de hoogste kasteeltoren van Westfalen.

Wandelen, bijvoorbeeld over de Westruperheide

In het schitterende natuurgebied zijn tientallen wandelroutes. Die over de Westruperheide is supermooi, vooral als de heide in bloei staat. Met een beetje geluk tref je de schaapskudde die ervoor zorgt dat de heide heide blijft.
In 2021 is het wandelaanbod uitgebreid met de wandelroute Hohe Mark Steig: een etappetocht van honderdvijftig kilometer van Wesel naar Olfen. Elke dag is anders. Dat is beloofd. Uiteraard kan je ook voor een van de vele andere wandelroutes in Hohe Mark kiezen.

Fietsroute 100 Schlösser Route

Ook fietsers worden uitstekend bediend in Natuurpark Hohe Mark. Populair is de 100 Schlösser Route. Je fietst ruim negenhonderdzestig kilometer door het overwegend vlakke Münsterland. Onderweg zie je veel wisselend natuurschoon, maar vooral veel kastelen waaronder ook stoere burchten met slotgracht, barokke pronkpaleizen in het water, versterkte herenhuizen, grafelijke residenties en andere indrukwekkende bouwsels.

Strandsfeer bij de Halterner Stausee

Geen inspanning zonder ontspanning. Bezoek daarom voor, na of tijdens het wandelen, fietsen, varen, klimmen, afijn tussen het genieten door de Haltener Stausee. Geniet van een maaltijd of kop koffie op een van de terrasjes met uitzicht op het meer waar altijd wel wat te zien valt. Bij Biergarten Jupp am See tappen ze een heerlijk biertje voor je.

Overnachten in Natuurpark Hohe Mark

Over Haltern am See gesproken: boek hier een hotel en ontdek Naturpark Hohe Mark in je eigen tempo en in meerdere dagen. Liever ergens anders logeren. Overnachtingsmogelijkheden genoeg in de grensregio!

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.