De lekkerste streekproducten uit de Duitse grensstreek

Een van de leukste dingen als je naar het buitenland gaat, is het eten en drinken van regionale specialiteiten. Tijdens onze uitstapjes naar de Duitse grensstreek hebben we de afgelopen jaren al kennisgemaakt met veel lekkernijen. Zo waren we vorig jaar wandelen in Hagen am Teutoburger Wald. Aan het begin van de zomer draait hier alles om die overheerlijke kersen. Goede herinneringen hebben we ook aan ons bezoek aan de Pralinen-Manufactur Große-Bölting in Rhede. Zo´n heerlijke handgemaakte bonbons hadden we al lang niet meer gehad. Het bonte Bentheimer varken was bijna uitgestorven. Inmiddels is het uitgegroeid tot dé regionale specialiteit van de Grafschaft Bentheim. Als schnitzel of worst, of als heerlijke ham.

Steek jij binnenkort de grens naar Duitsland over en hou je van lekker en eerlijk eten, dan geef ik hier een paar tips:

Grafschafter Korb: een mand vol streekgerechten uit de Grafschaft Bentheim

Perfect als cadeau voor lekkerbekken of als souvenir van een smakelijke vakantie in de Grafschaft Bentheim. De Grafschafter Korb is een mand vol met heerlijke én eerlijke streekproducten, zoals een lokaal boerenkaasje, vlierbessenlikeur, echte honing, zelfgebakken boekweitkoekjes en jam volgens grootmoeders recept. En natuurlijk ook lekkere boerenmetworst van het bonte Bentheimer varken.
De geschenkmand is er in 3 prijsklasses van € 35,00 tot € 75,00. Verkrijgbaar bij: Kloster Frenswegen, VVV Emlichheim en de Dierentuin Nordhorn​​​​​​​. 

© Grafschaft Bentheim Tourismus

Genieten in Westfalen met keurmerk

Elke kok die zichzelf serieus neemt, maakt tegenwoordig zoveel mogelijk gebruik van streekproducten en tovert hiermee de lekkerste culinaire specialiteiten op tafel. De vereniging Westfälisch Genießen e.V. bundelt het aanbod van de beste koks uit Westfalen, die met streekproducten verrassend moderne en afwisselende gerechten koken. Westfälisch Genießen is ook een keurmerk voor restaurants die traditionele recepten in een modern jasje steken.

Zout: onmisbaar voor een smakelijk product

Vroeger werd zout het witte goud genoemd. In de kuuroorden van het Osnabrücker Land speelt zout al eeuwenlang een belangrijke rol. Ooit vanwege de zoutwinning; sinds meer dan 100 jaar vooral vanwege de heilzame werking. Kuuroord Bad Essen heeft de zoutwaterbron met het hoogste percentage: 31,8%. Dat is nog zouter dan de Dode Zee! Dit Urmeersalz wordt gewonnen door de lokale zoutproducent Grönemeyer en natuurlijk ook gebruikt door de chefkoks van Bad Essen. Ook in Bad Laer hebben ze creatieve manieren om met zout te werken en kun je speciale metworst, brood of crackers kopen. De Salzmarkt is een supergezellig evenement in Bad Rothenfelde, met kraampjes met kunstnijverheid en allerlei lekkernijen en leuke optredens.

© Unsplash-Jason Tuinstra

Boerderijwinkels: proef de smaak van het platteland

Onze favoriete stop tijdens een fietstocht? Even lekker rondneuzen in een boerderijwinkel. Nergens krijg je versere en eerlijkere producten dan bij de boer. Zelfgemaakte jams en confituren. Heerlijk geurend vers gebak en boerenbrood. Elke boerderijwinkel heeft zijn eigen specialiteiten. Soms is dat honing uit de eigen imkerij, eieren van de kippen die buiten op het land lopen, smakelijke zelfgemaakte kaasjes en in het seizoen verse aardbeien of asperges direct van het veld. Nóg leuker zijn de boerderijwinkels die ook nog een eigen café hebben. Een kopje koffie met zelfgemaakt gebak op een sfeervol terras met uitzicht over de weilanden of velden.

© Janna Kamphof

Ga je neus achterna

Natuurlijk zijn er nog veel meer culinaire verrassingen in de Duitse grensstreek. Laat je leiden door je neus en volg de bordjes die allerlei lekkers beloven. Ben je in het voorjaar in Sassenberg, dan mogen asperges op zijn Duits niet ontbreken op je bord. En we hebben het nog helemaal niet gehad over de verschillende koffiebranderijen, regionale likeurtjes, sterke drank en vers gebrouwen biertjes. Ga zelf op stap in de Duitse grensstreek en ontdek de heerlijke smaak van deze sympathieke en gastvrije streek.

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.