© Tecklenburgerland Tourismus

Een dagje geocaching in het Tecklenburger Land

Kom schat zoeken in het Teutoburger Woud

Onze kinderen van 7 en 9 zijn enorme fans van geocaching. Omdat we inmiddels zo ongeveer alle schatten in Twente hebben gezocht en gevonden, wordt het tijd voor een nieuwe uitdaging. We besluiten op een zondag naar het Tecklenburger Land, niet al te ver over de grens bij Enschede, te rijden. Hier schijnen 6 korte wandelingen te zijn uitgezet die kunnen worden gecombineerd met geocaching. We zijn benieuwd!

Wat is geocaching eigenlijk?

Eigenlijk is geocaching niets anders dan een speurtocht met moderne middelen. Gewapend met een handheld GPS, of als je die niet hebt met behulp van een app op je smartphone, ga je op zoek naar de schat. De geheime schatten zitten in kleine doosjes en worden ‘caches’ genoemd. De coördinaten en beschrijvingen zijn te vinden op geocaching.com. De caches zijn goed verstopt, dus je moet goed zoeken onder boomwortels en stenen, of op een boom. Heb je de schat gevonden? Noteer dan de betreffende letter of het nummer. Tot slot zet je deze in de juiste volgorde. Aan het einde van de zoektocht wacht een beloning in de echte schatkist bij de lokale toeristische organisatie. Als je natuurlijk het juiste woord of de cijfercode hebt gevonden.

Geocaching in het Tecklenburger Land: een superleuk gezinsuitstapje

In het Tecklenburger Land hebben ze het slim aangepakt: ze hebben 6 bestaande wandelroutes, de Teutoschleifen of de kortere wandelingen de Teutoschleifchen, gecombineerd met geocaching. Zo krijgen we de kinderen mee aan de wandel én komen we op prachtige plekken die we anders nooit ontdekt zouden hebben.

© Vincent Croce

Geocachen op de Canyon Tour

Hoewel de kinderen tijdens het geocachen meestal niet zo heel veel oog hebben voor de natuur, is het bij de Canyon Tour vanuit Lengerich wat anders. Dankzij het spectaculaire uitzicht op de Canyon van Lengerich met haar turquoiseblauwe water blijven ze even met open mond stilstaan. Dit hadden we allemaal niet verwacht. De voormalige kalksteengroeve is tegenwoordig het leefgebied van talrijke dieren en planten.

Schatzoeken in het Köllbachdal

Het Köllbachtal is de groene schat van de gemeente Mettingen. Vanuit het charmante vakwerkstadje dat bekend is om de Tüötten, oftewel marskramers, volg je de kabbelende Köllbach in het glooiende landschap. Waar liggen die schatten? Ergens in het prachtige groene bos? Bij een visvijver? Of toch bij de Marienbrunnen of het Kneipp-watertrapbekken? Ik zal het niet verklappen.

© Tecklenburgerland Tourismus

Nog meer geocaching voor een volgende keer

Het schatzoeken in het Tecklenburger Land bevalt ons uitstekend. Gelukkig zijn er nog een aantal andere tochten om een volgende keer te ontdekken. De Steinbecker Runde bijvoorbeeld, die de eeuwenoude mijnbouw rondom Ibbenbüren als thema heeft. Op het Ladbergerner Pättken loop je langs de Mühlenbach en kom je langs een oude watermolen en weilanden bij het dorpje Ladbergen. We zijn ook zeker benieuwd naar de Brochterbecker Landpartie, omdat je tijdens deze tocht een prachtig uitzicht hebt op het vakwerkstadje Brochterbeck.

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.