Laat je verrassen door het Zwillbrocker Venn

De natuur kan ons soms verrassen. Dat blijkt wel tijdens een 'rondje' Zwillbrocker Venn in Zwillbrock, net over de grens bij Groenlo en het Duitse Vreden. In het ven strijken elk jaar opnieuw ruim veertig roze flamingo's neer. Roze flamingo's... dat verwacht je toch niet in de Duitse grensregio? De flamingo's zijn alleen al een goede reden om dit mooie Natura 2000 gebied te bezoeken, maar daarmee alleen zouden we het Zwillbrocker Venn enorm tekort doen er is zoveel meer dat dit natuurgebied de moeite van een bezoek waard maakt.

Beschermd natuurgebied

Zoals uit de naam van het gebied blijkt, is het Zwillbrocker Venn een veengebied. Naast veen is er moeras en bos. Er leven meer dan honderd broedende vogelsoorten. Een van die soorten is de kokmeeuw; daar zijn er maar liefst ruim zestienduizend van. Daarnaast is er een gevarieerde fauna. Niet voor niks is het gebied, dat deel uitmaakt van een veel uitgestrekter hoogveengebied sinds 1985 beschermd natuurgebied. Ook is het als Europees Natura2000-gebied onderdeel van 'Moore und Heiden des westlichen Münsterlandes”. Dus wandelschoenen aan en ontdek dit mooie gebied.

Wandelroute om het Venn

Het bewonderen van het gebied wordt je makkelijk gemaakt want de wandelroute van zes kilometer gaat in een rondje om het veen. Verdwalen doe je hier zeker niet. Onderweg vind je allerlei informatieborden en er zijn twee uitkijktorens waar je rustig op zoek kan gaan naar de flamingo's of andere interessante dingen, zoals bomen, landschapselementen of trekvogels. Misschien tref je onderweg ook wel de kudde Moorschnucken, Duitse heideschapen, die ingezet wordt om de natuur te onderhouden. Er valt altijd wat te zien, dus het devies is de ogen goed open te houden.

Heerlijk fietsen over de Flamingoroute

Het Zwillbrock kan je uitstekend per auto bereiken. Parkeren is gratis en er zijn voldoende parkeerplekken, ook voor fietsen. Hou je van fietsen, denk dan eens aan de Flamingoroute. Dat is een fietsroute door Nederland en Duitsland van vierhonderdvijftig kilometer waarbij de flamingo's van Zwillbrock centraal staan. Voor de tussenstops kan je terecht in aan de route liggende hotels in Ahaus, Legden en Driland.

Bezoekerscentrum Biologisch Station Zwillbrock

Hoewel de natuur zoveel mogelijk met rust gelaten wordt, zodat het zichzelf kan ontwikkelen, wordt er onderhoud aan de natuur gedaan. Dit gebeurt door het Biologische Station Zwillbrock dat ook een bezoekerscentrum heeft. Vandaaruit worden onder meer excursies en workshops georganiseerd, maar er wordt ook voorlichting gegeven over het gebied, de geschiedenis en de manier waarop het Biologische Station het onderhoud pleegt. Rondom het bezoekerscentrum kunnen kinderen ook leuk spelen en kan je met zijn allen gebruik maken van een van de picknickbanken. Een leuk idee: huur eens een tandem om op een andere manier de omgeving te verkennen.

Hotel-Restaurant Kloppendiek

Is picknicken te primitief voor je of is het weer er niet naar? Bij de ingang naar het veen vind je Hotel-Restaurant Kloppendiek, dat trouwens ook een biergarten heeft als het weer wel goed genoeg is of je gewoon lekker bediend wilt worden. Het restaurant werkt voornamelijk met streekproducten. Wil je dicht op het veen overnachten om het in de avond of vroege uurtjes te bezoeken? Ook dat kan in Hotel-Restaurant Kloppendiek.

Bijzondere tip: St. Fransiscuskerk

Vanaf Kloppendiek of de parkeerplaats kan je trouwens ook een bezoekje brengen aan een bijzonder kerkje dat precies op de grens van Nederland en Duitsland ligt. Het is de best bewaarde barokke kerk van Westmünsterland. De geschiedenis van het kerkje leidt terug naar 1651, toen er openluchtdiensten op die plek plaatsvonden die vooral bezocht werden door katholieken uit Groenlo en de heerlijkheid Borculo die hun geloof na de vrede van Münster niet meer in de eigen woonplaats mochten uitoefenen.

Wil je in de buurt van Zwillbrock overnachten? Er zijn genoeg overnachtingsmogelijkheden in en rond Vreden.

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.