In de sporen van Germanen en Romeinen

Oorlog in het Teutoburgerwoud

Lopen op historische bodem

Ruim tweeduizend jaar geleden werd er een belangrijke strijd geleverd in het Teutoburgerwoud. Ongeveer 18.000 Romeinen vochten er tegen Germaanse stammen met als doel hun rijk verder uit te breiden. Dat mislukte. De Germanen wonnen het gevecht dat bekend staat als de Varusslag. Ontdek alles over deze slag in Museum en Park Kalkreise en loop letterlijk in de sporen van de Germanen en Romeinen.

9 jaar na Christus

In het jaar 9 na Christus vond de Varusslag plaats: een veldslag tussen de Germanen en Romeinen.

18.000 soldaten

De Romeinen verschenen met zo’n 18.000 soldaten op het strijdtoneel. Slechts tientallen overleefden de slag.

163 munten

Op de plek waar de Varusslag plaatsvond zijn archeologische vondsten gedaan, waaronder 163 zilveren munten.

Op bezoek bij de Germanen en Romeinen

Duik in de geschiedenis en ontdek alles over de Varusslag in het Museum und Park Kalkriese. Bezoek de tentoonstelling met archeologische vondsten of ervaar het leven van de Germanen en Romeinen tijdens de jaarlijkse Romeinen- en Germanendagen. Ontdek hoe ze leefden, handelden, werkten en streden. Een onvergetelijke belevenis, zeker voor kinderen.

Als een Romein

Ervaar samen met je kinderen hoe het voelt om een Romeinse soldaat te zijn. Hijs in het LWL-Römermuseum de bagage voor een veldtocht op jullie rug of kruip in een legertent. Ook kun je hier alle opgravingen uit dit gebied bekijken.

Fietstocht door de tijd

Volg de Römer-Lippe-Route en fiets waar de Romeinse soldaten vroeger marcheerden. Ontdek spannende vindplaatsen van hun kampen en lees onderweg alles over de geschiedenis van de Romeinen. Je passeert kastelen en kloosters, geniet van panoramische uitzichten en kunt in elk historisch dorpje langs de route stoppen voor een verfrissend drankje. 
De hoofdroute is driehonderd kilometer lang, maar je kunt ook voor een kortere dagtocht kiezen.

De Varusslag in het kort

De komst van de Romeinen

De Romeinse keizer Augustus – een achterneef van Julius Caesar – wilde zijn macht uitbreiden naar Germania, het huidige Duitsland. Hij pakte dat serieus aan. Samen met zijn stiefzoon bouwde hij een gigantisch soldatenkamp, op de plek waar nu Nijmegen ligt. Vanuit dat kamp wilden ze Germania bestormen.

De Varusslag

In eerste instantie boekte Augustus succes. Hij veroverde een deel van Germanië. Maar in 9 na Christus ging het mis. De Romeinen werden in het Teutoburgerwoud aangevallen door de Germanen. De Romeinen bleken alleen goed te kunnen vechten op een open vlakte. In het bos misten ze overzicht. De Germanen wonnen deze Varusslag.

De Romeinen geven niet op

De Romeinen konden zich niet neerleggen bij hun nederlaag. Ze planden nieuwe veldtochten in Germanië en vielen in 14 na Christus weer aan. De Romeinen deden wat ze konden en richtten veel schade aan bij de Germanen, maar het lukte hen niet om Germania opnieuw te veroveren. Het Romeinse Rijk hield definitief op bij de Rijn.

Archeologische vondsten

In de 17e eeuw werden in de buurt van Kalkriese oude munten gevonden. Verschillende vooraanstaande wetenschappers vermoedden dat het ging om Romeinse munten, afkomstig van keizer Augustus. De munten werden onderzocht en het vindgebied kreeg veel aandacht. Maar pas in 1987 bevestigde de Brit Tony Clunn wat eeuwenlang werd gedacht: hier waren Romeinse troepen geweest.

Blijf logeren

Aan originele accommodaties geen gebrek.

De honger stillen

Bourgondisch genieten bij La Nuova Gondola.

© Unsplash-Wesual Click

Germanen en Romeinen op je scherm

Wil je precies weten hoe het zat met de strijd tussen de Germanen en Romeinen zodat je het maximale kunt halen uit je bezoek aan Duitsland? Dan is ‘Barbarians’ op Netflix een aanrader. In deze spannende zesdelige serie zie je hoe de Slag bij het Teutoburgerwoud ontstond en hoe Germaanse stammen tegen Romeinse legioenen vochten om de macht. Met geslepen zwaarden en klinkende schilden, hard tegen hard.  

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.