© Björn Kaisen

Kersttradities bij de oosterburen

Spelletjes, muziek en koekjes bakken

Ontdek bijzondere kersttradities in de Duitse grensstreek

De kerstperiode staat vlak over de grens niet alleen bol van de kerstmarkten, maar ook van bijzondere kersttradities. Wist je dat er in december in de Grafschaft Bentheim bijvoorbeeld schoenzolen worden gebakken? En dat je er die maand legaal mag gokken? Lees snel verder als je hier meer over wilt weten!

© Touristinformation Bad Bentheim

Gokje wagen tijdens ‘Nikolausknobeln’: één keer per jaar legaal

Tijdens het ‘Nikolausknobeln’ op 5 december is in Nordhorn gokken op straat voor één keer helemaal legaal. Ook in Bad Bentheim wordt gedobbeld, altijd op de zaterdag voor Nikolaus tijdens de kerstmarkt. Dit dobbelspel, dat al 120 jaar bestaat, is heel eenvoudig: je speelt met een beker met daarin drie dobbelstenen. De spelers betalen voor een bepaalde prijs, bijvoorbeeld een taart, het hiervoor gevraagde bedrag van bijvoorbeeld 1 euro per persoon. De speler met het hoogste aantal ogen wint. Strikt genomen betreft het een verboden gokspel dat één keer per jaar met officiële toestemming mag worden gespeeld. Wie wil er ook wel eens een gokje wagen?

Muzikale tradities: boze geesten wegjagen en samen kerstliedjes zingen

Voor wie meer met muziek op heeft dan met gokken, hebben onze oosterburen ook genoeg te bieden. Zo blazen ze niet alleen in het oosten van Nederland, maar ook aan de andere kant van de grens op de ‘Middewinterhorn’. Vanaf de eerste advent tot en met Driekoningen klinken in de Grafschaft Bentheim regelmatig de klanken van dit bijzondere instrument. De oorsprong hiervan ligt bij de Germanen: zij bliezen op de midwinterhoorn om boze geesten weg te jagen en de goden gunstig te stemmen voor een goede oogst. Al in de zesde eeuw besloot Paus Gregorius I dat dergelijke onschuldige gebruiken met het katholieke geloof verenigd mochten worden. Sindsdien kondigen de midwinterhoorns jaarlijks het begin van de kerstperiode en de geboorte van Jezus aan.

Een andere muzikale traditie waaraan je ook zelf kunt deelnemen, is het ‘Weihnachtssingen’. ‘O dennenboom’, ‘Stille nacht’, ‘Kling klokje klingelingeling’... Het Nederlandstalige arsenaal aan kerstliedjes is al groot, maar de Duitsers hebben het zingen van kerstliedjes tot een ware kunst verheven. In de adventstijd trekken ze niet alleen naar de kerstmarkt voor een warme mok glühwein of gebrande kastanjes, maar ook naar verschillende pleinen om samen te zingen. Zo verandert bijvoorbeeld de Domplatz in Münster iedere tweede advent in een enorme concertlocatie. Uit duizenden kelen klinken dan bekende Duitse kerstliedjes. En niet getreurd als je zingt als een schorre kraai of de teksten niet kent: alleen al het bijwonen van dit Weihnachtssingen en het luisteren naar de verschillende liederen is indrukwekkend.

© Vincent Croce
© Franz Frieling

Overheerlijke ‘schoenzolen’ bakken in eeuwenoude wafelijzers

Het klinkt misschien gek, maar het is echt waar: in de Grafschaft Bentheim bakken ze in december graag ‘Schoosollen’ – letterlijk vertaald: schoenzolen. Bij deze traditie, die nog stamt uit de tijd voordat de elektriciteit werd uitgevonden, worden wafels gebakken op een open vuur. Hiervoor worden wafelijzers gebruikt, die vaak zijn voorzien van familiewapens. Veel van deze ijzers zijn al eeuwenoud! De vorm van de wafels – groot en plat – geeft ze hun opmerkelijke naam.

Proeven van de kerstsfeer in het Osnabrücker Land, Grafschaft Bentheim en Münsterland?

Op deze pagina is een overzicht van de mooiste kerstmarkten te vinden:

Kerstmarkten in het Geheim over de grens.

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.