Real city vibes: stedentrip naar Osnabrück
 

Sfeervolle vredesstad omringd door de natuur

Dicht bij huis en er toch even helemaal tussenuit

Zin om er met het gezin, vrienden of familie even op uit te gaan? Laat je dan eens verrassen door Osnabrück. Deze stad, op ruim een uur rijden van Enschede, staat bekend als vredesstad. Op 25 oktober 1648 werd hier namelijk vanaf de trappen van het stadhuis het vredesakkoord afgekondigd dat een einde maakte aan de Tachtigjarige Oorlog.

Osnabrück heeft ook nog om een andere reden een unieke flair. Het is namelijk de enige grote Duitse stad die midden in een nationaal park gelegen is: het UNESCO Global Geopark TERRA.Vita. Ontspannen in de buitenlucht is hier wel heel eenvoudig. Zo volgen archeologen in de dop hier de sporen van dinosauriërs, dompelen bezoekers zich onder in de historie van de Slag om het Teutoburgerwoud en gaan avonturiers op verkenningstocht langs een van de vele meren.

 

Beestachtig leuk: een uitje naar Zoo Osnabrück

2.500 dieren en 300 verschillende diersoorten op een oppervlakte van 3.500 hectare: in de dierentuin van Osnabrück, die al bijna 90 jaar bestaat, maken bezoekers in slechts één dag een wereldreis door maar liefst 12 dierenwerelden. Ga langs bij de orang-oetans, gibbons en tijgers in Ankor Wat, maak kennis met capybara’s, tapirs en neusberen in Zuid-Amerika of bekijk de neushoorns en leeuwen van boven in het Afrikaanse Mapungubwe. Een andere bijzonderheid in deze dierentuin: de ondergrondse zoo. In een gangen- en grottenstelsel van 500 vierkante meter leven onder meer prairiehonden, ratten en naakte molratten. Jonge rangers kunnen zich tot slot naar hartenlust uitleven in een van de vier bovengrondse speeltuinen.

 

© Thiessen

Bezienswaardigheden in Osnabrück

Must-sees

De plek waar in 1648 de Vrede van Westfalen werd getekend, de Vredeszaal in het oude stadhuis, is uniek cultureel erfgoed. Maar Osnabrück heeft meer te bieden, zoals indrukwekkende natuur en jaarlijks terugkerende evenementen. Ontdek het zelf!

Stadhuis van de Vrede van Westfalen

Osnabrück

© CC-BY-SA | Tourismusgesellschaft Osnabrücker Land, Sven Christian Finke Ennen

Dom St. Peter

Osnabrück

© CC-BY-SA | Tourismusgesellschaft Osnabrücker Land

Museumsquartier Osnabrück

Osnabrück

© CC-BY-SA | Marketing Osnabrück GmbH

Diocesaan museum en dom schatkamer

Osnabrück

© CC-BY-SA | Diözesanmuseum Osnabrück

Hasestollen

Osnabrück

© CC-BY-SA | Heinz Hesse

Nettebad Osnabrück

Osnabrück

© CC-BY-SA | Tourismusgesellschaft Osnabrücker Land

Theater Osnabrück

Osnabrück

© CC-BY-NC-SA | Theater_Innenansicht_(c)Piepenbrock

Zoo Osnabrück

Osnabrück

© CC-BY-SA | Zoo Osnabrück

Hasewelle

Osnabrück

© CC-BY-SA | Joachim Grothus
© Angela von Brill

Walhalla voor shop-a-holics

Shop till you drop: in Osnabrück zijn niet alleen bekende winkelketens en grote warenhuizen, maar ook leuke kleine boetiekjes te vinden. Leuk weetje: onderdeel van warenhuis Lengermann und Trieschmann is het indoor-surfcentrum Hasewelle, waar jong en oud na het shoppen hun surfskills kunnen bijschaven. Toe aan een bakje koffie? In Osnabrück zetten barista’s in verschillende knusse cafés hun beste beentje voor. Ook aan restaurants is in de stad geen gebrek: van Spaanse tapas en Italiaanse pizza en pasta tot Aziatisch soul food of de traditionele Duitse keuken – je smaakpapillen vinden hier zeker wat van hun gading. Ter afsluiting van de dag nog even de voetjes van de vloer? In Club Alando Palais worden regelmatig leuke feestjes, concerten en events georganiseerd.

De paden op, de lanen in

Even genoeg van de stadse drukte?De natuur in de omgeving van Osnabrück roept! De stad is ingeklemd tussen het Teutoburgerwoud en het UNESCO Geopark TERRA.Vita: twee echte trekpleisters voor fietsers en wandelaars. Verken bijvoorbeeld een van de ‘Teutoschleifen’ met de benenwagen. Er zijn in totaal negen routes die allemaal goed zijn bewegwijzerd. Heerlijk ronddwalen, maar niet verdwalen dus!

Laat je inspireren

Niet te missen evenementen

Osnabrück en omgeving staan bol van de evenementen. Wat te denken van het stadsfeest XXL Maiwoche, dat wordt gehouden vanaf Hemelvaartsdag tot en met Tweede Pinksterdag? Met een kermis, muziekoptredens, festivals, foodtrucks en nog veel meer wordt de lente ingeluid.

De autorally ‘Osnabrücker Bergrennen’ in het eerste weekend van augustus trekt autosportliefhebbers van heinde en verre naar het dorpje Hilter-Borgloh, zo’n 10 kilometer ten zuiden van Osnabrück.

Verder vormt de Altstadt van Osnabrück op de laatste zaterdag van augustus het decor van de ‘Kulturnacht’. Ook tijdens het European Media Art Festival van 24 tot en met 28 april kunnen cultuurfans hun hart ophalen.

Wijnliefhebbers zullen zich tijdens de Weinsommer van 6 tot en met 9 juli op het marktplein in Osnabrück helemaal thuis voelen: het plein wordt vier dagen lang omgetoverd tot een ware wijnoase.

Sinds 2005 staat het Morgenland Festival Osnabrück in de eerste twee weken van augustus in het teken van de fascinerende muziekcultuur van het Midden-Oosten, van traditionele muziek tot avant-garde, jazz en rock. Een must voor fans van onconventionele muziekstijlen.

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.