© Achim Meurer

Verwonder je over natuurgebied Piesberg en TERRA.vita

Misschien ken je dat liedje wel, 'Dansen op de vulkaan' van De Dijk? In Duitsland, in de buurt van Osnabrück kan dat, dansen op de vulkaan. Als je dat wilt, tenminste. En het niet erg vindt als mensen je een beetje vreemd aankijken. Je kan ook wandelen, fietsen, genieten van de natuur in het TERRA.vita park. Een oude steengroeve of  museum Industriekultur, met kolenmijn bezoeken. En dat zonder risico, want de vulkaan waarop natuurgebied Piesberg ontstaan is, zal nooit meer uitbarsten. Dat heeft hij ook nog nooit gedaan.

Natuurgebied Piesberg, Unesco werelderfgoed

Uit de oude vulkaan is dus Piesberg ontstaan. Piesberg is het middel- en hoogtepunt van het natuurpark TERRA.vita, wat bestempeld is tot Unesco erfgoed. TERRA.vita staat vooral bekend om de veelzijdigheid aan landschappen en uitzichten en de bijzondere bodem, waar zich veel mineralen en fossielen in bevinden.
Tussen de tiende en de twintigste eeuw was er een steengroeve waar actief gedolven werd. Nu dat niet meer gebeurt, is de groeve een soort canyon geworden met veel bijzondere flora en fauna. 
Door natuurgebied Piesberg loopt een wandelroute van zo'n acht kilometer. Tijdens de wandeling zijn er diverse uitkijkpunten te beklimmen vanwaar je een fantastisch uitzicht hebt op het TERRA.vita gebied. Iedere zaterdag kan je voor € 1 zelf op fossielenjacht. Je krijgt een hamer en kan gelijk aan de slag. Erg leuk en spannend om te doen, want je hoopt dan toch iets bijzonders te vinden. Die kleine kans is er altijd.

© Achim Meurer
© Achim Meurer

Kolenmijnen

Het gebied met de vulkaan, de fossielen en de steengroeve kent een bijzondere geschiedenis. Vooral ook omdat er in het gebied ook kolen werden gewonnen. Er waren meerdere kolenmijnen. Aan die kolengeschiedenis is Museum Industriekultur gewijd. In het museum wordt duidelijk wat kolen voor de welvaart hebben betekend en hoe Osnabrück zich van landbouwstad tot industriestad ontwikkelde.  
In het museum is enorm veel te zien, horen en ruiken: van antieke stoommachines tot een unieke verzameling fossielen uit de tijd van het ontstaan van steenkool. 
Ook kan je er een heel bijzondere en spannende ervaring opdoen: afdalen naar een mijnschacht op dertig meter onder de aarde waar je via een oud spoorlijntje door de mijn naar het voormalige magazijn reist. Een hele belevenis voor iedereen.

Natuur- en Geopark TERRA.vita

Om weer tot rust te komen, kan je na je bezoek aan het museum en de mijn lekker recreëren in het TERRA.vita gebied. In het prachtige heuvellandschap met meanderende riviertjes, oude bossen en mystieke veengebieden gaat dat vast wel lukken. Toch een beetje actief zijn? Pak de fiets of ga met zijn allen geocachen en zoek de digitale schatten.

© Janna Kamphof

Hof Gösling: taarten en ijstaarten

Liever even gewoon zitten en wat lekkers eten of drinken? Op maar een half uur fietsen van Osnabrück zit Boerderijcafé Hof Gösling. Hier proef je niet alleen de lekkerste taarten en koffie, maar ook regionale specialiteiten én de lekkerste ijstaarten. Of neem samen een high tea. Gezellig en superlekker.

Zien we je?

Bij Hof Gösling hebben ze trouwens ook appartementen. In de regio rondom de Piesberg is sowieso een groot aantal hotels, B&B's, pensions, campings en vakantieparken te vinden. Dus als je wat langer in de buurt wil blijven, kan dat prima. Zien we je in natuurgebied Piesberg?

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.