© Heinz Hesse

Hasestollen

In een oogopslag

De Hasestollen is gebouwd tussen 1863 en 1856.

De tunnel was bedoeld om mijnbouwactiviteiten, die toen uitsluitend plaatsvonden ten noorden van de Piesberg, te verbinden met het gebied ten zuiden van de berg waar in 1857 het nieuw gebouwde treinstation in gebruik werd genomen.
De Hasetunnel werd niet alleen gebruikt voor kolenwinning, ook grote hoeveelheden putwater die in de mijn werden aangetroffen, werden hierdoor afgevoerd. Het zoute putwater dat vervolgens de Hase in stroomde, leidde tot grote milieuproblemen waardoor de mijn uiteindelijk in 1898 werd gesloten.
Na de sluiting van de mijn werd de Hasetunnel in de Tweede Wereldoorlog opnieuw gebruikt als schuilkelder. Als gevolg van een doorbraak slibde deze later volledig dicht.
 
Het Museum Industriekultur Osnabrück liet de tunnel vanaf 1997 weer blootleggen en opende in september 2000 een deel van de schacht en de ca. 300 meter lange tunnel voor museumbezoekers.

Op de kaart

Hasestollen
Fürstenauer Weg 171
49090 Osnabrück
Deutschland

Tel.: +49 541 / 9127845
E-mail:

Algemene informatie

Wat wil je nu doen?

Meer attracties

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.