© Unsplash-Ogulcan Ercal

Smullen van de oorspronkelijke Westfaalse keuken

Hartelijk, hartig en een zoete traditie

De Duitse keuken. Wat zijn eigenlijk typisch Duitse gerechten? Currywurst, Flammkuchen, Rösti, Spätzle, en Sauerkraut kun je vast nog wel noemen. Een vers getapt biertje of lekker glas wijn erbij en genieten maar. Maar de echte, typisch Duitse keuken omvat zoveel meer. De regionale verschillen in eetgewoonten zijn groot. Alle deelstaten hebben hun eigen recepten en tradities.

Westfaals’ langzame genieten

Pure smaken, gemoedelijkheid, even aandacht voor jezelf en voor het eten op je bord. De Westfalen maakten van goed eten een levenskunst. Van de slow food beweging heeft menig restauranteigenaar hier nog nooit gehoord, maar hier koken ze zeker volgens deze principes. Met producten uit eigen streek serveren ze hier vol aandacht en passie een oorspronkelijk gerecht op je bord. De Westfalen zijn trots op hun culinaire traditie en zetten daarom zelfs een keurmerk op. Het predikaat “Westfälisch genießen” (Westfaals genieten). Draagt een restaurant dit label, dan doet het er alles aan om de essentie van de Westfaalse keuken te bewaren. Soms zijn de gerechten nog op geheel traditionele wijze bereid, maar vaak zijn ze in een vernieuwd jasje gestoken. Je proeft de echte Westfaalse keuken bijvoorbeeld in Münster bij Restaurant Töddenhoek of Großer Kiepenkerl, in de Domschenke in Billerbeck of bij Restaurant Kemken in Tecklenburg.

© Unsplash-Monkfish
© Pixabay

De hartige en hartelijke Westfaalse keuken

‘Herzhaft & herzlich’: dat is de Westfaalse keuken. Hartig omdat de Westfaalse keuken krachtig is van smaak en hartelijk omdat iedereen welkom is aan tafel. Een bijzondere specialiteit is de Münsterländer Töttchen. Een zoetzure ragout van rund- of kalfsvlees en orgaanvlees, aangemaakt met ui, azijn en kruiden. Ook het Wurstebrot is op veel Westfaalse menukaarten te vinden. Gebakken bloedworst geserveerd met aardappelpuree en appelmoes. Het zijn misschien ingrediënten die je nog nooit eerder geproefd hebt. De Westfaalse chefs weten je smaakvol te verrassen met deze in vergetelheid geraakte gerechten.

Gebaksland nummer één

Eén kenmerk hebben alle deelstaten met elkaar gemeen: Duitsland is het land van gebak. Bestel je ‘Kaffee und Kuchen’, dan krijg je geen koekje bij de koffie, maar een heuse taartpunt. Overal vind je wel een ‘Konditorei’ met vitrines vol gebak. Iedere streek heeft zijn eigen favoriete soort. Het beroemdste is misschien wel de Schwarzwälder Kirsch. Een eeuwenoud recept met cake, slagroom, chocolade en natuurlijk kersen. Ook in de grensstreek houden ze van zoet. Kom je in Osnabrück, proef dan zeker de Armer Ritter. Deze wentelteefjes zijn hier een specialiteit. Maar de écht bijzondere taarten maken de Westfalen gewoon lekker zelf. Het is een traditie om elk weekend weer een ander baksel uit de oven te toveren om familie en vrienden mee te verwennen. Loopt het water je al in de mond?

© Unsplash-Randy Fath

Recept voor een originele Westfaalse klassieker

Kom alvast in de smaak en ga ook lekker zelf aan de slag. Het recept van deze Framboos-roomkaas-taart is een klassieker. Het komt uit een boek waarin Westfaalse landvrouwen hun geheime bakrecepten delen.

Boodschappenlijst

Voor de bodem:

  • 100 g amandelschaafsels
  • 100 g bloem
  • 100 g boter
  • 60 g suiker
  • ½ theelepel bakpoeder

Voor de vulling:

  • 400 g roomkaas (of zuivelspread)
  • 100 g suiker
  • 400ml slagroom

Voor de topping:

  • 800 g bevroren frambozen
  • 250 ml frambozensiroop
  • 250 ml water
  • 2 zakjes taartgelei 

- springvorm Ø 28 cm

 

Bereiding:

  • Maak de bodem: Verwarm de oven op 175°C. Bekleed de springvorm met bakpapier. Meng de ingrediënten voor de bodem in een kom, verdeel het deeg over de springvorm en druk de bodem aan met de achterkant van een lepel. Bak de bodem 10 tot 15 minuten in de oven. Hij is klaar als hij een mooie goudbruine kleur heeft. Laat afkoelen.

  • Bereid de vulling: Meng roomkaas en suiker tot een glad mengsel. Klop de slagroom op en schep het voorzichtig door de roomkaas. Giet het mengsel in de bakvorm. Laat de vulling 4 tot 5 uur opstijven in de koelkast.

  • Voor de topping: Bedek de taart met bevroren frambozen. Doe water en siroop in een pannetje en meng de gelei erdoor. Verhit het mengsel al roerend tot het is aangedikt. Giet het mengsel over de taart en laat enkele uren afkoelen in de koelkast.

© Sophie Küppers

Tips:

  • De standaard koffietijd in Westfalen is rond een uur of drie. Bereid bodem en vulling een dag van tevoren (in de avond) en laat ‘snachts opstijven. De volgende ochtend maak je de topping. Dan kan de topping nog afkoelen voor je hem serveert.
  • Ben je bang dat de vulling niet stevig genoeg wordt? Klop dan de slagroom op met een zakje klopvast of meng 10 blaadjes opgeloste gelatine door de vulling. 
  • De topping lukt het beste wanneer de frambozen net uit de vriezer komen.

Guten Appetit!

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.