Kerst​​​​markten over de grens 2023

De mooiste tijd van het jaar

Beleef een warm wintersprookje!

Het is zover! De mooiste tijd van het jaar is weer aangebroken. De tijd van familie, cadeau's, lekker eten en natuurlijk een bezoek aan een echte Duitse kerstmarkt. Waar je precies moet zijn dit jaar?

In Nederland zeg je 'de donkere dagen voor Kerstmis'. Een paar kilometer over de grens wordt alles anders. Bereid je voor op een oergezellig feest met lampjes en lekkernijen, idyllisch aangekleed in kerstsfeer. Om een beetje stil van te worden. Je moet het minstens één keer meegemaakt hebben samen, het warme wintersprookje dat Weihnachtsmarkt heet. Smaakvol, vrolijk, traditioneel en dus een tikkeltje nostalgisch, precies zoals ze dat alleen in Duitsland kunnen.

Het wintersprookje van Münster

27 november t/m 23 december 2023

Als de grote Prinzipalmarkt in een gouden gloed oplicht, de arcaden versierd zijn met adventskransen, de winkels feestelijk versierd zijn en de geur van glühwein en gebrande amandelen overal op straat te ruiken is, dan begint in Münster de mooiste tijd van het jaar. De zes markten, die maar een paar minuten te voet van elkaar af liggen, lopen als kralen aan een snoer door de binnenstad en nodigen uit tot gezellig slenteren langs kraampjes in kerstsfeer. De oudste en grootste kerstmarkt ligt onder een romantische hemel van lichtjes rondom en op de binnenplaats van het stadhuis. Hier zijn stands te vinden die sieraden en kunstnijverheid aanbieden en er staan vele kraampjes met een culinair aanbod.

© Joachim Viertel

Historische kerstmarkt in Osnabrück

27 november t/m 22 december 2023

Al jaren behoort de kerstmarkt van Osnabrück tot de mooiste in het noorden van Duitsland. Maar ook in de rest van Duitsland en zelfs internationaal is de kerstmarkt met de historische achtergrond van het raadhuis, de Mariakerk en de dom buitengewoon populair. Geliefde trefpunten zijn de grootste speeldoos ter wereld voor het theater en het bijna 100 jaar oude draaimolen van de familie Telsemeyer voor het raadhuis. Een wandeling door de stad wordt in het betoverende licht van het prachtig versierde voetgangersgebied een echte belevenis. Natuurlijkworden er ook dit jaar weer verschillende (muzikale) evenementen georganiseerd.

Sprookjesachtig Nordhorn

27 november t/m 23 december 2023

De kerstmarkt in Nordhorn nodigt dit jaar weer uit voor een heerlijk ontspannen wandeling. Een prachtig versierd kraampjesdorp, een gevarieerd raamprogramma en duizenden lichtjes laten de stad feestelijk schitteren. Het aanbod op de kerstmarkt in Nordhorn is groot: naast kerstartikelen en cadeau-ideeën worden er natuurlijk ook snoepjes, glühwein en feuerzangenbowle aangeboden. Uniek zijn de zogenaamde "Handwerkersontage: iedere adventzondag wordt het aantal kraampjes namelijk nog eens flink uitgebreid voor prachtige, handgemaakte decoraties en originele kerstcadeautjes. Het sprookjesbos en de draaimolen voor de kinderen zijn erg geliefd bij de kleine bezoekers.

© VVV Nordhorn

Typisch en toch een beetje anders – de kerstmarkt in Melle

Glühwein, chocolademelk en kerstversieringen: De kerstmarkt in Melle is een van de bekendste adventsmarkten in de regio rond Osnabrück. Aan de ene kant is de markt typisch voor de Duitse kerstmarkten - aan de andere kant ook iets heel bijzonders!

© Sven Betz

Winters sprookje in Bocholt - net over de grens

27 november t/m 20 december 2023

Op de kerstmarkt in Bocholt animeren ambachtelijke, artistieke en culinaire aanbiedingen in de kraampjes, muziek en nostalgische draaimolens de bezoekers tot de tijd voor kerst. De kerstmarkt vindt weer plaats voor een prachtig decor: het historische stadhuis met zijn verlichte adventskalender. Daarnaast zullen professionele kerstmarktdeelnemers een kerstpiramide met verlichte vleugels en de speciaal voor de kerstmarkt in Bocholt ontworpen glühwein- en feuerzangenbowlen-hutten opzetten. Natuurlijk zijn er op de kerstmarkt ook veel aantrekkelijke kraampjes met ambachtelijke artikelen te vinden. Een dagelijks podiumprogramma rondt de sfeervolle kerstmarkt mooi af.

Emszauber: Culinaire kerstmarkt in Rheine

22 november t/m 20 december 2023

​​Wanneer het koude seizoen de Emsstadt in een mooie winterjurk dompelt is het weer tijd voor de Emszauber. Midden in Rheine, direct aan de Emsterrassen, wordt hier van 22 november t/m 20 december 2023 gedurende 4 weken een gezellige en sfeervolle kerstmarkt met glühwein, geroosterde amandelen en vele andere lekkernijen gecreëerd. De ideale plek voor een gezamenlijk bezoek met vrienden, collega's en familie.

Kleine maar fijne kerstmarkten

Over de grens in Duitsland vind je ook een heleboel kleine kerstmarkten. Vaak op een heel bijzondere locatie en maar een paar dagen geopend. Makkelijk te missen dus en dat zou jammer zijn! Deze moet je zeker niet missen.

Raesfelder Adventsmarkt

Op het sprookjesachtig verlichte terrein rondom het kasteel vind je vele kraampjes met originele cadeautjes.

© Vincent Croce

Iburger Advent

​De kasteeltuinen van het schilderachtige kasteel inclusief alle hoeken en nissen van de binnenplaats, zijn in kerstsfeer.

Altstadtzauber Tecklenburg

De hele binnenstad baadt in een zee van feeërieke kerstlichtjes.

Adventsmarkt Ahaus-Alstätte

​Op het kerkplein staan de feestelijk versierde kerstkramen.

​Halterner Nikolausmarkt

Kleine, gezellige en buitengewoon sfeervolle kerstmarkt in Haltern am See.

© Pamela Burbank

Bijzonder sfeervolle kerstmarkten

Heb je zin in een kleine kerstmarkt vol Duitse gezelligheid en traditie? Bezoek dan eens een van de knusse markten die maar één of twee weken geopend zijn.

Kerstmarkt in de Dierentuin Nordhorn

01 t/m 10 december en 16/ 17 december 2023

Een kerstmarkt in een dierentuin? In Nordhorn kun je dit meemaken! De levende kerststal, feestelijke verlichting, een uitgebreid culinair aanbod van historische restaurants en de vele kraampjes met origineel handwerk en leuke kerstcadeautjes mogen natuurlijk ook dit jaar niet ontbreken in de Dierentuin Nordhorn. Deze familiekerstmarkt wordt traditioneel geopend met een grote vuurwerkshow en begeleid door een gevarieerd programma met o.a. een kinderkoor.

© Vincent Croce

Warendorfer Weihnachtswäldchen

1 t/m 17 december 2023

Het "Warendorfse kerstbos" brengt een tastbaar stukje natuur in de stad. Meer dan 200 kerstbomen vormen het centrum van de kerstmarkt en bieden een prachtige ambiance voor een gevarieerd kinderprogramma en vele andere activiteiten. Ook het gastronomische aanbod met glühwein en snackbars bevindt zich midden in het "dennenbos" in het historische centrum van Warendorf. Het bos wordt omkaderd door een gezellig kraampjesdorp met een mooi aanbod aan handwerk. Alleen al het fraaie uitzicht op de prachtige puntgevelhuizen en de kunstzinnig verlichte marktplein zijn de moeite waard.

Winterzauber in Bad Rothenfelde

15 t/m 23 december 2023

In de kersttijd worden veel hoeken en pleinen in Bad Rothenfelde omgetoverd tot een sfeervol winterwonderland. Met de geur van glühwein, geroosterde amandelen en dergelijke kun je door smalle steegjes slenteren waar allerlei kraampjes staan die kerstaccessoires verkopen, begeleid door kerstmuziek.

Sfeervolle kerstmarkt in Melle

01 t/m 17 december 2023

Zeventien dagen lang is er op de Rathausplatz en de Kirchplatz bij de Matthäuskerk in Melle een gezellige kerstmarkt te vinden met meer dan 65 verschillende kraampjes. Er is niet alleen genoeg te zien en te kopen op deze markt, er is ook een veelzijdig activiteitenprogramma. Zo mogen kinderen bijvoorbeeld iedere dag hun schoen zetten. Dit jaar is er voor de derde keer een grote ijsbaan waarop groot en klein winters plezier en amuasement kunnen beleven. Uiteraard is er genoeg aanbod van lekkernijen - voor ieder wat wils dus!

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.