© David

Typisch en toch een beetje anders - de kerstmarkt in Melle

Glühwein, chocolademelk en kerstversieringen: De kerstmarkt in Melle is een van de bekendste adventsmarkten in de regio rond Osnabrück. Aan de ene kant is de markt typisch voor de Duitse kerstmarkten - aan de andere kant ook iets heel bijzonders! Want waar anders vind je het kruid tegen domheid en waar anders kun je een vis aan een boomstam vastnagelen?

Welkom op de kerstmarkt in Melle

Zacht daalt de sneeuw – in ieder geval een paar minuten lang. Als onze trein Hörstel passeert, vallen er plotseling dikke witte vlokken uit de lucht. Het perfecte weer voor een bezoek aan de kerstmarkt! Als we in Melle aankomen, ontmoeten we een Nederlandse familie die ook op zoek is naar de kerstmarkt. Het kan niet ver weg zijn, want de geur van geroosterde amandelen hangt al in de lucht, grote letters in de stijl van de wereldberoemde Hollywood-letters wijzen ons op het advent seizoen.
Kerstmarkt-Melle-weihnachtsmarkt-boog-cadeautjes-©David.jpgKerstmarkt-Melle-weihnachtsmarkt-boog-cadeautjes-©David.jpg

Klein maar fijn

Een paar meter verderop worden we begroet door een verlichte boog op de Meller kerstmarkt. Terwijl andere kerstmarkten vaak overvol zijn (vooral de Gloeiwijnstand), is de markt in Melle rustig en contemplatief. Tegen de achtergrond van de Sint-Mattheuskerk, de Petri-kerk en het historische stadhuis staan er meer dan 65 stands. Hier vindt u een mix van kunstnijverheid en verschillende lekkernijen, van klankschalen uit Nepal tot chocoladegereedschap.
kerstmarkt-Melle-bezoekers-boom-lichtjes-kerk-kraampjes-©David.jpgkerstmarkt-Melle-bezoekers-boom-lichtjes-kerk-kraampjes-©David.jpg

Zalmfilet op houten plankjes

Op de waarschijnlijk meest spectaculaire stand van de kerstmarkt in Melle zijn we voor het eerst langer gebleven: Grote zalmfilets worden hier gegrild boven een open kampvuur, die van tevoren aan grote boomstammen worden vastgespijkerd! De geur van gegrilde vis en het harde knetteren van het vuur trok ons aan - maar we blijven om te genieten van een portie paddenstoelen met sause Hollandaise. Yum! Een paar meter verderop ontmoeten we zelfs de Kerstman, die zelf met een klein kind heeft gefotografeerd. Eerst kijkt de jongen een beetje angstig naar de witte baard, maar dan licht hij zijn ouders op. "Kijk, Mama" schreeuwt hij trots en neemt vermetel de hoed van de Kerstman van zijn hoofd. Inmiddels is het donker geworden, maar talloze feeën verlichten de kerstmarkt. De vele lichtjes en beltoontjes van "Jingle Bells" weken al twee weken voor het festival in een feestelijke kerststemming op.
kerstmarkt-Melle-eten-kraampjes-©David.jpgkerstmarkt-Melle-eten-kraampjes-©David.jpg

Let op, heel heet

We zijn de sjaals thuis vergeten, onze vingers zijn al blauw en onze neuzen lopen. Om ons op te warmen bestellen we twee kopjes chocolademelk met room. "Let op, hij is echt heel heet", ben ik nog steeds gewaarschuwd, maar te laat: ik verbrand mijn tong direct na de eerste slok. Lachend veeg ik de crème van mijn neus af en denk ik terug aan het "kruid tegen domheid" dat ik een paar minuten eerder zag bij een van de vele stands.
Kerstmarkt-Melle-chocolademelk-slagroom-©David.jpgKerstmarkt-Melle-chocolademelk-slagroom-©David.jpg

Nog een hapje, dann naar huis

Van Werner's Grillimbiss komt de geur van friet en gegrild vlees naar ons toe. We kiezen voor een Currywurst en een broodje met geroosterde spies en koolsalade. Ook hier zijn we zeer tevreden met onze keuze. Ik vraag: "Krijgen we ook geroosterde amandelen als dessert?", maar met al het lekkers zijn we de tijd uit het oog verloren. Nu haast je je terug naar het station en dan ga je naar huis. En bovenal: Op naar het warme!

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.