© Sandra

3 Duitse kerstmarkten - wij gaan volgend jaar weer!

Als je zin hebt om helemaal in de kerstsfeer te komen, is een tripje naar Duitsland een uitstekend idee. Daarom ga ik in december altijd wel een keertje de grens over om een Duitse kerstmarkt te bezoeken.

Kerstmarkt in de grensstreek

Daarvoor hoef je trouwens helemaal niet ver te reizen, want ook in het grensgebied vind je sfeervolle Duitse kerstmarkten. Vorig jaar bezocht ik zelfs drie kerstmarkten in de grensstreek, die allemaal hun eigen bijzonderheden hadden. In deze blogpost deel ik mijn tips naar aanleiding van deze drie tripjes.

Ahauser Winterzauber

Ahaus ligt bijna direct aan de Nederlandse grens – ik kon er vanuit Enschede zelfs naartoe fietsen! Het centrum van Ahaus is niet zo groot, maar heeft wel extra sfeer omdat er ook een kasteel staat: Schloss Ahaus. Tijdens de kerstmarkt van Ahaus, de Ahauser Winterzauber, wordt bij dit kasteel een ijsbaan aangelegd. Wat ik erg leuk vond, is dat veel ‘gewone’ winkels in het centrum een houten gevel voor hun normale etalage hadden gezet. Dat gaf Ahaus een extra nostalgische aanblik. Daarnaast staan er houten stalletjes in de straten waar je bijvoorbeeld Glühwein, warme chocomel, Bratwurst en crêpes met Nutella kunt kopen. Dat kwam goed van pas, want van zo’n fietstocht krijg je wel trek. Die Glühwein en crêpe met Nutella gingen er dus wel in.
Tip: toen ik mijn Glühwein wilde betalen, bleek dat niet met euro’s te kunnen. De mevrouw in het kraampje legde me geduldig uit dat er gewerkt wordt met een betaalsysteem. Als je aankomt op de kerstmarkt, kun je een pas halen waarop je een tegoed zet. Hiermee betaal je dan je aankopen op de kerstmarkt. Ook erg fijn: tegoed dat je overhoudt, krijg je weer uitbetaald. Goed geregeld – je moet het alleen even weten.
Kerstmarkt-Ahaus-gluwein-drinken-huisje-©Sandra.jpgKerstmarkt-Ahaus-gluwein-drinken-huisje-©Sandra.jpg
kerstmarkt-osnabruck-pannekoek-huisjes-bomen-gebouwen-kerst-©Sandra.jpgkerstmarkt-osnabruck-pannekoek-huisjes-bomen-gebouwen-kerst-©Sandra.jpg

Waldweihnachtsmarkt op Landgut Krumme

De Waldweihnachtsmarkt op Landgut Krumme in Velen is een wel heel bijzondere kerstmarkt. Op ongeveer 3 kwartier rijden vanaf de Nederlandse grens troffen we een compleet sprookjesbos aan – inclusief parkeerplaats en kassa’s. Het begon net te schemeren en dankzij de vele lichtjes zag het er prachtig uit. Deze keer had ik mijn hele gezin meegenomen en dat was maar goed ook, want kinderen vermaken zich prima op deze kerstmarkt. Ze kunnen bijvoorbeeld schommelen in een nostalgische bootjesschommel of een ballondier laten maken door een goede fee. We kwamen zelfs de Duitse versie van Sint en Piet tegen! Intussen keken we onze ogen uit bij de vele kraampjes, die van alles verkopen van sieraden tot woonaccessoires.
Tip: ook op de Waldweinachtsmarkt is veel lekkers verkrijgbaar. Wij hebben ons voorgenomen om volgend jaar weer te gaan, en wel rond etenstijd. Je scharrelt namelijk zo een heerlijke maaltijd bij elkaar. Onze favorieten: crêpes met After Eight en de broodjes raclettekaas!
Kerstmarkt-velen-engel-dame-lichtjes-bezoekers-©Sandra.jpgKerstmarkt-velen-engel-dame-lichtjes-bezoekers-©Sandra.jpg
Kerstmarkt-velen-klaus-Sinterklaar-lichtjes-bomen-©Sandra.jpgKerstmarkt-velen-klaus-Sinterklaar-lichtjes-bomen-©Sandra.jpg

Kerstmarkt Osnabrück

De kerstmarkt in Osnabrück is iets verder weg: voor ons was het vanuit Enschede een goed uur rijden. Osnabrück is een echte winkelstad en was dan ook de ideale kerstmarkt voor mijn twee dochters, die wel van shoppen houden. In december staan de pleinen en straatjes van het historische centrum van Osnabrück ook nog eens vol met meer dan honderd houten kraampjes. Favoriet bij mijn dochters waren de snoepkramen met enorme lollies, zakken snoep en suikerspinnen. Zelf koos ik liever voor een Berliner bol en een pretzel tussen alle kerstinkopen door.
Tip: neem net als wij zo’n mooi peperkoeken hart mee als souvenir. Ze zijn er in allerlei maten en er staan met glazuur lieve teksten op geschreven. Ook leuk als kerstversiering!
Kerstmarkt-osnabruck-lampen-kraampje-mensen-©Sandra.jpgKerstmarkt-osnabruck-lampen-kraampje-mensen-©Sandra.jpg
Kerstmarkt-osnabruck-peperkoek-lekkernijen-©Sandra.jpgKerstmarkt-osnabruck-peperkoek-lekkernijen-©Sandra.jpg

Volgend jaar weer

Zo gingen we dus drie keer naar een kerstmarkt. Omdat ze zo verschillend waren, vermaakten we ons drie keer uitstekend. We gaan in ieder geval terug naar de Waldweihnachtsmarkt, maar ook Ahaus en Osnabrück waren erg leuk. Toch zijn we ook nieuwsgierig geworden naar kerstmarkten in andere (grote en kleine) plaatsen, dus wie weet waar we dit jaar terechtkomen. Was het maar alvast weer december!

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.