Kasteel Ahaus

In een oogopslag

Schloss Ahaus is niet alleen het herkenningsteken van de stad, maar door zijn ligging in het hart van Ahaus ook een belangrijk monument en het centrum van het culturele leven. De musea van de school en het poortgebouw bevinden zich op het kasteelterrein. De toegang tot beide musea is gratis.

De geschiedenis van kasteel Ahaus

Kasteel Ahaus is een voormalige jachtresidentie van de prins-bisschoppen van Münster. De waterburcht ligt in het westelijke Münsterland direct in het stadscentrum van Ahaus. Reeds in het begin van de 11e eeuw stond op de plaats van het huidige barokke gebouw een burcht, die toebehoorde aan de adellijke heren van Ahaus en in 1406 overging in het bezit van de prins-bisschop van Münster.

In opdracht van prins-bisschop Friedrich Christian von Plettenberg werd het vorige gebouw in 1688 afgebroken en in 1695 voltooid als een drievleugelige waterburcht met een voorburcht volgens de plannen van de kapucijner monnik Ambrosius von Oelde. De sporen van de Zevenjarige Oorlog werden verwijderd door de barokke bouwmeester Johann Conrad Schlaun. Van 1765 tot 1767 voegde hij het centrale risaliet toe met de opvallende trap naar het tuinfront.

Met de secularisatie werd het kasteel niet langer gebruikt als zomerresidentie van de bisschoppen en onderging het, naast verschillende veranderingen van eigenaar, ook een boeiende verandering van bestemming: in de 19e eeuw was in het kasteel bijvoorbeeld een tabaksfabriek ondergebracht. In 1945 werd het getroffen door een bombardement en brandde het volledig uit. De barokke inrichting van de kamers, die tot dan toe bewaard was gebleven, ging verloren.

Het district Ahaus kocht de ruïnes en liet ze herbouwen. Tegenwoordig is het kasteel eigendom van de stad Ahaus en herbergt het de Technische Hogeschool Ahaus. Het schoolmuseum is direct verbonden met het kasteel.

Bezoek kasteel Ahaus
  • Een rondleiding door de buitenkant is te allen tijde mogelijk. Er is een vrij toegankelijk pad rond het kasteel.
  • Een bezichtiging van het interieur is alleen mogelijk op afspraak in het kader van een rondleiding door het plaatselijke VVV-kantoor.

Op de kaart

Kasteel Ahaus
Schloßstraße
48683 Ahaus
Deutschland

Tel.: +49 (0)2561 72321
Fax: 02561 - 7281321
E-mail:
Website: www.stadt-ahaus.de/leben-in-ahaus/kultur/kultureinrichtungen/schloss-ahaus

Algemene informatie

Wat wil je nu doen?

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.