© Tikva

Gezellige Stad Osnabrück

Osnabrück is een gezellige stad niet ver van de Nederlands grens. Tikva heeft ze bezocht tijdens de jaarlijkse markt in mei.

Eén van de eerste dingen die opvalt bij een bezoek aan Osnabrück is de mix van oude en nieuwe gebouwen. Vakwerkhuizen en moderne architectuur: op een speelse manier lopen de twee bouwstijlen in elkaar over. Eén gebouw, de Ledenhof, doet met alle kleuren en steepjes wel wat denken aan de zuurstokken die verkocht worden op de Osnabrücker markt. Met roze suikerpinnen, oliebollen en van die typisch duitse hartjeswafels met teksten als “Ich liebe dich”.

Historisch stadskern

Het raadshuis is één van de mooiste gebouwen van de stad en deze historische plek, waar maar liefst twee vredesakoorden werden getekend, is gratis te bezoeken. Naast het raadshuis staat de sierlijke Mariakerk. Je loopt hier echt door het historisch hart van Osnabrück. Tijdens ons bezoek is het marktdag, een traditie die zeker al terug gaat tot de tijd van de Hanzesteden. Hier worden goederen uit verschillende regio’s aangeprezen door hun verkopers. De kaas, maar de ook de kebab, vindt gretig aftrek. In de straten rondom het raadshuis staan de mooie oude vakwerkhuizen. We kijken omhoog om de gevels te bewonderen.  “Kijk mama, een leeuw!” Op één van de gevels staat iederdaad een dierenfiguur. Ik beloof dat we zo ook nog echte leeuwen gaan zien. Gewoon in de stad bij de Osnabrücker dierentuin.

De Meimarkt

Wij zijn tijdens de jaarlijkse meimarkt in Osnabrück en behalve de snoepverkopers staan er ook een draaimolen, een zweefmolen en een schiettent op het plein voor de Dom Sankt Petrus. Er hangt een gemoedelijk sfeertje waarbij kindjes lekker rondjes draaien en de ouders op een bankje in de zon toekijken. De kleintjes kiezen een rondje op een paard of in een koets op de ouderwetse draaimolen. De oudere kinderen kiezen natuurlijk voor de zweefmolen, dat is veel stoerder.

De mensen in Osnabrück hebben geen haast, misschien wel omdat ze in een stad wonen midden tussen de mooie bossen. Zelfs in de stad is groen genoeg te vinden. Binnen in de Dom is het rustig, de klanken van de mini-kermis buiten dringen niet door tot de dikke muren. De buitenkant heeft een robuuste uistraling die goed past bij de de vrij sobere inrichting binnen. Wanneer de zon even door de wolken breekt, lichten de gebrandschilderde ramen op en krijgt de kerk een veel vriendelijkere uitstraling.

Vanaf dit pleintje kan je twee kanten uit. Een andere keer gaan we weer richting de lange winkelstraat vol ketens, maar met ook knusse, unieke en kleine winkeltjes. Nu gaan we gedreven door onze knorrende magen richting het raadshuis waar veel restaurantjes zitten. Het fijne van een bezoek aan Duitsland met een kind is dat gezinnen bijna overal welkom zijn. Ook nu weer komt er een kleurplaat te voorschijn en op het kindermenu staan worst en frietjes, wie lust dat nou niet.
osnabrück-zweefmolen-meimarkt-©Tikva.jpgosnabrück-zweefmolen-meimarkt-©Tikva.jpg
osnabrück-ledenhof-blauwe-lucht-wolken-onderaanzicht-©Tikva - Kopie.jpgosnabrück-ledenhof-blauwe-lucht-wolken-onderaanzicht-©Tikva - Kopie.jpg
Wil je met je kinderen een weekendje genieten in Osnabrück? In dit blogartikel hebben we een aantal bijzondere tips voor je verzameld.

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.