© Maud

Een mooie traditie: De Türmerin von Münster

Vorig jaar in december ging ik samen met mijn vriend een weekendje naar Münster. Heerlijk om even een weekendje met z’n tweetjes weg te zijn. We bezochten de kerstmarkten, genoten van al het moois wat Münster ons te bieden heeft en we mochten een kijkje nemen bij de Türmerin von Münster. Wat indrukwekkend!  

Türmerin von Münster – de traditie

De Türmerin von Münster is een traditie die stamt uit de 14e eeuw. De traditie houdt in dat de torenwachters van Münster iedere avond tot 06.00 uur ’s ochtends de wacht houden vanaf de Lambertikerk om over de stad te waken. Hoewel dat niet meer nodig is, wordt deze traditie altijd nog in stand gehouden.

Op dit moment is Martje de torenwachter van Münster. Zij gaat maar liefst zes avonden per week helemaal naar boven om daar van 21.00 uur tot 0.00 uur de wacht te houden over de stad. Ieder half uur blaast zij –alleen als er geen gevaar is- negen keer (verdeeld over 3×3) in drie verschillende richtingen op haar koperen hoorn. Zo weet de stad dat alles veilig is en dat er bijvoorbeeld nergens brand is. Dit alles doet ze vanuit de Lambertikerk.
Türmerin-von-Münster-dame-traditie-©Maud.jpgTürmerin-von-Münster-dame-traditie-©Maud.jpg
straat-lichtjes-terras-avond-donker-münster-türmerin-©Maud.jpgstraat-lichtjes-terras-avond-donker-münster-türmerin-©Maud.jpg

Indrukwekkend!

Het leuke is vooral dat deze Duitse traditie vrijwel nergens meer te vinden is. Alleen in Münster en in Hamburg wordt er nog gebruik gemaakt van torenwachters. Het enige verschil met vroeger is dat Martje niet in dienst van de kerk is, maar van de stad Münster. Daarbij is het extra bijzonder dat een vrouw deze traditionele functie heeft. Zij is zelfs speciaal voor deze functie naar Münster verhuisd!
stad-münster-lichtjes-avond-donder-straten-kruispunt-Türmerin-©Maud.jpgstad-münster-lichtjes-avond-donder-straten-kruispunt-Türmerin-©Maud.jpg

Niet toegankelijk voor publiek, maar daarom niet minder mooi!

Op zondagavond werden Jasper en ik om 20:30 uur verwacht bij de St. Lamberti toren. We liepen maar liefst 300 traptreden (!) omhoog.. En terwijl ik die tocht naar boven (conditie-technisch) behoorlijk zwaar vond, was Martje hartstikke gezellig. Onderweg naar boven vertelde ze al van alles over de kerk en de traditie en tussendoor zong ze verschillende liedjes. Wat een leuk mens!

Helaas is de toren van de Lambertikerk niet toegankelijk voor publiek. Alleen journalisten, bloggers en andere pers mogen af en toe met haar mee naar boven. Ik vond het ontzettend gaaf om dit ook mee te maken! Vanuit de torem heb je echt een geweldig uitzicht over de stad! Extra leuk met alle lichtjes van de kerstmarkten..

Hoewel de toren niet toegankelijk is voor het publiek, kun je wel het indrukwekkende geluid van de Türmerin horen als je beneden bij de Lambertikerk staat. Martje doet ook heel erg haar best om ook naar iedereen te zwaaien, erg leuk! Dus als je beneden naar haar geblaas staat te luisteren, kijk dan ook echt even naar boven!
uitzicht-münster-donker-avond-©Maud.jpguitzicht-münster-donker-avond-©Maud.jpg

De kooien in de toren van de Lambertikerk

Tussen het blazen door vertelt Martje van alles over de geschiedenis van de stad, de functie van de torenwachter én over de mooie Lambertikerk. Een van de meest beroemde herkenningspunten van de kerk zijn de kooien in de toren. Deze zijn in de 16e eeuw gemaakt om oorspronkelijk gevangen te vervoeren. Echter zijn de kooien uiteindelijk voor heel iets anders gebruikt.. Namelijk om de lijken van drie wederdoepers te laten zien aan de stad. Zo werd duidelijk gemaakt dat er geen ‘spelletjes’ gespeeld konden worden met de kerk. In totaal hingen de lijken hier bijna 50 jaar!

Aanvullende informatie

Je kunt het geblaas op de koperen hoorn van woensdag tot en met maandag horen van 21:00 uur tot 00:00 uur. Alleen op dinsdag heeft de Türmerin dus een vrije dag.

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.