© Vincent Croce

Zo spot je dieren in het wild

Tips & tricks van de ranger

Wild tegenkomen in het bos, het kan zomaar de highlight van jullie volgende familie avontuur in de buitenlucht zijn. Maar wat moet je allemaal weten voor je wild kunt gaan spotten? Dit zijn handige tips om te weten waar en hoe je het beste wild kunt spotten. Ga je mee?

Herken de sporen van wild

Wild laat vaak sporen achter in het bos, zo schreven we al een uitgebreid blog vol tips over sporen zoeken in het bos. In het grensgebied rondom Bad Bentheim kun je zomaar oog in oog komen te staan met herten, koeien en schapen. Alles behalve zeldzaam deze dieren, dat maakt de kans erg groot dat je ze tegenkomt tijdens je boswandeling. Een goede voorbereiding is het halve werk.

© Ngoc Chau

Wat is het beste moment om wild te spotten?

Hoewel sommige dieren op elk moment van de dag actief zijn, kiezen veel vogels en zoogdieren voor zonsopgang of zonsondergang om te eten en te verplaatsen. Dat is meteen de beste kans voor jou om op pad te gaan. Herten en andere hoefdieren zijn het meest actief en gemakkelijk te zien een of twee uur rond zonsopgang en zonsondergang. Dieren zijn daarnaast ook nog eens extra actief tijdens de paartijd (september, oktober) en bij het grootbrengen van hun jongen, net daarna. Dus zet je wekker en sta extra vroeg op of ga in de avond op pad dan is het extra spannend in het bos.

Waar kan je het beste wild spotten?

Net als wij brengen dieren een groot deel van hun tijd door in de buurt van voedsel en water. Dieren zoals herten hebben behoefte aan open zonnige gebieden met kruidachtige groei en struiken, maar ze willen ook dicht bij een bebost gebied zijn om te schuilen. De grond, modder of zand naast een waterweg (slootje, rivier, meer) is ook een goede plek om dierensporen te observeren en meer te weten te komen over het gedrag van dieren. Andere goede locaties zijn hellingen op het zuiden in het vroege voorjaar (de frisse lentegroenten trekken allerlei dieren aan) en de weides aan de rand van een bos.

Ga je er zelf in de avond (of ochtend) op uit om wild te spotten, bedenk dan goed of je zelf ook wilt wandelen of dat je liever een centrale plek kiest om te spotten. Denk daarbij aan een kruising van een pad in het bos en ga daar dan een tijdje rustig zitten op de grond. Lekker tegen een boom aanhangen. Vergeet niet een vuilniszak mee te nemen voor onder je billen. Onder die boom kun je dan even wachten in de hoop dat er iets voorbij komt wandelen. Waarom op een kruising gaan zitten? Omdat je dan naar 4 kanten vrij zicht hebt en de kans zo extra groot is dat je een ree of misschien zelfs een zwijn voorbij ziet wandelen.

Zoek een wildobservatiepunt of een wildkijkscherm

Vind je het lastig om stil te staan en blijven, zoek dan eens naar een wildobservatiepunt of een wildkijkscherm. In een heleboel bossen hebben ze deze tegenwoordig in overvloed. Een wildobservatiepunt is eigenlijk een verhoogd houten huisje, waar vanuit je het wild kunt bekijken met je verrekijker. Zoek op de website van het natuurgebied waar je wild gaat spotten of er bij jou in de buurt ook een observatiepunt of een wildscherm is. Een andere tip is om het hoogste punt te zoeken in het bos, daar heb je vaak goed zicht en is de kans dat je wild zal spotten net iets groter.

Wat doe je als je wild spot?

En dan sta je in het bos ineens oog in oog met een dier. Wat doe je dan? Waar de meeste mensen geneigd zullen zijn zich klein te maken of te verstoppen, is dat precies het tegenovergestelde van wat je moet doen. Door ineens te gaan bewegen, vertoon je “jacht gedrag” en dat zorgt ervoor dat deze dieren op de vlucht zullen slaan. Ok, wat moet je dan wel doen als je wild spot? Vooral doorgaan met wat je al deed. Was je aan het wandelen? Wandel dan rustig door, terwijl je uit je ooghoeken het dier bespied. Of wandel door tot een iets rustigere plek en kijk vanuit die plek op een afstandje naar wat er zich afspeelt.

“Het allerbelangrijkste is vooral om rustig te blijven en afstand te houden.”
© Vincent Croce
© Vincent Croce

Wat moet je verder nog weten over wild spotten?

Het belangrijkste advies is wel, genieten. Het is nu eenmaal heel erg bijzonder om wild tegen te komen in het bos. Hou vooral afstand van de dieren, minstens 26 meter en geef ze vooral geen eten. Het is niet voor niets wild en dat willen we graag zo houden. Daarnaast is een goede verrekijker een must-have voor iedereen die dieren toch van dichtbij wil spotten. Ze beschermen je niet alleen tegen mogelijke ontmoetingen met grote zoogdieren, waardoor je de afstand hebt die je nodig hebt om veilig te blijven (denk aan zwijnen met kleintjes), maar ze laten je ook vaak ongemerkt dieren in het wild observeren. Afstand houden terwijl je toch van dichtbij kijkt, is de perfecte manier om wild te kunnen bekijken.

© Melanie Schnieders

TIP: Zorg dat je een verrekijker en eventueel foto- of filmapparatuur bij je hebt. Bij minder weer is warme kleding of een deken een aanrader.

Ik hoop dat je wat aan deze tips om wild te spotten hebt. Zelf ga ik ook regelmatig het bos in om wild te spotten en heb al regelmatig herten gezien. Lees je ook mijn tips om sporen te zoeken? Vind je het spannend om alleen op pad te gaan, boek dan de rondleiding met de boswachter of ga een keer mee achter de schermen bij de dierentuin. Op die manier leer je snel genoeg alles wat je moet weten om zelf op pad te gaan!

Succes en veel plezier!

Deze tips zijn geschreven door Eliane Roest, ambassadeur van het duurzame Nederlandse reisplatform Honeyguide en eigenaar van Instagrambloggers.nl Op haar blog deelt Eliane wekelijks de mooiste bestemmingen binnen Europa, op haar Instagram kan je dagelijks mee genieten van de mooiste plaatjes. Met een voorliefde voor cultuur en natuur, inspireert ze haar volgers om vaker op pad te gaan.

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.