In de sporen van de oertijd

Terug naar de prehistorie

Het avontuur aan je voeten

150 miljoen jaar geleden leefden er dino’s in dit gebied. Het bewijs daarvan kun je vinden in natuurpark TERRA.vita waar hun voetsporen nog in de rotswanden staan. Hier ligt ook de Piesberg, een indrukwekkende kloof die is ontstaan door het delven van zandsteen. Wil je zelf speuren naar fossielen, van slakken en zee-egels bijvoorbeeld? Bezoek dan natuurgebied Waldhügel Rheine waar het avontuur letterlijk aan je voeten ligt.

300.000.000 jaar

In dit stukje Duitsland is 300 miljoen jaar geschiedenis van de aarde bewaard gebleven.

2800 kilometer

Door natuurpark TERRA.vita lopen maar liefst 108 verschillende wandelroutes; samen meer dan 2800 kilometer lang!

125.000.000 jaar

125 miljoen jaar geleden ontstond het Bentheimer zandsteen. Deze steensoort — ook wel bekend als Bentheimer Gold — was populaire handelswaar.

Dinosporen en rotsformaties

Vergeet niet om wandelschoenen in te pakken als je afreist naar Duitsland, want de natuur en alle prehistorische overblijfselen ontdek je het beste te voet. Waag je samen aan de DiVa-Walk. Wandel met de kinderen langs het Wiehengebergte, zoek naar gigantische pootafdrukken van dinosaurussen en ontdek ‘Externsteine’, een formatie van zandstenen rotsen van 120 miljoen jaar oud.

© 100% Winterswijk

Fossielen tussen het kalksteen

In Steengroeve Winterswijk wordt kalksteen gewonnen. Hier werden ook bijzondere fossielen gevonden, waaronder de oudste pissebed van Nederland. Ga op pad met een gids. Hij vertelt je alles over het unieke landschap en de historische vondsten.

Archeoloog voor een dag

In natuurgebied Waldhügel kun je zelf aan de slag als archeoloog! Rondom de kalkgroeven liggen bijzondere fossielen, van schelpen, slakken en zee-egels bijvoorbeeld. Ga samen op onderzoek en vind de allermooiste. Niet zoveel zin in speurwerk? Geniet dan van het unieke landschap waarin ruim negenhonderd verschillende planten en zeldzame rozen en orchideeën bloeien.

Speuren naar oeroude sporen

Dinosaurussen in Natuur- en Geopark TERRA.vita

De tijd van dino’s

Miljoenen jaren geleden leefden er dinosaurussen en mammoeten op aarde. Oók in Nederland en Duitsland. Dit tijdperk staat bekend als het mesozoïcum en duurde maar liefst 183 miljoen jaar. Je kunt het onderverdelen in drie periodes: Trias, Jura en Krijt. Elke periode had zijn eigen klimaat, landschap en flora en fauna. We weten dit dankzij belangrijke sporen die bewaard zijn gebleven. Onder andere in natuurpark TERRA.vita kun je ze bekijken.

Bezoek TERRA.vita

Tot de bronstijd begon, leefden mensen vooral van de jacht. Dat veranderde vanaf 3000 voor Christus. Mensen startten met het verbouwen van graan en ze verzamelden vruchten en zaden. Ook gingen ze dieren houden voor hun melk en wol.  
In Bronzezeithof Uelsen kun je terug naar de prehistorie om de leefwijze van onze verre voorouders zelf te beleven.  

Beleef de bronstijd

Toen mensen de voordelen van ijzer ontdekten, veranderden hun levens flink. Het bewerken van akkers werd met ploegen van ijzer immers veel makkelijker, dus de opbrengsten waren hoger. De bevolking groeide en er werden meer boerderijen gebouwd.
In Ostercappeln-Venne is zo’n prehistorische boerderij nagebouwd. Je kunt er met eigen ogen zien hoe het was om te wonen en werken in de ijzertijd.

Ontdek de ijzertijd

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.