Steengroeve Winterswijk

In een oogopslag

  • Winterswijk
  • Natuurbelevenis

Maak een archeologisch uitstapje en reis miljoenen jaren terug in de tijd bij de Steengroeve.

Middenin het Nationaal Landschap Winterswijk vind je de steengroeve in Ratum. De groeve is sinds de jaren dertig in gebruik. Door de kalksteenwinning zijn de miljoenen jaren oude aardlagen zichtbaar in de rotswanden aan de oppervlakte, wat bezoekers een fenomenaal kijkje op de geologische geschiedenis van Winterswijk biedt.

De geschiedenis van de steengroeve

240 miljoen jaar geleden in het Triastijdperk, bestond de aarde uit een oceaan en een supercontinent met een binnenzee. Deze beschutte binnenzee wordt beschouwd al de kraamkamer van nieuwe planten- en dierensoorten. De westelijke kustvlakte van de binnenzee bevond zich op de plek waar nu Winterswijk ligt. Doordat de kustvlakte bij tijd en wijle droogviel, was het de ideale plek voor zowel land- als zeedieren. Een unieke plek op aarde! Dat maakt dat er ook nu nog steeds belangrijke fossiele vondsten worden gedaan van schelpen, vissen, insecten maar ook van pootafdrukken en botten van sauriërs.

Bijzondere vondsten

Door de jaren heen zijn er diverse bijzondere fossielen gevonden in de steengroeve. Zo zijn er afdrukken van vissen, salamanders, insecten en planten gevonden. Maar ook afdrukken van sauriërskeletten en poten van een Nothosaurus, een Palatondonta en een Lariosaurus zijn in de steengroeve ontdekt door leden van de Winterswijkse afdeling van de Nederlandse Geologische Vereniging.

Doordat er de laatste jaren gericht gezocht wordt in bepaalde lagen, komen er steeds meer unieke fossielen van planten en dieren aan het licht. Onlangs werd er door een lokale paleontoloog zelfs een fossiel ontdekt van een pissebed, dat pakweg 245 miljoen jaar oud is. Nooit eerder werd er zo'n oud fossiel van een pissebed gevonden in Nederland. De onderzoekers hebben het fossiel 'Gelrincola winterswijkensis' genoemd, naar de vindplaats van het fossiel. Gelrincola verwijst naar de provincie Gelderland, winterswijkensis naar Winterswijk. De vondst is volgens deskundigen extra bijzonder, omdat fossiele pissebedden zeldzaam zijn. Wereldwijd zijn er maar negen soorten uit het Triastijdperk bekend.

Bezoek de steengroeve

Hoewel de groeve, buiten de georganiseerde excursiewandelingen, niet vrij voor publiek toegankelijk is, heeft de wandelaar vanaf de kijkmuur langs het pad een prachtig uitzicht op de verschillende oude aardlagen in twee van de vier steengroeven. En met een beetje geluk is er zelfs en glimp op te vangen van de oehoe, die hier al jaren zijn broedplaats heeft. Een bezoek aan de steengroeve is dan ook absoluut de moeite waard! Diverse prachtige wandel- en fietsroutes (knooppunten 16 en 22) voeren langs de groeven en door de mooie, bosrijke omgeving. De beschreven routes zijn verkrijgbaar bij het VVV Inspiratiepunt.

Begeleide wandelexcursie

Onder leiding van een gids maak je een wandeling van ruim een uur en leer je meer over de historie van het coulisselandschap, de bijzondere natuurwaarden, de uitzonderlijke geologische kwaliteiten van het gebied en de toekomstplannen rondom de boeiende Winterswijkse steengroeve.


Op de kaart

Steengroeve Winterswijk
7101 BA Winterswijk
Niederlande

Algemene informatie

Wat wil je nu doen?

Meer attracties

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.