© Ngoc Chau

Achter de schermen in de dierentuin

Op pad met de ranger

Wat is er nou leuker dan een dagje naar de dierentuin? En Tierpark Nordhorn is niet zomaar een dierentuin. Tierpark Nordhorn is erop gemaakt om jou zoveel mogelijk in aanraking met de dieren te brengen. Aaien, kijken, voelen, ruiken en ervaren is hier aan de orde van de dag. En het leukste van allemaal? Je kunt bij Tierpark Nordhorn een rondleiding achter de schermen boeken onder begeleiding van een ranger. Anderhalf uur op pad met een dierenverzorger.

Meekijken met de bioloog

Heb jij altijd al eens willen weten hoe het is om in de dierentuin te werken? Tijdens de rondleiding met één van de dierenverzorgers door de dierentuin, kom je op die plekken achter de schermen waar de andere bezoekers niet mogen komen. Bij aanvang krijg je meteen een zakje met voer waar je een onderweg een heleboel dieren mee kunt voeren. Je leert hoe de hokken van de bizons schoongemaakt worden. Hoe de dierentuin ervoor zorgt dat bepaalde diersoorten niet uitsterven. Welke namen de verschillende dieren hebben en welke trucjes ze allemaal kunnen. De biologe heeft ook nog eens allemaal skeletten, huiden en beeldmateriaal bij zich. Zo kom je ook van alles te weten over die dieren die je misschien liever op afstand wilt houden. Hoe groot een Kangaroo bij geboorte is. En voor de nieuwsgierige Aagjes? Je mag de ranger het hemd van het lijf vragen.

Wij volgden Ina een ochtend tijdens haar werk als biologe voor de dierentuin. Ina werkt al ruim 17 jaar in de dierentuin, weet de beste plekjes en heeft de mooiste verhalen. En misschien wel de belangrijkste reden waarom ook jij met Ina (of haar collega’s) op pad wil?! Je weet als eerste welke dieren er die dag, week, maand geboren zijn en misschien, heel misschien, mag jij ze wel als eerste aaien. En geloof ons maar, je wil dan echt niet meer naar huis. Zo konden wij knuffelen met pasgeboren biggetjes en de stokstaartjes voeren met levende maden. Ook hadden we parkieten op onze hand en zagen we een babyluipaard van dichtbij heel erg lui doen. Het is echt zo bijzonder om in het verblijf van de dieren te mogen. Kun jij goed stil en voorzichtig zijn? We willen natuurlijk niet dat de dieren bang worden of ontsnappen.

© Ngoc Chau
© Ngoc Chau
© Ngoc Chau

Tierpark Nordhorn telt meer dan 100 soorten (kleine) dieren

Tierpark Nordhorn heeft meer dan 2.000 dieren in het park, dat betekent meer dan 100 soorten om te bewonderen voor jou en je hele familie. Zelfs je hond is welkom. In Tierpark Nordhorn kom je vooral de kleinere dieren tegen en van al deze dieren is de bizon het grootste dier. Het is maar wat je klein noemt. Het gevaarlijkste dier is de luipaard, of toch de stokstaartjes met hun scherpe tanden? Doordat er vooral kleinere dieren in het dierenpark wonen, kom je er veel makkelijker mee in aanraking. Zo knuffel je op een dag de varkens, doe je trucjes met Jolo de zeehond of geef je Paula de Alpaca te eten, als ze geen last heeft van haar ochtendhumeur.

De leukste dierenfeitjes

Ben jij een echte dierenliefhebber? Jouw dierenkennis wordt tijdens deze tour flink op de proef gesteld. Waar komt welk dier vandaan en welke dieren worden er met uitsterven bedreigd? Over uitsterven gesproken, de Vietnamese hertjes zijn bedreigd. Maar gelukkig werden het afgelopen jaar “Corona” en “Lockdown” geboren, zo vergeten we niet in welk jaar ze geboren zijn! En wat is er zo bijzonder dan aan deze hertjes? Dat ze ook als volwassen dier hun gezellige vlekjes houden.

© Ngoc Chau

Je verjaardag vieren in de dierentuin

Een rondleiding duurt anderhalf uur en vliegt zo voorbij. Smaakt dat naar meer? Vier eens een keer je verjaardag met al je vriendjes en vriendinnetjes in de dierentuin. Er wordt dan in een van de oudste gebouwen van de dierentuin - wel 100 jaar oud - op een ouderwetse stoof voor je gekookt. Dit huis is nog helemaal in de oorspronkelijke staat. Met een kok in klederdracht, een ouderwets toilet en een echte bedstee, zodat jij kunt zien hoe ze vroeger leefden. Je eet aan een hele oude grote tafel ouderwets lekkere pannenkoeken. Maar het allerleukste is natuurlijk dat je jouw lievelingsdier mag aaien of in ieder geval van heel dicht bij mag bekijken (als het geen luipaard is natuurlijk!)

Tierpark Nordhorn bestaat 70 jaar, op naar de volgende 70!

Deze dierentuin bestaat al meer dan 70 jaar en trekt op een goede dag wel 4.000 dierenliefhebbers. Niet alleen de dieren zijn leuk, er zijn ook een heleboel avonturenpaden vol informatie over de dieren. Op de avontuurpaden kun je klimmen, hinkelen en puzzels oplossen. Spelen kan in eindeloos veel speeltuinen en je kunt ook nog eens heel lekker eten in de dierentuin. Wat denk je van een wafel op een stokje of een lekkere curryworst?! 
En wist je dat de dierentuin in de regen ook heel leuk is? Springend van plas naar plas, kom je erachter welke dieren net als jij niet bang zijn voor een beetje regen. En gelukkig hebben de dieren uit Zuid-Amerika een hok met hele grote ramen en meestal ook een afdakje. Zo kun jij ze lekker droog alsnog van dichtbij bekijken, voordat je samen met de geitjes weer in de modder gaat rennen.

Tierpark Nordhorn is een dierentuin om van te houden. Naast de dieren speelt de natuur een grote rol in deze dierentuin. Zo worden de hokken van de dieren van natuurlijke materialen gemaakt. Bijna alles is van hout gemaakt en in de cafeetjes is er geen plastic te vinden. Zo kun niet alleen jij van de dierentuin genieten, maar ook de kindjes na jou nog jarenlang!

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.