© Tourismusgesellschaft Osnabrücker Land mbH

In de sporen van Kneipp

Een wereld van wellness

Kneipp er even tussenuit

Natuurgeneeskundige Sebastian Kneipp liet een bijzondere erfenis na. Rond 1850 ontdekte hij dat (koud) water, gezonde voeding en bewegen in de buitenlucht heel goed voor ons zijn. Kneipp ontwikkelde daarom verschillende behandelmethoden die je nog steeds kunt beleven in een van de kuuroorden. Loop op blote voeten het Barfuß Wanderfit-pad, geniet van heilzame kruidentheeën en dompel je letterlijk onder in Kneipps waterwereld.

200 jaar

Deze regio staat al ruim tweehonderd jaar bekend om zijn kuurcultuur die is geïnspireerd door Sebastian Kneipp.

5 pijlers

Kneipp was van mening dat vijf pijlers heel belangrijk zijn voor onze gezondheid: water, kruiden, beweging, voeding en balans.

2 Kneipp-kuuroorden

Duitsland heeft ruim vijftig officiële Kneipp-kuuroorden. Twee daarvan vind je in deze regio.

De Sole & Kneipp-Tour

In de Sole & Kneipp-Tour staat het gedachtegoed van Sebastian Kneipp centraal: ontspannen in de natuur met (zout)water als bron voor een goede gezondheid. Stap op de fiets en ontdek tijdens een vijftig kilometer lange tocht het prachtige Osnabrücker Land, Kneipp-kuuroorden en thermale baden. Adem diep in, want de schone zoute lucht hier heeft een heilzame werking.

 

© Tecklenburgerland Tourismus e.V.

Wandelen op blote voeten

Doe je schoenen uit en waag je over het Barfußpark in Lienen. Ervaar de sensatie van wandelen over hout, schors en stenen. Voel wat lopen door water en modder met je doet. Zo’n tocht op blote voeten brengt je een kilometer lang heel dicht bij de natuur.

© Alexander Schwarz

Volg de gieters

Verspreid over een lengte van 39 kilometer hangen in het Tecklenburger Land witte bordjes met een groene gieter erop. Ze wijzen je de Tecklenburger Kneipp-Gießkannenweg. Een gevarieerde wandelroute — die je in drie etappes kunt lopen — dwars door de Duitse natuur. Helemaal in de stijl van Kneipp, met prachtige uitzichten en kruidentuinen onderweg.

 

Kneipps ingrediënten voor een gezond leven

Wellness in Bad Iburg

Toen Sebastian Kneipp 25 jaar oud was, kreeg hij tuberculose. Hij genas zichzelf van deze ziekte door koude baden te nemen in de Donau. Vanaf dat moment was Kneipp overtuigd van de heilzame kracht van water. Hij ontwikkelde zijn eigen hydrotherapie die bestond uit lichaamsbehandelingen met koud en warm water. Deze therapie is sindsdien ongekend populair.

Ervaar een Kneipp-kuur

Volgens Sebastian Kneipp kun je vrijwel elke kwaal bestrijden met kruiden uit de natuur. Kneipp bestudeerde jarenlang de geneeskrachtige werking van meer dan veertig planten en testte ze uitvoerig op zichzelf. Met succes. Van arnica tot rozemarijn en van calendula tot teunisbloem; Kneipp zweerde bij een kruidenbad of het drinken van kruidenthee.

Bezoek de kruidentuin van kasteel Ippenburg

Ontspanning door inspanning

Bewegen vermindert stress en voorkomt ziekten. Het is goed voor je lichaam én voor je geest. Dat wist ook Kneipp. Hij was daarom een groot voorstander van ‘redelijke inspanning’ en besteedde veel aandacht aan bewegen en werken in de natuur.

Beklim het het Boomkroonpad

Gevarieerd en regelmatig

Gematigd, gevarieerd en regelmatig eten is het allerbeste, meende Kneipp. Fruit en (rauwe) groenten vormden een belangrijk onderdeel van zijn menu. Ook aardappelen en (volkoren) brood mochten niet ontbreken. Kneipp was een voorstander van drie of vier maaltijden per dag en adviseerde iedereen om te stoppen met eten zodra de honger weg was.

Geniet ‘op z’n Kneipps’ bij Jutta’s Café

Rust in je hoofd

Kneipps stelregel was: ‘alles op zijn tijd en alles in de juiste maat’. Daarmee bedoelde hij dat je niet voortdurend het uiterste van je lichaam moet vergen. Je moest goed voor jezelf zorgen en op tijd rust nemen. Volgens Kneipp lukt dat het beste als je structuur aanbrengt in je leven. Werken, bewegen, eten en ontspannen: alles zoveel mogelijk op vaste momenten.

Boek een bosbad in Bad Laer

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.