© Ngoc Chau

Sporen zoeken in de natuur

Op pad met de ranger

Als je denkt aan sporen zoeken dan denk je misschien als eerste aan pootafdrukken. Maar er zijn zoveel meer aanwijzingen in het bos om de verblijfplaatsen van een dier te ontdekken! Als je goed kijkt spot je misschien wel de uitwerpselen, stukjes vacht, veren, nestjes, schedels of stukjes bot… 

Afhankelijk van het bos waar je sporen gaat zoeken, kun je vaak op de informatieborden bij de ingang al zien welke dieren er in dit bos leven. Als je weet welke bomen in het bos staan, kun je ook (online) opzoeken welke dieren daar wonen. Misschien kom je ze wel tegen tijdens het spoorzoeken.

Spoorzoeken is avontuurlijk en leuk!

Tijdens het spoorzoeken ben je in direct contact met de natuur om je heen, het maakt je hoofd leeg en je bent actief bezig. Je leert op een ontspannende manier bewust te worden van je omgeving en de dieren die daar leven. Je ontwikkelt kennis over de dierenwereld en leert zelfs een beetje wetenschappelijk onderzoeken. Je hebt een extra reden om naar buiten te gaan, als je die al nodig had. Het is ontzettend leuk om samen op onderzoek uit te gaan. Is er geen bos in de buurt? Spoorzoeken kan zelfs in je achtertuin!

Op pad met de boswachter in Hütewald

Wij gingen op pad met de boswachter in het Hütewald, vlakbij Bad Bentheim. Een zogeheten Schneitel- en Hütewald. Je spreekt van een Schneitelbos als de bomen regelmatig gesnoeid worden voor het winnen van hout. En je spreekt van een Hütewald als het bos gebruikt wordt voor begrazing. Dit laatste verklapt al meteen dat je in dit bos zeer waarschijnlijk de sporen van “grazers” gaat tegenkomen en met een beetje geluk de grazers zelf ook.

“De dode bomen in het Hütewald laten ze bewust staan”, vertelt de boswachter. “De boom mag dan wel dood zijn, maar de boom is het huis van heel veel dieren, zoals vleermuizen, spechten en de zeldzame heremietkever.” Een beetje jammer is het wel dat het precies diezelfde kever is waar de boom ziek van wordt.

Opmeten leeftijd van een boom - Op pad met de ranger© Ngoc Chau

Onze mini-ranger stelde terecht de vraag; “hoe weet je hoe oud een boom is?” De boswachter deelt een hele goede truc: “Ga met zijn allen om de boom staan en spreid je armen wijd uit. Hoeveel mensen heb je nodig om de volledige boom te omarmen? Zoveel jaren x 100 is ongeveer hoe oud hij is.”

Drie waardevolle tips om wilde dieren te spotten in het Hütewald

Van de boswachter leren we, dat er van april tot oktober in het Hütewald Gallowayrunderen, Nederlandse landgeiten en Bentheimer landschapen grazen. Daarnaast geldt het Hüte- en Schneitelwald als een belangrijk leefgebied voor vleermuizen, juchtleerkevers en vliegende herten.

Wil jij een goede kans maken om wilde dieren te spotten? Dan hebben we drie waardevolle tips voor jou. 

  • Wilde dieren zijn niet voor niets wild. Ze zijn niet graag bij mensen. Deze dieren spot je dan ook het beste op de momenten dat er weinig mensen in het bos zijn. Dat is vroeg in de ochtend en aan het einde van de dag. De rondleiding met de boswachter vindt midden op de dag plaats, maar de kennis die je daar opdoet, kun je goed gebruiken voor als je zelf gaat spoorzoeken.

  • Zorg dat je zo min mogelijk opvalt in het bos. Draag geen felle kleuren, maak zo min mogelijk lawaai en zeg tegen je gezelschap dat ze geen parfum of aftershave op mogen doen. Dieren hebben een sterk reukvermogen en ruiken dit al van ver.

  • Kijk van tevoren of er in het bos waar je heen wilt misschien een observatieplek is. Veel bossen hebben een speciale plek waar vandaan je het beste de wilde dieren kunt bespieden.

How to voor zelfstandige spoorzoekers

Ga je liever zelf op pad? Wat stoer! Dan hebben wij alvast wat handige tips om sporen te zoeken in de natuur, bijvoorbeeld hoe een echte ranger zich kleedt en andere nuttige tips:

Wat trek je aan als je gaat sporen zoeken in het bos?

Wist je dat je met elk weer sporen kunt gaan zoeken in de natuur? Dus ook in de stromende regen. Een echte spoorzoeker is goed voorbereid op alle weersomstandigheden. 
Dit trek je aan als je gaat spoorzoeken: goede (hoge) waterdichte laarzen en een lange (warme) broek. Met die laarzen kun je ook door hoge struiken wandelen. Zo kun je de sporen van dichtbij bekijken en zelfs volgen. Verder is het handig om laagjes aan te hebben, zodat je het niet koud maar ook niet te warm krijgt. Denk aan een shirt met lange mouwen, een fleece-laagje en tot slot een waterdichte jas.

Leuk én handig om mee te nemen tijdens het sporen zoeken;

Wat is handig om mee te nemen als je gaat spoorzoeken? 

  • Een smartphone om online informatie op te zoeken, handig joh!
  • Misschien ben je al in het bezit van een handige veldgids, waar je van alles in op kunt zoeken.
  • Een notitieboekje en potlood om aantekeningen te maken of de sporen na te tekenen.
  • Een vergrootglas in de vorm van een potje. Deze op de foto is extra leuk omdat je er (tijdelijk) diertjes in kunt vangen en ze als een ware Freek Vonk van heel dichtbij kunt bekijken.
  • Een verrekijker.
  • Een checklist met alle dieren die je kunt spotten, zodat je kunt aanvinken van welk dier je een spoor hebt gevonden.

Waar boek ik een rondleiding met de boswachter?

Wie gaat er mee op avontuur naar het bos? In het Hütewald kun je twee keer per maand met de boswachter het bos in. Deze speciale rondleiding in het bos kun je boeken via Tierpark Nordhorn.

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.