© Canva

Kerstmarktlekkernijen om je vingers bij af te likken

Ontdek het geheim over de grens

Geur van glühwein en geroosterde amandelen

Het kerstmarktseizoen is weer losgebarsten! Voor veel Nederlanders dé reden om naar Duitsland af te reizen. Bij een bezoekje aan een kerstmarkt bij ons in het Münsterland, Osnabrücker Land en de Grafschaft Bentheim mogen o zo typische lekkernijen als Glühwein, braadworst of in knoflook gebakken champignons natuurlijk niet ontbreken. Glühwein en Kinderpunsch kent iedereen wel, maar wie heeft er wel eens een ‘Stutenkerl’ of ‘Vanillekipferl’ geproefd of zich gewaagd aan een mok ‘Feuerzangenbowle’? Op deze pagina nemen we je mee naar het walhalla van typisch Duitse, maar bij Nederlanders veelal onbekende kerstmarktheerlijkheden.

© Canva

Niet zomaar glühwein, maar Feuerzangenbowle

Even geen trek in Glühwein, maar wel in een alcoholische versnapering? Bestel dan eens ‘Feuerzangenbowle’. Deze geflambeerde bowl is een variatie op punch en dankt zijn naam aan de tang waarmee een circa 15 centimeter hoge kegel suiker, de zogeheten ‘Zuckerhut’, boven rode wijn met kruidnagels, hele kaneelstokjes, steranijs, citroenen en sinaasappelschillen verwarmd en met bruine rum geflambeerd wordt. De suiker smelt en druppelt langzaam in de wijn, waardoor de bowl zijn kenmerkende smaak krijgt. Proost!

Zoete lekkernijen

Ruimte over voor een toetje? Probeer dan eens ‘Stippmilch’, verkrijgbaar op de kerstmarkten in het Münsterland. Dit is een dessert van kwark, melk en slagroom. Het stond in lang vervlogen tijden bekend als een voordelig, voedzaam en snel te bereiden nagerecht in armere boerengezinnen. Tegenwoordig is dit toetje, vaak verfijnd met kaneel, vanillestokjes of vers fruit, populair bij brede lagen van de bevolking, van jong tot oud.

Voor zoetekauwen zijn ‘Vanillekipferl’ niet te versmaden. Deze maanvormige koekjes gemaakt van zandkoekjesdeeg horen in Duitsland echt bij kerst en worden in veel huishoudens rond kersttijd zelf gebakken. Wanneer ze uit de oven komen worden ze bestrooid met een flinke laag poedersuiker. Mmm… Lekker!

Ook ‘Mutzenmandeln’, met name bekend in het Osnabrücker Land, worden gemaakt van zandkoekjesdeeg en hebben – de naam zegt het al – de vorm van een amandel. Het deeg wordt in heet vet gebakken, waardoor ze wel iets weg hebben van onze oliebol. Proeven maar!

Wanneer bloem, rozijnen en amandelen in de keuken worden verwerkt, het gistdeeg in de oven rijst en een heerlijke geur zich door het huis verspreidt, is het eindelijk zover: Nikolaus of Sint-Maarten staan voor de deur. Traditioneel worden op deze dag in heel Duitsland schattige ‘Weckmänner’ of ‘Stutenkerle’ gebakken. Deze namen klinken op het eerste gezicht een beetje vreemd, maar verwijzen naar de vorm en het deeg van dit zachte broodmannetje, in Limburg ook wel bekend als buikmannetje. Het mannetje stond oorspronkelijk voor bisschop Nicolaas van Myra, die op zijn feestdag op 6 december wordt herdacht. De huidige pijp in zijn mond was oorspronkelijk een bisschopsstaf, die in de 17e en 18e eeuw – onder invloed van de Reformatie – werd omgevormd tot een pijp van klei om religieuze afbeeldingen te seculariseren. Op de kerstmarkten net over de grens kom je de Stutenkerl meestal met pijp tegen, in andere regio’s wordt hij ook wel zonder gemaakt. 

© Canva
© Canva

Of toch liever iets hartigs?

Dan is ‘Reibekuchen’ misschien wel iets voor jou. Deze gefrituurde aardappelpannenkoekjes zijn een typisch lekkernij voor het donkere jaargetijde en worden geserveerd met appelmoes of stroop. Als de verleidelijke geur van warme ‘Maronen’ je neus binnendringt, dan wil je nog maar een ding: proeven! De geroosterde eetbare kastanjes zijn niet weg te denken van Duitse kerstmarkten. Vroeger stonden ze vooral op het menu van arme gezinnen, maar tegenwoordig zijn ze uitgegroeid tot een waar superfood vol vitamine B, C en E en belangrijke mineralen en sporenelementen.

Proeven van de kerstsfeer in het Osnabrücker Land, Grafschaft Bentheim en Münsterland?

Op deze pagina is een overzicht van de mooiste kerstmarkten te vinden:

Kerstmarkten in het Geheim over de grens.

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.