Baumberge

Ontdek de karakteristieke streek

In het hart van het Duitse Münsterland

Hier liggen 5 gezellige plaatsen met een oorspronkelijk karakter: Billerbeck, Coesfeld, Havixbeck, Nottuln en Rosendahl. De Baumberge vind je daar waar je het vlakke land achter je laat; hier kom je in de eerste heuvels over de grens!

Alleen voor het prachtig glooiende landschap kun je de – korte – rit hiernaartoe al maken. Fietsen en wandelen zijn in Baumberge bijzonder fijne activiteiten; volg interessante themaroutes of kijk gewoon waar je uitkomt. Misschien wel bij éen van de kleine brouwerijen in deze streek. Hier is het goed toeven met speciale biertjes en lekkere streekgerechten. Of neem een kijkje in het zandsteenmuseum – tenslotte is er eeuwenlang zandsteen afgegraven in Baumberge; het beroemde „Westfaalse marmer“.

Fietsen in de Baumberge

De heuvels van de Baumberge, de loop van de Berkel of het zachte parklandschap van het westelijke Münsterland - tijdens je fietstocht ontdek je de vele facetten van de Baumberge. Diep in het hart van het Münsterland gelegen, ontdek je de charmante parken van de steden Billerbeck en Coesfeld en de gemeenten Havixbeck, Nottuln en Rosendahl. Het Baumberger zandsteen, die hier nog steeds wordt gedolven, is bijzonder karakteristiek voor de streek. Door zijn warme en aardse kleur creëert het een aangenaam gevoel van thuis zijn. Of het nu gebruikt wordt in de talrijke gedenkmonumenten bij kastelen en paleizen, in de gezellige binnensteden of in particuliere woningen.

Vooral het hoogste punt van de Baumberge – de Longinusturm – is een juweel van de streek en trekt veel bezoekers. Met zijn aantrekkelijke ligging ten westen van Münster en dicht bij de Nederlandse grens is de Baumberge een ideaal vertrekpunt voor uitgebreide fietsroutes. Bezoek de historische stadscentra met hun liefdevol aangelegde voortuinen en een dromerige sfeer. De Baumbergers nodigen je uit voor een praatje en verheugen zich op jouw bezoek!

© Baumberger Touristiek
© Joachim Albrecht

In het spoor van de heilige Ludgerus

Wanda trad in de sporen van de heilige Ludgerus en wandelde de naar hem vernoemde Baumberger Ludgerusweg. In dit blogartikel lees je alles over haar wandelweekend in de prachtige streek ten Westen van Münster.

Wandelen in Baumberge

Trek je wandelschoenen maar aan want hier in Baumberge beginnen de heuvels! Geniet van sappige weides, glooiende velden en oude bossen. Voor een schitterend uitzicht – en prachtige wandelpaden – ga je naar de Longinusturm; deze toren staat ook bekend als de “Zugspitze van het Münsterland” dus verrekijker meenemen! Naast een idyllisch landschap vind je hier gezellige oude stadjes – fijn om uitgebreid te pauzeren -, kastelen, historische boerenhoeves en kerken. Deze streek is van oudsher toegewijd aan het katholieke geloof. Op de wandelroute Ludgerusweg volg je het spoor van de heilige Ludgerus uit Utrecht, die al in 793 het eerste klooster en de eerste school stichtte in deze streek. Vind je het leuk om meer te weten te komen over de historie, cultuur of flora en fauna van de streek? Dan is een wandelexcursie in Baumberge wellicht iets voor je. Een deskundige gids laat je gegarandeerd de mooiste en meest bijzondere plekken zien – ook een leuk uitje met vrienden of familie!

© Joachim Albrecht

Vind de perfecte fiets- of wandelroute in de Baumberge

Drie fantastische activiteiten

Beklim de Longinusturm

Geniet van het fraaie uitzicht!

© Joachim Albrecht

Baumberge op de kaart

Wil je genieten van een heerlijk verblijf in de Baumberge? Hieronder vind je de beste tips voor leuke uitstapjes, fraaie bezienswaardigheden en toffe evenementen in de Baumberge. 's Avonds plof je in een heerlijk bed in één van de hotels in de omgeving.