© Wanda

Kilometers wandelplezier over de Ludgerusweg

Nieuwe gebieden ontdekken, dat vind ik zo mooi aan wandelen. In Nederland heb ik al zoveel gezien dat het tijd is om meer over de grenzen heen te gaan kijken. Met zo’n twee uur rijden zit ik in Duitsland. De Baumberger Ludgerusweg deed mij in de auto stappen.

Geschiedenis van de Baumberger Ludgerusweg

Het glooiende landschap in de Baumberge geeft direct een vakantiegevoel. Het zonnetje dat schijnt werkt daar natuurlijk extra aan mee. De Baumberger Ludgerusweg is vernoemd naar de Heilige Ludgerus uit Utrecht die van Karel de Grote de opdracht kreeg om de Friezen en Saksen te bekeren. Als eerste bisschop van Münster heeft hij ook hier in Münsterland zijn sporen achtergelaten. In zijn voetsporen wandel ik in 30 kilometer naar Coesfeld.
Ludgerus-mos-paddenstoelen-bomen-bos-©Wanda.jpgLudgerus-mos-paddenstoelen-bomen-bos-©Wanda.jpg

Wandelen in de Baumberge

De wandeling start aan de rand van de Baumbergerkamm, een mooi bosgebied met afwisselend brede en smalle paden. Het is rustig op deze mooie zaterdagochtend. Ik heb het bos bijna voor mij alleen. Links en rechts van het pad staan tientallen paddenstoelen. De herfst is in aantocht! Ik moet uitkijken dat ik ze niet allemaal op de foto wil zetten, want dan komt er niet veel van wandelen en er is zoveel meer te zien dan alleen de paddenstoelen.

De Ludgerusweg is een gemarkeerde route, maar ik heb voor de zekerheid toch een kaart van de regio meegenomen, zodat ik me ook goed kan oriënteren. De route is echter zo goed gemarkeerd dat de kaart eigenlijk niet nodig is. Bij elke kruising staat duidelijk aangegeven waar je naar toe moet. Verdwalen ga ik vandaag niet! Onderweg tref ik heel veel informatiepanelen aan en wegwijzers die mij van het pad af leiden om bijvoorbeeld even een kapelletje of een uitzichttoren te bezoeken.
ludgerusweg-wandelen-dame-gras-bomen-©Wanda.jpgludgerusweg-wandelen-dame-gras-bomen-©Wanda.jpg

Longinusturm in de Baumberge

Zo loop ik een stukje van de route af om Der Longinusturm te bezoeken; Een uitkijktoren met horecagelegenheid waar ik geniet van Kaffee und Kuchen. Het uitzicht vanaf de toren is prachtig! Een echte aanrader dus. Bij de uitkijktoren kun je ook prima parkeren en verschillende gemarkeerde rondwandelingen maken. Naast de parkeerplaats staat een uitgebreid informatiebord en op de Wanderkarte Baumberge staan de wandelingen netjes ingetekend.

Ook vanaf het pad heb je zo nu en dan een uitzicht over het Münsterland. Op de route staan veel bankjes en schuilhutten voor als het weer slechter is. Daar hoef ik vandaag gelukkig geen gebruik van te maken.
Ludgerus-uitzicht-bij-kapel-boom-©Wanda.jpgLudgerus-uitzicht-bij-kapel-boom-©Wanda.jpg

Baumberger bossen en Billerbeck

Na de Baumberger bossen loopt de route naar Billerbeck met zijn imposante Dom. Dit stadje is echt een bezoekje waard. Even op adem komen op een van de terrasjes aan de voet van de Dom om energie op te doen voor het tweede deel van de wandeling. Met hernieuwde energie ga ik verder, via het klooster van Gerleve waar het koor op het moment dat ik voorbij wandel voor extra sfeer zorgt over de glooiende heuvels naar Coesfeld. De wandelroute zoekt steeds weer de rustige wegen op waar je weinig verkeer treft. Dit komt het wandelgenot echt ten goede.


Eenmaal aangekomen in Coesfeld strijk ik neer op een terrasje in het centrum om rustig na te genieten van deze mooie en verrassende wandeldag net over de grens. Eén ding is me vandaag duidelijk geworden: Duitsland is helemaal niet ver weg en je hebt hier erg goed gemarkeerde en prachtige wandelroutes met mooie faciliteiten zoals bankjes, uitzichttorens en horeca.

Nog meer wandeltips van Wanda? Kijk hier

Praktische zaken
Wandeling: Baumberger Ludgerusweg
Afstand: 30 km
Startpunt: Bushalte Tilbecker Berg 51.937190, 7.432524
ludgerus-dom-kerk-bomen-toren-©Wanda.jpgludgerus-dom-kerk-bomen-toren-©Wanda.jpg

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.