© medienflotte.de / joachim albrecht

Baumberger Ludgerusweg

In een oogopslag

  • 29,96 km
  • 7 uren 46 minuten
  • 198 m
  • 82 m

Midden in het parklandschap van het Münsterland liggen de idyllische “Baumberge” (boombergen), een zacht glooiend heuvellandschap met brede, goudgele en groengekleurde dalen. Dichtbeboste bergtoppen, vreedzaam kabbelende beekjes, in de middagzon badende bospaadjes, boerenhofsteden en bezienswaardige bouwwerken. De Baumberger Ludgerusweg is een door  Wanderbares Deutschland Qualitätsweg gecertificeerde route.

Prachtige wandelroute door mooie natuur!

De Baumberger Ludgerusweg is genoemd naar de Heilige Ludgerus uit Utrecht, die van Karel de Grote de opdracht had gekregen om de Friezen en de Saksen te bekeren. Als eerste bisschop van Münster heeft hij ook in het omringende Münsterland zijn sporen achtergelaten. De 30 km lange, bijzonder afwisselende wandelroute slingert door het mooie heuvellandschap, van klooster Stift Tilbeck naar leuke stadjes, zoals Havixbeck en Billerbeck met zijn prachtige Dom.

Historische gebouwen en idyllische stadjes!

Het klooster Stift Tillbeck is in 1881 opgericht door de lerares Gertrud Teigelkemper. Ongeveer 10 jaar later geeft zij dit door aan de Bisschop van Münster, welke tot op heden hiervoor verantwoordelijk is. Begin jaren ´50 wordt het klooster in gebruik genomen als ziekenhuis voor de behandeling van mensen met een lichamelijke of geestelijke handicap. In de jaren ´70 worden er nieuwe woningen aangebouwd en werkzaamheden verricht. De behandeling voor mensen met een geestelijke handicap wordt dan begin jaren ´90 overgebracht naar de Kasteeltuin (Dülmen).

Het stadje Havixbeck leeft van het toerisme en de landbouw. In Havixbeck zijn ook de kastelen Havixbeck en Hülshoff te vinden. Kasteel Havixbeck is bewoond door een adellijke familie die verwant is aan de graven Twickel. Het kasteel is niet toegankelijk voor dagelijks toerisme, wel worden er sporadisch rondleidingen gegeven.

Kasteel Hülshoff ligt 8 km ten oosten van Kasteel Havixbeck. Dit kasteel is een klein literair museum ter nagedachtenis aan de schrijfster Annette von Droste-Hülshoff.

Weer

Wat wil je nu doen?

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.