© Grafschaft Bentheim Tourismus

Spoorzoeken door Lage/Neuenhaus - "Auf den Spuren der einstigen Herrlichkeit Lage"

In een oogopslag

  • gemakkelijk
  • 13,24 km
  • 3 uren 11 minuten
  • 33 m
  • 15 m

Beste seizoen

In het spoor van de vroegere Heerlijkheid Lage (13,5 km)

Een van de meest idyllische plekjes in Grafschaft Bentheim is het plaatsje Lage aan de rivier de Dinkel. Het plaatsje heeft nog niet eens 1.000 inwoners, maar kan ondanks zijn geringe afmetingen terugkijken op een unieke geschiedenis.
Omdat men Lage bij de territoriale herindeling van Europa na het einde van de Dertigjarige Oorlog simpelweg was vergeten, droeg de plaats lange tijd de speciale status van 'Heerlijkheid'. Tot 1803 was Lage daarom een politiek zelfstandige kleine staat met eigen rechtspraak. Nu herinnert een vervallen oude kasteelruïne nog aan deze tijden. Het vroegere kasteel Lage was tot aan de Spaans-Nederlandse oorlog een indrukwekkend bastion en werd na het vertrek van de toenmalige graaf door Nederlandse troepen opgeblazen.
Vlakbij de oude ruïne ligt aan de oude arm van de Dinkel de bijna 750 jaar oude watermolen. Kenmerkend zijn de twee waterraden, waarvan er een werd gebruikt voor de productie van meel en de andere voor de productie van plantaardige olie. Tot de dood van de laatste molenaar in 1957 was de korenmolen nog in bedrijf. Daarna dreigde de molen in verval te raken, tot de molen begin jaren 70 door het district Grafschaft Bentheim werd gerestaureerd en sindsdien op bepaalde dagen in gebruik is. Tegenover de watermolen ligt het oude molenaarshuis, waarin tegenwoordig een gezellig theehuis is gevestigd.
Vlakbij de ruïne en de molen ligt het oude herenhuis uit 1686. De typisch Nederlandse bouwstijl is onmiskenbaar. Tegenwoordig is het in handen van Stichting Twickel en niet toegankelijk voor het publiek.
Een ander overblijfsel uit de tijd van de landheren is de vlakbij gelegen Eichenallee met de omstreeks 1850 gebouwde en grotendeels gerenoveerde landarbeidershuizen. Hier woonde ooit het personeel van de landheer. Ook de landarbeidershuizen zijn tegenwoordig in bezit van de Stichting Twickel.
Aan het eind van de Eichenallee begint de 'Lager Busch', een prachtig bos- en weidelandschap aan de rand van de Dinkel.

Dit ga je zien

Joodse begraafplaats

Neuenhaus

© CC-BY-NC-SA | Samtgemeinde Neuenhaus

Kasteel van Lage

Lage

© CC-BY-NC-SA | Samtgemeinde Neuenhaus

kunstwegen-Objekt "Caprimoon"

Lage

© CC-BY-NC-SA | Samtgemeinde Neuenhaus

Weer

Wat wil je nu doen?

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.