© Klaus Herzmann

Ahornweg

In een oogopslag

  • gemakkelijk
  • 103,58 km
  • 1 Dag 5 uren 8 minuten
  • 330 m
  • 80 m

Beste seizoen

Geniet van de prachtige natuur in het gebied tussen Teutoburger Wald en de Noord-Duitse laagvlakte

Als je het symbool van het opvallende getande esdoornblad volgt, ontdek je sporen van de geschiedenis van de aarde, zeldzame orchideeën in rijke beukenbossen en andere hoogtepunten in natuur- en geopark TERRA.vita.
In historische plaatsen kun je de rijke geschiedenis van de regio ten zuiden van de stad van de Vrede van Westfalen ervaren. Vergeet niet jezelf een bezoekje aan onze kuuroorden Bad Rothenfelde, Bad Iburg en Bad Laer te gunnen. De Ahornweg is één van de oudste en populairste wandelroutes in het Osnabrücker Land. Wandelliefhebbers die de regio als hun broekzak kennen, hebben deze routes ongeveer 50 jaar geleden ontwikkeld.

Eén route, vijf torens, talloze uitkijkpunten

Ze hebben daarbij vooral aandacht geschonken aan van het landschap genieten. Vijf uitkijktorens (helaas zijn er momenteel twee gesloten) en talloze andere hoogtepunten zorgen altijd weer voor nieuwe uitzichten en indrukwekkende panorama’s. Vanaf de ‘Hermannsturm’ op de Dörenberg, met zijn 331 meter het hoogste punt van de route, zie je de bergtoppen van het Teutoburger Wald die zich uitstrekken tot ver in de Noord-Duitse laagvlakte en de baai van Münster. Aan de andere kant zie je vanaf de ‘Varusturm’ drie prachtige kilometers verderop over een bergkamroute, in de verte de Georgsmarienhütt, Osnabrück en bij helder weer het Wiehengebergte liggen.
Deze torens zijn buren van de Iburg, een bijna 1000 jaar oude heuvelburcht die in de barokperiode is uitgebreid tot de prachtige residentie van de prins-bisschoppen van Osnabrück. Deze torent hoog boven Bad Iburg uit, de kruising van de 100 kilometer lange lus die de Ahornweg op de wandelkaart beschrijft.
Bloemenmagie op de bosbodem en in de boomgaarden
De kortere route van ongeveer 40 kilometer loopt voornamelijk over de ruggen van het Teutoburger Wald door diepe beukenbossen die vanaf maart die vanaf maart vol staan met lievevrouwebedstro, bosanemoon, helmbloem en talloze andere lentebloeiers. In Hagen am Teutoburger Wald kun je vanaf medio april genieten van de bloei van meer dan 3000 zoete kersenbomen, sommige in boomgaarden en andere bij boerderijen. De kersenoogsttijd duurt van eind mei tot augustus.
De langere route brengt je in delen naar de laagvlakte en naar Melle, de bron van de rivier de Hase en naar het lieflijke heuvellandschap van de Borgloher Schweiz. In Bad Laer en Bad Rothenfeld kun je genieten van een spannend hoofdstuk uit de geschiedenis van de aarde dat verteld wordt door natuurpark TERRA.vita. Het zoute water dat over de gradeerwerken sijpelt van de twee spa’s, is een overblijfsel van de oceaan die miljoenen jaren geleden tegen de kliffen van het Teutoburger Wald klotste. Op veel plaatsen onderweg zijn nog meer sporen te vinden, bijvoorbeeld schelpen van oerzeedieren in het kalksteen van de bergkammen. Maar zoek niet te lang, anders mis je het volgende magische panorama.

Dit ga je zien

Weer

Algemene informatie

Wat wil je nu doen?

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.