8x unieke wellness belevenissen net over de grens

Kom kuren bij de buren

Kom tot rust in een heerlijk warm kruidenbad, neem een revitaliserende koppelmassage en geniet samen van een diner in je badjas. Van een dagje wellness knap je helemaal op. Zeker net over de grens in Duitsland, want daar is het zo’n beetje uitgevonden. Onze oosterburen hebben een eeuwenlange traditie als kuurland en kennen het geheim van ontspannen als geen ander. Veel Duitsers gaan op doktersadvies naar een kuuroord. Zij zien een wellness behandeling als een medisch middel voor preventie, genezing en verlichting. Maar dat betekent niet dat het er niet gezellig is!

© Tourist Information Bad Essen

Steden met Bad ervoor

In Duitsland mag een kuuroord ‘Bad’ voor zijn naam gebruiken als het beschikt over natuurlijk bronwater dat ter plekke wordt gewonnen, de plaats schone lucht heeft en als het in een groene omgeving ligt. Net over de grens vind je het bekende Bad Bentheim. Maar ook in Münsterland en Osnabrücker Land vind je genoeg plekken om lekker te relaxen in een spa of sauna. Er zijn zelfs hotels compleet gericht op een wellness weekend. Wij zetten de acht meest unieke wellness belevenissen in de grensstreek voor je op een rij. Voor als jullie een keer zelf willen ontdekken wat er toch zo bijzonder is aan de Duitse manier van ontspannen.

Tip 1: Ontdek de kracht van zout – Bad Rothenfelde

Wellness, maar dan anders. Een zoutgrot is eigenlijk precies wat je denkt dat het is. Een gesloten ruimte waarvan de muren, plafonds en vloer zijn bedekt met zout. Zouttherapie komt oorspronkelijk uit Polen. In 1838 ontdekte een Poolse arts dat het inademen van minuscule zoutdeeltjes grote gezondheidsvoordelen had. De mijnwerkers uit de zoutmijnen hadden erg weinig ademhalingsproblemen en werden nauwelijks ziek. Vandaag de dag wordt zouttherapie ook wel halotherapie genoemd. Ga lekker liggen, sluit je ogen en laat het zout in 45 minuten zijn werk doen. Ideaal als je last hebt van aandoeningen aan je huid of luchtwegen. In Bad Rothenfeld in Osnabrückerland kan je deze unieke behandeling ondergaan. Sowieso staat alles in dit kuuroord in het teken van zout. Al sinds 1774 pompen ingenieuze installaties, gradeerwerken, zout uit de aarde omhoog. Dit zorgt voor hele gezonde lucht. Een bezoek aan de inhalatiekamer is ook verrassend. Je loopt door een 80 meter lange gang in het gradeerwerk door een nevel van zout. Een helende én leerzame belevenis.

© Achim Meurer

Tip 2: Ga kopje onder in het bos – Bad Laer en Bad Iburg

Een druppel die op je hoofd valt, ruisende bladeren om je heen en de minerale geuren van aarde. Shinrin-yoku is een ontspanningstechniek uit Japan. Hierbij beweeg je heel bewust en langzaam in de natuur. Een meditatieve manier van wandelen die heel goed is om je stress te verlagen en je gezondheid te verbeteren. Opladen door bosbaden dus. Een keer per maand beleef je deze nieuwe wellnesstrend zelf in Bad Laer of Bad Iburg in Osnabrückerland. In Bad Iburg is trouwens nog veel meer te beleven voor jullie. Het Kneipp-Erlebnispark, boomkroonpad en een historische binnenstad vol vakwerkhuizen. Voor een weldadig dagje uit net over de grens.

© Janna Kamphof

Tip 3: Laat je meevoeren op de trillingen – Bad Essen

Bij deze massage geen etherische oliën of hete stenen. Hier draait het om een wellness techniek van de Tibetaanse monniken. Met de overtuiging dat trillingen en geluid je geest en lichaam meer in harmonie brengen. Je therapeut werkt met verschillende metalen schalen en slagstokken. De schalen zijn gemaakt van zeven metalen. Iedere schaal heeft een ander geluid, een andere trilling en vaak een andere diameter. Laat je meevoeren en ervaar een diepe ontspanning. De tijd lijkt even stil te hebben gestaan als je energiek weer opstaat. Bij Aktivita Solespa reserveer je deze klankschaal behandeling. Dit is een heerlijk wellnesscentrum van 1000m2 met sauna’s, stoombaden en zwembaden in Bad Essen.

© Julia Otte

Tip 4: Ga op wellnessvakantie - Naturpark Hohe Mark

Van één dagje wellness kan je al enorm opknappen. Het water, de warmte en de behandelingen zijn pure verwennerij. Stel je voor wat een wellness vakantie of weekend voor positief effect heeft op je lichaam en geest! Spa Resort Jammertal is een innovatief wellnesshotel van hoge klasse. Alles staat in het teken om jullie als herboren weer naar huis te laten gaan. Hier slaap je in een stroomvrije kamer, kies je bij de kussenbar je lievelings hoofdkussen uit en geniet je van gezonde maaltijden. Het resort biedt ook speciale behandelingen gericht op kinderen en mannen, dus het hele gezin kan zichzelf hier opladen. Onderga een diepe reiniging in het oriëntaalse serailbad, geniet van de zonnestralen in het glazen huis of op het strand en drijf gewichtloos in het Dode Zeebad.

Tip 5: Beleef de Tapathuma event sauna - Osnabrück

Een sauna is een sauna, toch? Op zich klopt het. Net over de grens in Duitsland zijn oneindig veel plekken waar je even lekker kunt zweten en bijtanken. Maar in de Loma-sauna in Osnabrück is naar de sauna gaan een waar spektakel. Hier voert het saunateam een heuse show op voor haar saunabezoekers. Gewoon midden in de sauna, waar iedereen zit op de houten banken met zijn handdoekje om. Goocheltrucs komen voorbij, handdoeken vliegen door de lucht, er zijn verbluffende opgietingen en een licht en geluidshow voert je mee naar een andere wereld. Voor als jullie een keer iets anders willen in de sauna dan alleen maar relaxen en zweten.

Tip 6: Probeer de nieuwste massages uit – Gronau-Epe

Vraag het een willekeurig iemand en ze kennen de voetreflex-, hoofd- of full body massage wel. Maar bij Saunapark Epe, een wellness complex net over de grens bij Enschede bieden ze een heel scala aan vernieuwende massages aan om je spieren even heerlijk te laten losmaken. Je kan natuurlijk kiezen voor een heerlijke hot stone massage. Maar laat je eens verrassen en kies iets heel anders. Wat dacht je van een zuiverende kruidenstempelmassage of honingmassage? Feel good, van top tot teen. Of kies voor een echt Hawaiiaans massageritueel. Begeleid door Zuidzeegeluiden en exotische geuren krijg je warme Lomi-Lomi olie over je heen gegoten en geven langzaam strelende bewegingen een veilig en gewichtloos gevoel. Ze bieden hier zelfs een warme chocomelk en kaarsolie massage aan. Durven jullie het aan?

© Unsplash

Tip 7: Ontdek de geneeskrachtige werking van zwavel – Bad Bentheim

Hier is een heilzaam bad ook echt helend. Bad Bentheim is van oudsher een befaamd kuuroord. Al meer dan 300 jaar komen mensen van heinde en ver om hier te baden in het geneeskrachtige zwavelhoudende mineraalwater. Sinds 1974 weten ze hier dat thermaal zout water ook helend werkt bij reuma, artrose en artritis. Ontdek de bijzondere werking van de natuurlijke bronnen zelf in de Bentheimer Mineral Therme. Zwem in de vrieskou buiten in het weldadige buitenbad met tegenstroom, krijg een fluweelzachte huid na een zoutscrubsessie en geniet van de zoete geur in de rozensauna. Vloerballonnen, onderwatermuziek en kleurenspellen maken je bezoek een feest voor al je zintuigen. Jullie willen nooit meer naar huis!

Tip 8: Dompel onder in een ultramodern bad met oerkrachten – Bad Rothenfelde

Het Teutoburger Wald heeft niet voor niks de bijnaam ‘Helende tuin van Duitsland’. Hier zit de lucht boordevol geneeskrachtige zouten en mineralen. Alleen het inademen al werkt hier zeer verkwikkend. Midden in het oude kuuroordgebied ligt Carpesol SpaTherme, een ultramodern water-stoom-damp-zoutparadijs. Met wel tien verschillende binnen- en buitenbaden onder een reusachtige glazen koepel en vier typen Finse sauna’s is het complex enorm. Trek jezelf terug in het Romeinse badhuis, ga zonnen op het dakterras van 1000m2 en sluit je dag af met een saunabad onder de sterrenhemel. Even grenzeloos genieten net over de grens.

© de Witt Janssen Partner

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.