Kerst​​​​markten over de grens

Het is zover! De mooiste tijd van het jaar is weer aangebroken. De tijd van familie, cadeau's, lekker eten en natuurlijk een bezoek aan een echte Duitse kerstmarkt. Waar je precies moet zijn dit jaar?

De mooiste tijd van het jaar

In Nederland zeg je 'de donkere dagen voor Kerstmis'. Een paar kilometer over de grens wordt alles anders. Bereid je voor op een oergezellig feest met lampjes en lekkernijen, idyllisch aangekleed in kerstsfeer. Om een beetje stil van te worden. Je moet het minstens één keer meegemaakt hebben samen, het warme wintersprookje dat Weihnachtsmarkt heet. Smaakvol, vrolijk, traditioneel en dus een tikkeltje nostalgisch, precies zoals ze dat alleen in Duitsland kunnen.

All-time favorites


Bijzonder sfeervol


Klein maar fijn


Het wintersprookje van Münster


 • 25 november t/m 23 december 2019

Als de grote Prinzipalmarkt in een gouden gloed oplicht, de arcaden versierd zijn met adventskransen, de winkels feestelijk versierd zijn en de geur van glühwein en gebrande amandelen overal op straat te ruiken is, dan begint in Münster de mooiste tijd van het jaar. De vijf markten, die maar een paar minuten te voet van elkaar af liggen, lopen als kralen aan een snoer door de binnenstad en nodigen uit tot gezellig slenteren langs kraampjes in kerstsfeer. De oudste en grootste kerstmarkt ligt onder een romantische hemel van lichtjes rondom en op de binnenplaats van het stadhuis. Hier zijn stands te vinden die sieraden en kunstnijverheid aanbieden en er staan vele kraampjes met een culinair aanbod.

Historische kerstmarkt
en ijspret in Osnabrück


 • 25 november t/m 22 december 2019

Al jaren behoort de kerstmarkt van Osnabrück tot de mooiste in het noorden van Duitsland. Maar ook in de rest van Duitsland en zelfs internationaal is de kerstmarkt met de historische achtergrond van het raadhuis, de Mariakerk en de dom buitengewoon populair. Geliefde trefpunten zijn de grootste speeldoos ter wereld voor het theater en het bijna 100 jaar oude draaimolen van de familie Telsemeyer voor het raadhuis. Een wandeling door de stad wordt in het betoverende licht van het prachtig versierde voetgangersgebied een echte belevenis. De openluchtijsbaan op het Ledenhof biedt schaatsplezier voor groot een klein. Rondom de ijsbaan zijn allerlei stalletjes met eten en drinken en er staat een oergezellige almhut.

Sprookjesachtig Nordhorn


 • 25 november t/m 30 december 2019 (m.u.v. 25 en 26 december)

De kerstmarkt in Nordhorn nodigt dit jaar weer uit voor een heerlijk ontspannen wandeling. Een prachtig versierd kraampjesdorp, een gevarieerd raamprogramma en duizenden lichtjes laten de stad feestelijk schitteren. Het aanbod op de kerstmarkt in Nordhorn is groot: naast kerstartikelen en cadeau-ideeën worden er natuurlijk ook snoepjes, glühwein en feuerzangenbowle aangeboden. Uniek zijn de zogenaamde "Handwerkersontage: iedere adventzondag wordt het aantal kraampjes namelijk nog eens flink uitgebreid voor prachtige, handgemaakte decoraties en originele kerstcadeautjes. Het sprookjesbos en de draaimolen voor de kinderen zijn erg geliefd bij de kleine bezoekers.

Winters sprookje in Bocholt - net over de grens


 • 29 november t/m 22 december 2019

Op de kerstmarkt in Bocholt animeren ambachtelijke, artistieke en culinaire aanbiedingen in de kraampjes, muziek en nostalgische draaimolens de bezoekers tot de tijd voor kerst. De kerstmarkt vindt weer plaats voor een prachtig decor: het historische stadhuis met zijn verlichte adventskalender. Daarnaast zullen professionele kerstmarktdeelnemers een kerstpiramide met verlichte vleugels en de speciaal voor de kerstmarkt in Bocholt ontworpen glühwein- en feuerzangenbowlen-hutten opzetten. Natuurlijk zijn er op de kerstmarkt ook veel aantrekkelijke kraampjes met ambachtelijke artikelen te vinden. Een dagelijks podiumprogramma rondt de sfeervolle kerstmarkt mooi af.

Bijzonder sfeervol

Heb je zin in een kleine kerstmarkt vol Duitse gezelligheid en traditie? Bezoek dan eens een van de knusse markten die maar één of twee weken geopend zijn.

Kerstmarkt Dierentuin Nordhorn kerstmarkten over de grens geheim over de grens_-® Franz Frieling_DINA5_FF46843_2015-12-05

Kerstmarkt in de Dierentuin Nordhorn


 • 6 t/m 15 december 2019

Een kerstmarkt in een dierentuin? In Nordhorn kun je dit meemaken! De levende kerststal, feestelijke verlichting, een uitgebreid culinair aanbod van historische restaurants en de vele kraampjes met origineel handwerk en leuke kerstcadeautjes mogen natuurlijk ook dit jaar niet ontbreken in de Dierentuin Nordhorn. Deze familiekerstmarkt wordt traditioneel geopend met een grote vuurwerkshow en begeleid door een gevarieerd programma met o.a. een kinderkoor. 

Warendorfer Weihnachtswäldchen kerstmarkten over de grens geheim over de grens

Warendorfer Weihnachtswäldchen


 • ​29 november t/m 15 december 2019

Het "Warendorfse kerstbosje" brengt een tastbaar stukje natuur in de stad. Meer dan 200 kerstbomen vormen het centrum van de kerstmarkt en bieden een prachtige ambiance voor een gevarieerd kinderprogramma en vele andere activiteiten. Ook het gastronomische aanbod met glühwein en snackbars bevindt zich midden in het "dennenbos" in het historische centrum van Warendorf. Het bos wordt omkaderd door een gezellig kraampjesdorp met een mooi aanbod aan handwerk. Alleen al het fraaie uitzicht op de prachtige puntgevelhuizen en de kunstzinnig verlichte marktplein zijn de moeite waard.

kerstmarkt gronau geheim over de grens duitsland

Gronauer "Winterzauberwald" en kerstmarkt


 • 6 t/m 8 en 11 t/m 15 december 2019

De adventtijd in Gronau begint traditioneel begin december met het "Winterzauberwald" (11 ​t/m 15 decemeber): tal van dennenbomen, glühweinkraampjes en een ijsbaan sieren dan het plein voor de Sint-Antoniuskerk. Van 12 t/m 15 december opent de eigenlijke kerstmarkt zijn deuren. In de schaduw van de Antoniuskerk in het hart van Gronau wordt een klein kerstdorpje gebouwd. De ca. 30 hutten zijn ingericht voor Kerstmis en bieden handwerk, decoratieve artikelen en culinaire specialiteiten, variërend van honingproducten tot vers gebakken koekjes en klassieke braadworst. De kerstmarkt in Gronau wordt afgesloten met een kleurrijk voorprogramma en een koopzondag. Van 6 t/m 8 december is er zelfs nog een derde kerstmarkt in Gronau-Epe die bijzonder leuk is voor families met kinderen. 

kerstmarkt melle geheim over de grens kerstmarkten in duitsland

Sfeervolle kerstmarkt in Melle


 • 30 november t/m 15 december 2019

Zestien dagen lang is er op de Rathausplatz en de Kirchplatz bij de Matthäuskerk in Melle een gezellige kerstmarkt te vinden met meer dan 65 verschillende kraampjes. Er is niet alleen genoeg te zien en te kopen op deze markt, er is ook een veelzijdig activiteitenprogramma. Zo mogen kinderen bijvoorbeeld iedere dag hun schoen zetten. Dit jaar is er voor de derde keer een grote ijsbaan waarop groot en klein winters plezier en amuasement kunnen beleven. Uiteraard is er genoeg aanbod van lekkernijen - voor ieder wat wils dus!

kerstmarkt rheine geheim over de grens kerstmarkten in duitsland

Kerstmarkt in Rheine


 • ​Datum nog niet bekend

Talrijke kraampjes bieden een kleurrijke mix van kerstartikelen, handwerk en culinaire specialiteiten. In het weekend is er een podiumprogramma dat voor vermaak zorgt. Op de tweede adventszondag (09-12) wordt er Sinterklaas verwacht die zoals elk jaar met een vlot op de Ems aankomt en vergezeld wordt door fakkelduikers en zijn engelen. Tevens is het koopzondag en kunnen de bezoekers in een ontspannen sfeer nog lekker de laatste kerstcadeaus voor hun dierbaren kopen. Een ander hoogtepunt zijn de "After-Work"-feesten op elke donderdag. Al meer dan 500 jaar is de "Koude Markt" (18-12) een bijzonderheid van Rheine, die elk jaar duizenden bezoekers trekt.

kerstmarkt melle geheim over de grens kerstmarkten in duitsland

​Kerstmarkt in de Designer Outlet Ochtrup


 • ​Datum nog niet bekend

​Het stadje Ochtrup ligt net over de grens en is vooral bekend voor het enorme winkelcentrum Designer Outlet Ochtrup. Tijdens de kerstperiode is de outlet mooi aangekleed in kerstsfeer en is hier een knusse kerstmarkt te vinden! De ideale setting dus om in kerststemming te komen en twee vliegen in één klap te slaan: de laatste kerstcadeautjes kopen met geweldige kortingen en een bezoekje brengen aan een kerstmarkt! De typische lekkernijen op een Duitse kerstmarkt ontbreken ook hier uiteraard niet!

Klein maar fijn

Over de grens in Duitsland vind je ook een heleboel kleine kerstmarkten. Vaak op een heel bijzondere locatie en maar een paar dagen geopend. Makkelijk te missen dus en dat zou jammer zijn! Deze moet je zeker niet missen:

Kerstmarkt Bad Bentheim

Ambachtskunst, rustieke houten kramen, de fantastische geur van glühwein en wafels - welkom op de kerstmarkt van Bad Bentheim!

 • 6 t/m 8 december 2019

Raesfelder Adventsmarkt

Op het sprookjesachtig verlichte terrein rondom het kasteel vind je vele kraampjes met originele cadeautjes.

 • 5 t/m 8 december 2019

​Iburger Advent

​De kasteeltuinen van het schilderachtige kasteel inclusief alle hoeken en nissen van de binnenplaats, zijn in kerstsfeer.

 • 29 november t/m 1 december 2019

Altstadtzauber Tecklenburg

De hele binnenstad, dus de oude markt en smalle zijstraatjes, inclusief terrein van de burcht, baadt in een zee van feeërieke kerstlichtjes.

 • 7 t/m 9 december 2018

Kerstmarkt ​Neuenhaus

​De rustieke kerstmarkt met 30 kraampjes en een reusachtige drijvende adventskrans is buitengewoon sfeervol.

 • 30 november t/m 1 december 2019

Kerstmarkt ​Bad Essem

Het centrale marktplein van Halter am See is drie weekenden lang ondergedompeld in een betoverende kerstwereld.

 • ​1 en 2 december 2019

Reisverslagen

Sandra StralendSchrijven.nl


Als je zin hebt om helemaal in de kerstsfeer te komen, is een tripje naar Duitsland een uitstekend idee. Daarom ga ik in december altijd wel een keertje de grens over om een Duitse kerstmarkt te bezoeken. Daarvoor hoef je trouwens helemaal niet ver te reizen, want ook in het grensgebied vind je sfeervolle Duitse kerstmarkten. Vorig jaar bezocht ik zelfs drie kerstmarkten in de grensstreek!

Edwin - Grensbelevenis.nl


De mooiste tijd van het jaar breekt weer aan, kerstmis. De vele lampjes, sfeervolle aankleding en de geur van verse lekkernijen geven ieder mens een heerlijk gevoel. Een van de dingen die wij Nederlanders altijd érg leuk vinden om te doen tijdens de kerstperiode is het bezoeken van een kerstmarkt in Duitsland. Ze zijn er in alle soorten en maten, op veel verschillende plaatsen en vaak maar net over de grens!

Blijf op de hoogte en meld je aan voor onze nieuwsbrief of volg ons op social media!


Regelmatig ontvang je van ons echte geheimtips over de regio's met hun prachtige steden, leuke evenementen, bijzondere activiteiten, geweldige arrangementen en nog heel veel meer. Verder vind je in onze webshop een heleboel inspiratie en praktische informatie over bijna alles wat je over de grens kunt doen. Wanneer kom je?

© Copyright 2018 - Geheim over de Grens. Alle rechten voorbehouden.

Beeldrechten: Kerstmarkt Osnabrück © OMT, Detlef Heese; Kerstmarkt Münster Lichtermarkt © airklick; Kerstmarkt Osnabrück © Detlef Heese; Kerstmarkt Bocholt © Sven Betz; Kerstmarkt Nordhorn © VVV Stadt- und Citymarketing Nordhorn e.V.; Kerstmarkt Meppen © Stadtmarketing Wir in Meppen e.V.; Kerstmarkt Dierentuin Nordhorn © Franz Frieling; Kerstmarkt Melle © Kohlbrink Peter Eickmeyer; Kerstmarkt Rheine © Steffen Gude; Kerstmarkt Raesfeld © RGN; Kerstmarkt Schloss Clemenswerth © Manfred Bergmann; Kerstmarkt Haltern am See © Stadtagentur Haltern am See; overig fotomateriaal afkomstig van partners.

Door de site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk te bieden. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen. Voor uitgebreide infomatie kunt u ook onze Privacyverklaring raadplegen.

Sluiten