© Mirjam

Münster, stijlvol en rijk aan cultuur

Ik heb onlangs de Duitse stad Münster bezocht en was helemaal verrast, zo mooi en zo dichtbij. Het is een pareltje voor een geweldige citybreak! 

Wat mij gelijk opviel was het straatbeeld van deze stad, dat bepaald wordt door de klassieke gevels van de koopmanshuizen met hun stijlvolle overdekte galarijen en arcades. Hierdoor kan er met regen altijd droog gewinkeld en genoten worden van de chique modezaken. Ik ben een echte shopaholic en kon hier mijn hart heerlijk ophalen. Münster is een stad met contrasten, blinkende nieuwe hightech bouwwerken staan schouder aan schouder met historische gebouwen.

Ondanks dat deze Hanzestad al 1200 jaar oud is heerst er een verrassend jong en dynamisch stadsleven, dit wordt vooral veroorzaakt door de kleurrijke stroom van 60.000 studenten. Zij maken veelvuldig gebruik van de fiets, een uitstekend transportmiddel, want deze sfeervolle groene stad staat bekend als de fietsvriendelijkste stad van Duitsland. Wanneer ik al fietsend om mij heen keek, leek het net of ik in de Duitse televisie serie Tatort was beland. Logisch, want regelmatig zijn hier opnames van deze populaire tv-serie.

Imposante kerken in Münster

De eyecatcher van Münster is de machtige St. Paulus Dom, binnen in de kerk bevindt zich een imponerende astronomische klok. Ik was er om 12:00 uur, want dan speelt er dagelijks een indrukwekkend klokkenspel (zondag om 12:30 uur). Grappige informatie: de stad wordt sinds 1481 bewaakt door een torenwachter. Vanaf de toren van een andere kerk, de St. Lamberti blaast deze persoon elke avond tot middernacht (met uitzondering van dinsdag) ieder half uur op de hoorn. Momenteel is de torenwachter een jonge vrouw, een mooie combinatie van een gevestigde traditie en een springlevend heden. De Clemenskirche heb ik ook bezichtigd, het heeft een prachtig ingericht interieur in rococostijl en is daardoor heel geliefd om te trouwen. Wat ik mij goed kan voorstellen, romantiek pur sang. De baroktuin naast de kerk vormt een oase van rust in de drukke binnenstad.

Münster - Bloeiende cultuurstad

Een open huis voor de kunst: zo presenteert het LWL-Museum zich. Ik heb er een paar uur voor uitgetrokken om de uitgebreide collectie met heel veel plezier te bekijken. Het bestaat uit nationale en internationale kunst vanaf de Middeleeuwen tot aan de moderne tijd met altijd verrassende gastexposities. Iedere tien jaar is er een indrukwekkende internationale sculpturen expositie, de laatste keer vond deze plaats van 10 juni tot 1 oktober 2017. De kunstwerken blijven ook na afloop van de expositie zichtbaar in het stadsbeeld.
münster-stad-cultuur-vakwerkhuizen-©Mirjam.jpgmünster-stad-cultuur-vakwerkhuizen-©Mirjam.jpg

Groene parken

Aan stadsnatuur is er geen gebrek. Uniek in Europa is de Promenade, een groene, autovrije ring rond het centrum. Dat betekent: fietsen, wandelen, flaneren en mensen kijken en dat heb ik dan ook met heel veel plezier gedaan. Het lommerrijke Schlosspark is bij de bewoners erg populair voor een picknick, om lekker in de zon te liggen of om te studeren. Lui soezend in de zomerzon wist ik het….van Münster wordt iedereen gelukkig, omdat je er van alles kunt doen. Of gewoon lekker niets.

Mijn tips:

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.