© Romana-Dombrowski

Wat is kerst nou zonder kerstmarkt?

De mooiste tijd van het jaar breekt weer aan, kerstmis. De vele lampjes, sfeervolle aankleding en de geur van verse lekkernijen geven ieder mens een heerlijk gevoel. Een van de dingen die wij Nederlands altijd érg leuk vinden om te doen tijdens de kerstperiode is het bezoeken van een kerstmarkt in Duitsland. Ze zijn er in alle soorten en maten, op veel verschillende plaatsen en vaak maar net over de grens!

De grootste in heel Münsterland

De kerstmarkt die natuurlijk ieder jaar weer, bij iedere bezoeker de ogen doet glinsteren, is de kerstmarkt in Münster. Deze grote kerstmarkt bestaat uit maar liefst 5 verschillende markten die min of meer aan elkaar verbonden zijn, en dat is ook wat het zo leuk en divers maakt. Een mooie levende kerststal, heerlijke lekkernijen, de duizenden lichtjes rondom de binnenplaats van het stadhuis maken het een spectaculaire beleving. Münster is wel wat verder weg, ongeveer een uurtje vanaf de grens, maar of je hier nu met je partner, kinderen of vriendinnen naar toe gaat, je hebt ongetwijfeld een ontzettend leuke dag!
Münster-kerstmarkt-dom-kerk-avond-publiek-winkels-© Vincent Croce.jpgMünster-kerstmarkt-dom-kerk-avond-publiek-winkels-© Vincent Croce.jpg

Knus en gezellig in Emsland

Natuurlijk zijn er ook in Emsland dit jaar verschillende kerstmarkten. De kerstmarkt in Meppen bijvoorbeeld. Dit is geen kleine markt, maar het is wel wat minder toeristisch en commercieel dan de echte grote markten. Dit maakt dat er, naar mijn mening, juist een goede en gemoedelijke sfeer hangt en het allemaal wat intiemer overkomt. Het leuke aan de kerstmarkt in Meppen is het hoogtepunt van de markt, namelijk de grote schaatsbaan waar de markt ieder jaar mee gepaard gaat. Heel veel ijsplezier met de hele familie en dan daarna genieten van een warme glühwein of chocolademelk!
Kerstmarkt-schaatsbaan-kerstboom-avond.jpgKerstmarkt-schaatsbaan-kerstboom-avond.jpg

Een beetje anders dan anders

Er zijn ook nog een aantal andere kerstmarkten die iets speciaals hebben. Een kerstmarkt in een dierenpark bijvoorbeeld. Dit is namelijk ieder jaar het geval in het Dierenpark in Nordhorn. Dit evenement duurt 9 dagen en is altijd drukbezocht, ook veel door kinderen. Wat leuk is, is dat er veel regionale producten worden aangeboden in de kraampjes. En er is ook dit jaar weer een leuk programma met voor ieder wat wils. Wil je dus een keer een iets andere kerstmarkt dan normaal bezoeken, dan is dit zeker een aanrader!

Klein maar fijn

Ten slotte is er nog het Osnabrücker Land. In deze grensstreek zijn er nog veel traditionele wat kleinere kerstmarkten. Want de grootte van de kerstmarkt zegt uiteindelijk helemaal niks. Het gaat om de sfeer, de vriendelijkheid van de mensen, de aankleding en het gevoel wat je krijgt wanneer je rondloopt. Zo is bijvoorbeeld de driedaagse kerstmarkt in Bad Iburg een wat kleiner marktje. De kraampjes staan rond het kasteel in Bad Iburg bij de Hanzeplatz en er zijn verschillende festiviteiten te beleven. De kerstmarkt van Melle duurt 16 dagen en heeft 65 kraampjes. Deze is dus wel weer iets groter maar even traditioneel en knus als in Bad Iburg!

Tegenwoordig is er zoveel keuze dat je soms even echt niet meer weet waar je nou naar toe wilt gaan. Hopelijk heb ik je een beetje een inzicht gegeven in de verschillende kerstmarkten die in Duitsland worden georganiseerd. Voor nu wens ik u alvast hele fijne kerstdagen!

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.