Kerstmarkt in Münster 2022

Wintersprookje in een sfeervol historisch decor

Bijzondere ervaring

21 november t/m 23 december

Eerlijk is eerlijk: nergens zijn de kerstmarkten zo sfeervol als in Duitsland! Overal lichtjes, zachte, stemmige kerstmuziek, nostalgische kraampjes met lokale lekkernijen en verrassende kerstcadeaus. Iedereen om je heen heeft een glimlach van oor tot oor. Veel winkels zijn piekfijn gedecoreerd in traditionele kerstsfeer. Ook de befaamde dierentuin Allwetter Zoo pakt uit met feeërieke avondverlichting. Elke middag weer een totaal andere Kerstmarkt? Dit kan heel goed, want Münster heeft er zes! Ieder met een eigen, onweerstaanbare charme. Uitbundig of intiem, voor ieder wat wils. Maar altijd feestelijk en gezellig.

Maar liefst zes verschillende kerstmarkten

De markten, welke maar een paar minuten te voet van elkaar af liggen, lopen als kralen aan een snoer door de binnenstad. Met rond 300 kraampjes nodigen de kerstmarkten de bezoekers uit om de bijzondere sfeer van deze mooie stad te komen proeven. Gezellige kraampjes, leuke winkels en typisch Duitse kerstspecialiteiten maken een bezoek aan de kerstmarkten in Münster tot een onvergetelijke belevenis.

 • Rondom het Stadhuis
  De grootste en de oudste kerstmarkt. Hier begon de traditie. Het Rathaus en de gezellige binnenplaats zijn romantisch verlicht, als een fonkelende sterrenhemel. Grappige nostalgische draaimolen voor kinderen, markt met van alles wat: chique sierraden, culinaire hapjes, kunst en antiek. 

 • St. Lambertikerk-Lichtermarkt
  Aan de voet van de statige Sankt Lamberti Kirche komt hij heel mooi tot zijn recht tussen de lampjes en de fonkelende kerstversieringen: de grootste kerstboom van Münster. De bijzondere uitstraling van deze markt is een begrip. Karakteristieke, blauwe kraampjes met puntdaken, heel toepasselijk in het decor van de oude puntgevels met knusse bogengalerijen van de Prinzipalmarkt rondom.

 • Kerstdorp bij de ‘Kiepenkerl’
  Niks leuker dan relaxed flaneren door het authentieke, kleine kerstdorp rond het beeld van de Kiepenkerl. Het standbeeld staat er ter ere van de marskramers die vanuit Westfalen op pad gingen, ook naar het oosten van Nederland en België. Een ‘Kiepe’ is een draagmand, vandaar. Tijdelijk gaat alle aandacht uit naar de kerstboom en de kraampjes met Westfaalse specialiteiten.

 • Aegidiimarkt
  Middelpunt van de marktkramen (ambachtelijk handwerk, zoete en hartige lekkernijen) is een fraaie, houten piramide en een grote kerststal met de bekende hoofdrolspelers. Een intieme binnenplaats, die vanaf eind november even onherkenbaar is. Elk half uur klinkt er een klokkenspel, want de tijd kun je hier heel makkelijk vergeten.

 • Giebelhüüskesmarkt
  Het lijkt wel een filmset uit een romantische kerstfilm: kerstmarkt aan de voet van de gotische Überwasserkirche, met een prachtig uitzicht op de twee verlichte torens van de Dom even verderop. Je vindt er volop kunsthandwerk en lekkernijen.

 • X-MS Kerstmarkt
  Even zoeken naar het pleintje de Harsewinkelplatz, met het markante beeld de Kersenpilaar, dan weet je waar de ‘locals’ uit Münster samen de kerstsfeer opzoeken. Het totale aanbod (culinair, ambachtelijke en creatieve maaksels) is lokaal, regionaal, duurzaam, smaakvol en origineel.

© Dagmar Schwelle
Hotel Novetel Münster City

Maak er op je gemak een relaxte winterse midweek van. Zo ontloop je de drukkere weekenden en niemand hoeft na een vrolijk glaasje Glühwein de BOB te zijn! Een fijn hotel voor een paar dagen Weihnachtsmarkt Münster vind je hier.

Laat je inspireren

© Christmas Garden Deutschland

Christmas Garden in de Allwetterzoo Münster

"In de schemering begint de magische reis...." Onder dit motto opent de Allwetterzoo Münster van 17 november 2022 tot en met 15 januari 2023 's avonds zijn deuren voor een bijzondere wandeling in de Christmas Garden Münster. Na het grote succes in de Royal Botanic Garden Kew 2014 in Londen onder de titel Christmas at Kew, viert de kersttuin in Duitsland sinds 2016 een overweldigend succes in de Botanische Tuin Berlijn en sinds 2018 in de Wilhelma in Stuttgart en in Schloss und Park Pillnitz in Dresden.

Het wordt een magisch event, want deze winter wordt de Allwetterzoo Münster omgetoverd tot een lichtgevend sprookjeslandschap met adembenemende lichtshows, indrukwekkend geënsceneerde flora en fauna en fantasierijke lichtfiguren. Je kunt een heerlijke gezellige avond doorbrengen in een betoverende omgeving vol ontdekkingen op een ongeveer twee kilometer lange route, met familie, vrienden of je partner. Miljoenen kleurrijke lampjes dompelen de dierentuin onder in een zee van licht, welke de donkere dagen rondom kerst zulllen verlichten!

© Vincent Croce

"Vijf unieke kerstmarkten in prachtig historisch decor" 

Saskia van blog Chirstmaholic, bezocht Münster om daar de maar liefst vijf verschillende kerstmarkten te bezoeken en de kerstsfeer in de stad vast te leggen! In deze video vind je een sfeerimpressie van de kerstmarkten in Münster.

Winkelbelevenis in Münster

Kerstmannen en kerstkoren trekken door de straten. Winkels en warenhuizen zijn piekfijn en feestelijk versierd. Maar liefst zes kerstmarkten brengen een betoverende sfeer in het centrum van Münster. Zo wordt kerstcadeaus vinden een onvergetelijk uitje. Daarnaast nodigen tal van winkels je uit om heerlijk te komen slenteren. Of je nou op zoek bent naar culinaire lekkernijen, zeldzame antiquiteiten of bijzondere kerstcadeaus, in Münster vind je kleine schatten welke je ergens anders tevergeefs zoekt.

De winkels in de binnenstad zijn van maandag t/m zaterdag voor je geopend tot 19:00 uur. De grotere warenhuizen en filialen zijn geopend tot 20:00 uur.

© Romana Domwbrowksi

Handige bezoekersinformatie

Openingstijden
maandag t/m donderdag van 11:00 tot 20:00 uur
vrijdag en zaterdag van 11:00 tot 21:00 uur
zondag van 11:00 tot 20:00 uur

Centrale plek
De Tourist-Info is de centrale plek voor alle informatie over Münster. Hier kun je o.a. een gedetailleerde adventsplattegrond krijgen. Gedetailleerde informatie waar en hoe je de Tourist-Info Münster kunt bereiken vind je hier.

Kinderopvang
Ouders kunnen ontspannen de kerstmarkten bezoeken dankzij het alternatieve kinderprogramma dat kinderopvang in de Maxi-Turm op Prinzipalmarkt 15 aanbiedt (maandag tot en met vrijdag 14:00 tot 18:00 uur, zaterdag 10:00 tot 18:00 uur). De kosten bedragen € 3,00 per kind. Meer informatie

Parkeerplaatsen
Volg of het bewegwijzerde parkeersysteem of maak gebruik van de gratis parkeermogelijkheden op de P+R-plaatsen. Een volledig overzicht van parkeerplaatsen en -garages in Münster vind je hier. Een overzicht van gratis parkeer- en P+R-mogelijkheden kun je hier vinden. Denk eraan dat de stadskern van Münster een milieuzone is en voor het binnenrijden dus een groene milieusticker noodzakelijk is? Meer informatie vind je hier.

Goedkope P+R bij parkeergarage Coesfelder Kreuz
Parkeren & Transfer, met de stadbuss snel naar de binnenstad van Münster voor € 5,00 voor 5 personen. Op alle zaterdagen tijdens de advent van 09:00 tot 23:00 uur.

Andere P+R locaties in Münster: Weseler Straße en Albersloher Weg/Nieberdingstraße en Preußenstadion (Hammer Straße).
Hier kun je het hele jaar door, dus ook buiten de adventstijd, gratis parkeren en met de bus de binnenstad in. Mocht je gebruik willen maken van één van deze P+R lcoaties, dan hoef je alleen maar de borden te volgen.

De P+R locaties zijn ook te vinden in de interactieve stadsplattegrond van de Stadtwerke Münster. 

Trein
Münster is gemakkelijk en zonder overstappen vanuit Enschede met de trein te bereiken.

Plan je reis

Ik kom met de

Lekker blijven slapen

Op zoek naar een geschikte verblijfsmogelijkheid voor tijdens de kerstmarkt in Münster? Bekijk dan het aanbod van Münster en boek jouw favoriete accommodatie!

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.