© Thiessen

Een dag op wereldreis in de dierentuin Osnabrück

Van de savanne via de tropische onderwaterwereld naar de apentempel. Ik heb het gevoel dat ik vandaag een reis over alle continenten maak. Samen met mijn twee neefjes ben ik in de dierentuin Osnabrück. Als we bij de ingang een plattegrond krijgen, kunnen de jongens nauwelijks kiezen waar we het eerste heen zullen gaan. Ach, we hebben de hele dag!

Net als in het echt: speuren naar de dieren

We beginnen in Manitoba, een van de nieuwste delen van de dierentuin in Osnabrück. “Hoor je dat?” vraagt mijn jongste neefje en hij blijft met grote ogen staan. Het gehuil van de wolven komt steeds dichterbij. Hoog tussen de bomen wandelen we over een houten pad door het grote verblijf van de Hudson Bay-wolvenroedel. Iets verderop wonen de zwarte beren en bizons. Soms moeten we even goed kijken waar ze zijn want de verblijven zijn groot en dicht begroeid. Maar des te groter is de vreugde als we de dieren spotten!

Klimmen, klauteren en ravotten

Via Angkor Wat – een tempelachtig verblijf met apen en tijgers – gaan we naar Takamanda. Maar voordat we de Afrikaanse dierenwereld bereiken, hebben mijn neefjes alweer iets anders ontdekt: de giraffenspeeltuin. Lachend komen ze een voor een uit de kronkelende glijbaan in de vorm van een giraf. Het is niet de enige speeltuin in de dierentuin Osnabrück, zo ontdekken we later. In Takamanda is een avonturenspeeldorp met leemhuisjes die door bruggen, buizen en netten verbonden zijn. Verder is er nog een kinderboerderij met kleine speeltuin en het Kinderland in Afrikaanse stijl.

Safari-gevoel in de dierentuin Osnabrück

We zijn ondertussen aangekomen in Afrika. Oké, niet echt natuurlijk, maar in Takamanda krijgen we wel een safari-gevoel. Kleine zijpaadjes van het kilometer lange wandelpad leiden ons steeds weer naar andere diersoorten. We zien onder meer penseelzwijnen, zebra’s, gevlekte hyena’s en servals. We lopen het chimpanseehuis binnen. “Moet je kijken: Hij speelt met de appel!” Mijn oudste neefje lacht en de ander komt nieuwsgierig aangerend. De apen zwieren, zwaaien, springen en spelen. We kunnen er wel uren naar blijven kijken: dit is beter dan televisie!

Via de savanne naar de zeeleeuwen en de rendieren

We wandelen weer verder. Via Sambaru met het savannelandschap, giraffen en struisvogels, door het terrein met Zuid-Amerika-thema naar de zeeleeuwen. Perfecte timing want die worden net gevoerd! Sierlijk zwemmen de grijze dieren door het water. Mijn neefjes kijken hun ogen uit en kunnen er geen genoeg van krijgen. Ik trouwens ook niet. Tot we zelf ook wel trek krijgen. Op een bankje met uitzicht op de rendieren in Kajanenland eten we onze boterhammen. Daarna halen we nog een lekker ijsje. In de dierentuin Osnabrück zijn verschillende kiosken, cafés en zelfs een boomhuisrestaurant. Maar ook genoeg plekjes om met je zelf meegenomen snacks te picknicken.

Uniek: de onderaardse dierentuin van Osnabrück

“Hé, hier zijn we nog niet geweest!” Mijn neefje wijst op de kaart de onderaardse dierentuin aan. Het is inmiddels laat in de middag en we hebben een groot deel van de 290 soorten dieren gezien. Maar dus nog niet de vleermuizen, naakte molratten en andere dieren die in het donker leven. Enthousiast rennen mijn neefjes naar binnen. Om meteen weer stil te staan. “Even mijn ogen laten wennen hoor,” zegt de jongste. En dan banen we ons een weg door het gangenstelsel. Een bijzondere ervaring. Dat vinden ook de jongens, want “dit hebben we echt nog nooit gezien!” Een goede afsluiter van een geslaagde dag.

Tips voor je bezoek aan Osnabrück

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.