© Ronald Jansen

100 Schlösser Route: Kastelen en paleizen in het hart van Europa

Koningin van de Duitse fietsroutes

De 100 Schlösser Route is de koningin onder de Duitse fietsroutes. De totale lengte van de routes is 960 km - maar ingedeeld in vier “rondjes” door het Münsterland tussen de 210 en 310 km.

960 Vorstelijke kilometers

De Honderd Kastelen Route. Is dat niet wat overdreven, die naam? Helemaal niet, want we hebben het over de ‘Koningin van de Duitse fietsroutes’. Zo’n 960 vorstelijke kilometers door het overwegend vlakke Münsterland. Velden, weiden, hagen en boomwallen zo ver als je kunt kijken. En - beloofd is beloofd - elke etappe wel een paar parels van kastelen.

Vanwege de rijke geschiedenis van Westfalen (Karel de Grote, bisdom Münster, hertogdom Saksen, Pruisen, de Tachtigjarige Oorlog en de Vrede van Münster) mag je ‘Schlösser’ op de route ook opvatten als: stoere burchten met slotgracht, barokke pronkpaleizen in het water, versterkte herenhuizen, grafelijke residenties en nog veel meer indrukwekkende bouwsels.

© Münsterland e.V. - Philipp Fölting
© Ronald Jansen

Fietsweekend 100 Schlösser Route

Het beloofde een sportief weekend te worden. Op het programma stond een deel van de ‘100 Schlösser Route’ in Münsterland, een fietstocht welke ons langs een aantal prachtige burchten en kastelen zou leiden.

Ontdek levendige steden

Geniet van levendige steden als Münster, Ahaus, Bocholt, Rheine en Warendorf en laat u verrassen door de historische centra van Steinfurt, Nottuln en Tecklenburg. Aan de hand van de uitstekende bewegwijzering kunt u probleemloos een op maat gesneden route samenstellen en op ieder moment aanpassen. In de diverse restaurants en cafés onderweg kunt u even helemaal op adem komen.

Schloss Nordkirchen

Versailles van het Münsterland.

© Ronald Jansen

Burg Vischering

Fraaie middeleeuwse waterburcht.

Schloss Raesfeld

Schitterend kasteel in prachtige natuur.

Eén Radweg, vier deeltrajecten

Wie alles wil zien en beleven, rijgt ze allemaal aan elkaar: de noordelijke route (historische steden als Steinfurt en de beboste heuvels van het Tecklen­burger Land), de zuidelijke route (imposante bouw­kunst der superlatieven), de oostelijke route (de rivier de Lippe en ‘paardenhoofdstad’ Warendorf) en de westelijke route (met het romantische Schloss Raesfeld).

Alleen al de Nordkurs, dichtbij de Nederlandse grens, is een lange fietsvakantie waard. Prachtig verzorgde boerderijen met dito tuin en erf strij­den op dit deel van de kastelenroute om de aan­dacht met de kastelen zelf. Ineens fiets je in het weelderige dal van de Ems, dan weer langs schil­derachtige dorpskernen of een ommuurd kloos­tercomplex van zandsteen, zoals Kloster Bentla­ge bij Rheine (45 km van Oldenzaal).

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.