© Ronald-Jansen

Fietsweekend 100 Schlösser Route I

Het beloofde een sportief weekend te worden. Op het programma stond een deel van de ‘100 Schlösser Route’ in Münsterland, een fietstocht welke ons langs een aantal prachtige burchten en kastelen zou leiden.

Vrijdagsavonds rijden wij op ons gemak richting Werne, net gelegen onder Münster is dit voor ons een uurtje rijden. Via Münsterland Tourismus hebben wij voor dit weekend een fietstocht geboekt over de 100 Schlösser Route. Deze route is in totaal ongeveer 987 kilometer lang en leid je zoals de naam al zegt langs meer dan 100 burchten, kastelen en herenhuizen. In de komende twee dagen zullen wij een deel van de zuidroute fietsen welke een hoge dichtheid van kastelen kent.

Een weekend op de 100 Schlösser route

In Werne is het Hotel am Kloster voor ons geboekt, welke het start- en eindpunt vormt van onze fietstocht. Dit hotel is gelegen aan de rand van het centrum en beschikt over een eigen parkeergarage. Bij aankomst worden wij vriendelijk verwelkomt en vertelt de receptioniste ons dat de bestelde huurfietsen voor dit weekend al zijn bezorgt, zodat wij morgenochtend direct op pad kunnen. We drinken nog even wat uit de ‘maxi-bar’, welke in de kamerprijs is inbegrepen, en kiezen er dan voor om op tijd te gaan slapen.

Lente in geur en kleur in Schloss Westerwinkel

Ik heb mijn wekker zoals gewoonlijk weer vroeg gezet om mijn favoriete tijdstip van de dag vast te leggen… zonsopkomst. Daarvoor heb ik Kasteel Westerwinkel uitgekozen welke niet op onze fietsroute ligt maar wel in de buurt. Dit kasteel is gelegen aan een golfbaan en makkelijk te bereiken. Als ik in de ochtendschemering aankom, zijn de greenkeepers de laatste preparaties aan de baan aan het uitvoeren. Het belooft een prachtige lentedag te worden met zomerse temperaturen.

Lopend richting het kasteel, passeer ik de heerlijke geurende tuinen waar de fruitbomen vol in bloei staan. Deze lentepracht wordt verrijkt met het overweldigende geluid van tientallen kalkoenen, die met hun ’klokken’ wellicht de bewoners waarschuwen dat ik eraan kom.

Via de brug loop ik in alle stilte de binnenplaats van het kasteel op die wordt opgesierd door een prachtige kastanjeboom. Ik kies een lage positie onder deze boom om een paar shots te maken tot de zon opkomt. Als ik mijn shots heb, besluit ik weer terug te gaan naar het hotel om samen met vrouw en dochter een stevig ontbijt te nuttigen. Er staat vandaag een fietstocht van ongeveer 38km op het programma richting Lüdinghausen.
Schloss-Westerwinkel-boom-gebouw-groen-gras-©Ronals-Jansen.jpgSchloss-Westerwinkel-boom-gebouw-groen-gras-©Ronals-Jansen.jpg

Zomerse fietstocht door Münsterland

Als we allemaal van een heerlijk ontbijt hebben genoten, pakken we onze spullen en springen op onze fietsen. Vanuit Münsterland Tourismus hebben wij de fietsroutes voor dit weekend aangeleverd gekregen, welke wij hebben uitgeprint. Onze rit van vandaag loopt over de zuidroute van de 100 Schlösser Route via Nordkirchen, Selm en Olfen naar Lüdinghausen. Deze fietsroute is duidelijk gemarkeerd op de verkeersborden met een groene kasteelpoort. Voor de zekerheid heb ik een aantal herkenningspunten ook opgeslagen in mijn Google Maps, dus verdwalen zullen wij niet!

Het is werkelijk een prachtige dag, de zon schijnt volop en de temperatuur is prima. We passeren het prachtige glooiende landschap van Münsterland gekenmerkt door de akkers, weiden en kleine bossen. Her en der stoppen wij even om te genieten van de natuur en een versnapering. Rond lunchtijd komen wij aan bij onze eerste stop in Nordkirchen.
schloss-nordkirchen-bomen-dame-fietsen-lantaarnpaal-schaduw©Ronald-Jansen.jpgschloss-nordkirchen-bomen-dame-fietsen-lantaarnpaal-schaduw©Ronald-Jansen.jpg

Heerlijk lunchen op het terras in Schloss Nordkirchen

Schloss Nordkirchen is een paleis in barokke stijl welke is gebouwd in de periode van 1703 tot 1734 en wordt ook wel het Westfaalse Versailles genoemd. Het imposante gebouw is omgeven door een prachtig park en (beelden)tuinen. Alvorens we deze verder gaan verkennen, schuiven we aan op het terras gelegen op de binnenplaats. Het restaurant welke in het gebouw gevestigd is, serveert hier ook met een aangepaste (lunch)kaart.

De eerste 18 kilometers van onze fietstocht zijn al lekker in de benen gaan zitten en het is dan ook tijd om wat weer wat brandstof tot ons te nemen. We zoeken een plekje in de schaduw en bestellen wat te drinken en te eten. Het eten is prima en de prijzen zijn fair. Weer opgeladen wandelen we nog even door het park alvorens we weer op de fiets stappen voor de etappe richting Lüdinghausen.
schloss-nordkirchen-bomen-bankje-dames-kletsen-zonnig-©Ronald-Jansen.jpgschloss-nordkirchen-bomen-bankje-dames-kletsen-zonnig-©Ronald-Jansen.jpg

Meer zoals dit

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.