© Canva-StockSnap-pixabay

Tips voor je ideale fietstocht in het grensgebied

Als inwoner van de Nederlands-Duitse grensstreek kom ik regelmatig met mijn fiets over de grens, want ook aan de Duitse zijde van de grens is het heerlijk fietsen. Mooie dorpjes, hier en daar een heuvel en uiteraard onderweg even een stop inlassen om te genieten van "Kaffee & Kuchen". Maar hoe plan je nu zo'n grensoverschrijdende fietstocht? Waar moet je rekening mee houden? Hieronder vind je een aantal tips voor je ideale fietstocht in het grensgebied.

De fietsrouteplanner voor grenzeloos fietsplezier

Heb je een fietsrouteplanner nodig voor je fietstochten in de grensstreek? Je vindt online diverse Duitse en Nederlandse routeplanners, zoals de Emsland Radroutenplaner, NRW-Radroutenplaner en Planjeroute. De Nederlandse ANWB-knooppuntenroutes zijn intussen ook uitgebreid naar de Duitse grensstreek. Over een totale lengte van 350 km zijn er maar liefst 109 nieuwe knooppuntpanelen en 1000 borden aangebracht, zodat de beide systemen naar hartenlust kunnen worden gecombineerd.
Fietstocht-grensgebied-fiets-paaltje-vechtetalroute-gras.jpgFietstocht-grensgebied-fiets-paaltje-vechtetalroute-gras.jpg

Eenvoudig je fietsroute plannen met knooppuntenroutes

Bij kruisingen en afslagen vind je telkens knooppunten. Ieder knooppunt is voorzien van een nummer. De verbindende fietsroutes lopen tussen deze knooppunten. De routes volgen hoofdzakelijk verkeersarme straten en fietspaden en zijn in beide richtingen van bordjes voorzien. De knooppunten uit de fietsrouteplanner vind je op:
  • knooppuntenbordjes onderweg in de berm;

  • en op de regionale knooppuntenkaarten, waaronder de grensoverschrijdende Falk recreatiekaarten nr. 21 en 22.

Fietstocht-grensgebied-fietsroutenetwerk-achterhoek-plattegrond.jpgFietstocht-grensgebied-fietsroutenetwerk-achterhoek-plattegrond.jpg

Fietsroute plannen met diverse route-aanwijzingen in de grensstreek

Fietsrouteplannen in de Grafschaft Bentheim kan via de routebordjes met een witte achtergrond en groen opschrift. In het Münsterland hebben de borden een rood opschrift. Op de borden vind je ook een extra vermelding van de themaroutes  waarop je je bevindt. In het Münsterland maakt het honingraatsysteem het je gemakkelijker om je te oriënteren. Ieder honingraatsysteem heeft een nummer dat ook op de extra bordjes onder de routebordjes staat.
Fietstocht-grensgebied-bord-haaksbergen-ahaus-vreden-groenlo-zwillbrock-bomen.jpgFietstocht-grensgebied-bord-haaksbergen-ahaus-vreden-groenlo-zwillbrock-bomen.jpg

Gevarieerd fietsen in de grensstreek

In de grensstreek kun je genieten van gevarieerde fietsroutes. Gebruik een fietsrouteplanner en volg een themaroute of maak een dagtocht op de fiets. Ook voor meerdaagse tochten kun je in de grensstreek terecht. Met een fietsarrangement wordt je route en verblijf van A tot Z gepland en verzorgd. Pak je fiets, huur een E-bike of mountainbike en ga op pad in de Nederlands-Duitse grensstreek.
Fietstocht-grensgebied-zonsondergang-meer-water-gras-bomen-natuur.jpgFietstocht-grensgebied-zonsondergang-meer-water-gras-bomen-natuur.jpg

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.