© Canva-Sjo-GettyImagesSignature

De Vechtdalroute – mooi, makkelijk en avontuurlijk tegelijk

Verfrissend toch, om dat gewoon te combineren: kunst en natuurschoon. Stukje fietsen, even genieten van het uitzicht, dan weer opkijken van één van de 80 spannende kunstwerken in de openlucht, gewoon gratis naast het fietspad.


Allemaal langs de lieflijke Overijsselse Vecht, die vanaf de bron in het Duitse Münsterland tot aan de grens nog even de ‘Vechte’ heet. En dan door naar Zwolle. Onderweg fietsen we op de 225 km lange route met de stroom mee door groene uiterwaarden, over smalle zijkanaaltjes, tussen de bomen van het bos, zo nu en dan door een stadje aan de rivier.

Vechtdalroute – We beginnen bij de bron in Darfeld

Eerst is de Vecht niet meer dan een smal beekje, in een geweldig landschap: het Münsterland heet ook wel ‘Parklandschaft’. De eerste etappe is het meteen raak: het kleine, schilderachtige bedevaartsoord Eggerode, waar ieder jaar zo’n 60.000 pelgrims het kapelletje de Gnadenkapelle bezoeken. Ondanks alle belangstelling is het gewoon een charmant Duits dorpje gebleven. Even verderop komen we door het bekende kunstenaarsdorp Schöppingen. Twee monumentale boerderijen vormen de culturele kern, met lezingen, tentoonstellingen en ateliers.
kusntwerk-overijssel-vechtdalroute-blauwe lucht-wolken-©Sebastian.jpgkusntwerk-overijssel-vechtdalroute-blauwe lucht-wolken-©Sebastian.jpg

Omgeving Nordhorn, met het oude kloostercomplex Kloster Frenswegen

We zitten nu ook op de route ‘Kunstwegen’, ook wel ‘het langste openluchtmuseum van Europa’. Ook al is het Nederlandse Twente niet zo ver meer, bij een wandeling over het  nostalgische stadje Schüttorf voel je dat het hier toch echt nét even anders is. Vervolgens fietsen we naar ‘het Venetië van het Noorden’ – de stad Nordhorn, dankzij de brede stadsgrachten en het water van de Vechtesee bijna een eiland. Goed idee om de fietstocht even te onderbreken voor een eindje varen tussen de oude gevels. Prima winkelstad overigens met leuke musea en een heel bijzondere dierentuin.

Wat blijkt: ook Nederland is mooi!

Bij Neuenhaus scheert de route al even langs Twente, bij Ootmarsum en Breklenkamp, misschien wel het stilste stukje Nederland, met oude boerderijen aan statige eikenlanen. Het landschap is steeds anders: heide, veenmoeras, droge zandverstuivingen, smalle dijken.

Op weg naar de monding van de Vecht in het Zwartewater bij Zwolle, en uiteindelijk het IJsselmeer, komen we langs verschillende leuke kleine plaatsen in Salland zoals Dalfsen en Gramsbergen.  Het oude vestingstadje Gramsbergen ligt rond een oude burcht. Prachtig gerestaureerde gevels, smalle klinkerstraatjes, antieke lantaarns, het is alsof je eeuwen terug in de tijd mag.
vechtdalroute-overijssel-water-vecht-zon-natuur-©Sebastian.jpgvechtdalroute-overijssel-water-vecht-zon-natuur-©Sebastian.jpg

Eindpunt van de Vechtdalroute: Zwolle

Misschien wel goed dat dit de finishplaats is van de Vechtdalroute. Hier is zoveel te doen, daar willen we rustig de tijd voor nemen. Als Hanzestad was Zwolle in de Middeleeuwen een van de grootste en rijkste Nederlandse steden – dat zie je terug. Een stervormige gracht en stoere stadsmuren als verdedigingswerk, de fraaie historische binnenstad met voorname koopmanshuizen, rustige pleintjes en knusse steegjes, relatief veel eenmanszaakjes om gezellig te winkelen.

Mooi contrast en moeilijk over het hoofd te zien: het gerenommeerde museum De Fundatie, met werk van Mondriaan en Van Gogh onder andere. De architect bedacht dat er op het oude, klassieke pand wel een enorme bol zou passen. Wij vinden het erg geslaagd.
vechtdalroute-fiets-richting-paaltje-fietser-©Sebastian.jpgvechtdalroute-fiets-richting-paaltje-fietser-©Sebastian.jpg

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.