© Canva-Anorak_Studio-GettyImages

Wildkamperen in Duitsland

Overnachten op verlaten, idyllische plekjes in het bos of aan het water. Volledig omringd door de vrije natuur. Geen voorzieningen, maar wel het ultieme gevoel van vrijheid. En dan ook nog eens gratis. Dat is wildkamperen in een notendop. Althans, dat is de romantische versie van wildkamperen… In de realistische versie is wildkamperen vaak verboden. Hoe zit dat in Duitsland? Wij nemen je mee in de wereld van wild campen, zoals ze dat in Duitsland noemen.

Mag je wildkamperen in Duitsland?

Het korte en teleurstellende antwoord is ‘nee’. Wildkamperen is niet toegestaan, met name vanwege het grote aantal beschermde natuurgebieden in Duitsland. Maar aangezien Duitsland minder dichtbevolkt is dan Nederland, ontstaat er een soort ‘grijs gebied’ rondom wildkamperen. Daarbinnen vallen de volgende opties:

Langs de weg overnachten in een camper

In Duitsland mag je op zogeheten rustplekken (Raststätten) langs de weg overnachten. Je mag op de daarvoor aangewezen plekken maximaal 24 uur staan. Vooral handig voor mensen met een camper die op doorreis zijn. Het lijkt overigens niet echt op wildkamperen, want je overnacht waarschijnlijk op een sfeerloze parkeerplaats.

Wildkamperen met toestemming van de eigenaar

In Duitsland mag je legaal en onbetaald op een terrein overnachten, zolang je toestemming hebt van de eigenaar. Doe je dat niet, dan riskeer je niet alleen een boze eigenaar maar ook nog eens een boete.

Slapen op zogeheten wildbivakspots

In Nederland, Duitsland en Frankrijk zijn er een aantal gebieden aangewezen voor vrij kamperen. In Duitsland worden deze gebieden aangeduid als wildbivakspots. Het Duitse Pfälzerwald is een van de weinige plekken waar vrij kamperen is toegestaan. En echt ‘vrij’ is het niet, want je betaalt €10 per nacht voor je accommodatie.

Boete voor wildkamperen in Duitsland

Veel mensen denken ‘Duitsland is zo groot en uitgestrekt, ik waag het risico en ga illegaal wildkamperen’. Het zal je echter verbazen hoe streng de Duitsers toezien op hun beleid rondom wildkampeerders. Zodra je wordt gepakt (en dat is sneller dan je denkt), riskeer je hoge boetes. Het verschilt per deelstaat hoe hoog deze boetes zijn, maar wees niet verbaast als deze geldstrafe oploopt tot honderden euro’s. Voor dat bedrag had je een mooie camping kunnen boeken!

Alternatief voor wildkamperen: de natuurcamping

Heb je geen zin om risico’s te nemen? Of heb je stiekem toch behoefte aan de faciliteiten van een camping, op z’n minst een douche en wc? Dan kun je het beste naar een natuurcamping gaan. Overnachten middenin de natuur, maar dan veilig en comfortabel. Doe alvast wat inspiratie op met  aanbod van natuurrijke campings in Duitsland.

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.