© Canva-Victoria-Andrews-GettyImages

Op vakantie met je hond: zo doe je dat!

Samen urenlang door prachtige weides wandelen of op snuffeltocht door sprookjesachtige bossen. Na een lange dag voldaan samen op een kleedje in het gras relaxen. Je trouwe viervoeter is onderdeel van het gezin: hij hoort erbij! En die onvoorwaardelijke liefde is wederzijds, want ook een hond kan niet zonder zijn baasje. Wanneer je op vakantie gaat, wil de hond natuurlijk mee. Maar waar moet je op letten? Is een vakantie voor een hond leuk? Wat heb je nodig voor een vakantie met je hond? En ook belangrijk: bij welke verblijven zijn honden toegestaan?

Hoe bepaal ik of een vakantie past bij mijn hond?

Voor je op vakantie gaat met je hond is het belangrijk om te kijken naar het karakter van je huisdier. Is jouw hond wel geschikt voor zo’n nieuwe omgeving en alle prikkels? Een bange, gestreste hond zal misschien niet blij zijn als je van plek verandert. Is hij juist avontuurlijk, heerlijk relaxed en gehoorzaam? Dan kun je samen veel plezier beleven tijdens een vakantie. Kies dan wel voor een vakantie die bij het beestje past. Heb jij een rustige hond dan is lekker ontspannen in een vakantiehuis misschien een goede optie. Heb je juist een avontuurlijk, nieuwsgierig dier? Dan past een sportieve kampeervakantie goed. Observeer je hond en pas de vakantie op hem aan.

Wat voor soort vakantie is het leukst voor een hond?

Voor een hond is een camping of vakantiepark ideaal. Op een standplaats van een camping of rondom een vakantiehuis heeft hij lekker veel ruimte om te snuffelen. Vaak zitten deze parken in een rustige of zelfs natuurrijke omgeving. Waardoor je heerlijk samen kunt genieten en ontspannen. Ga op avontuur en maak écht tijd voor je maatje. Ver weg van tv’s, laptops en werk. Heerlijk onder de blauwe lucht samen met je huisdier. Wanneer jij geniet, heeft hij het waarschijnlijk ook naar zijn zin. Zo is de vakantie een belevenis voor het hele huishouden!

Hoe bereid ik mijn hond voor op een vakantie?

Tijdens een vakantie komt je hond in veel nieuwe omgevingen. Buiten zijn bekende gebied draait zijn speurneus overuren met alle nieuwe geuren om te ontdekken. Voor een relaxte vakantie voor jou en je viervoeter is voorbereiding is het halve werk. Zorg daarom dat je een hond voorafgaand aan de vakantie al rustig kan wennen aan andere prikkels. Neem hem mee naar buiten, ga wandelen in nieuwe gebieden en neem hem af en toe mee op een uitje, zoals een rustig marktje of een ommetje langs een iets drukke weg.

Kortom, laat jouw hond rustig en op zijn eigen tempo wennen aan andere omgevingen en de daarbij horende geluiden. Geeft je hond stress symptomen aan, zoals overmatig hijgen, met zijn tong over zijn neus aaien (tongelen) of zit zijn staart tussen zijn achterpoten geklemd? Verander dan de omgeving en bied je dier liefdevolle steun. Wanneer je hond rustig mag wennen aan nieuwe prikkels heeft hij het straks op vakantie waarschijnlijk ook naar zijn zin!

Wat heb ik nodig voor kamperen met honden?

Wanneer je met jouw hond gaat kamperen, moet je een aantal zaken goed op orde hebben. Wanneer je de grens over gaat, moet je hond bijvoorbeeld een paspoort, een chip en een vaccinatieoverzicht hebben. Daarnaast zijn er een aantal handige spullen om mee te nemen. Wij zetten het op een rij!

Kampeerspullen voor een vakantie met je hond

  • Waterflessen en opvouwbare waterbakken: wanneer je samen aan de wandel gaat, zal je hond ook soms een slokje water lusten. Er zijn handige, opvouwbare bakjes die eenvoudig in een rugzak passen. Zo blijft je hond ook gehydrateerd!

  • Hondenkussen: neem het oude vertrouwde hondenkussen van je hond mee op reis. Dit kussen heeft een heerlijk herkenbaar geurtje, waardoor het dier zich geborgen voelt. Ook creëer je hiermee direct een veilig plekje.

  • Halsband, riem en eventueel een lange lijn: uiteraard moet je ook tijdens de vakantie jouw hond uitlaten. Vergeet daarom deze spullen niet in te pakken. Het kan handig zijn om een lange lijn mee te nemen wanneer je hond de neiging heeft om bij de kampeerplek of het vakantiehuisje weg te lopen, maar hij wel vrijer mag bewegen over de standplaats. Maak de lange lijn vast aan een haring of grondpen, und tada!

  • Voer en voerbakjes: vaak is een hond enigszins gewend aan zijn voer. Daarom is het verstandig om voldoende voer mee te nemen op vakantie. Je hebt namelijk niet de garantie dat je in het buitenland hetzelfde voer vindt. Het laatste dat je wilt is een hond die amper tot niet eet tijdens de vakantie.

  • Speeltjes en bot: vergeet de favoriete spullen van je hond niet mee te nemen. Hiermee kan het dier zichzelf vermaken, maar daarnaast is het ook fantastisch om even samen met je hond te frisbeeën of een balletje te gooien op het grasveld van het vakantieterrein.

  • Extra handdoeken en een kleed: op vakantie gaan betekent vaak buiten ploeteren en rommelen. Neem daarom een set extra (oude) handdoeken mee, zodat je jouw hond schoon kunt maken. Of zodat je jouw hond lekker wat warmte kunt bieden wanneer hij het koud heeft.

  • Tekentang: in het voor- en najaar zitten in (hoge) grassen en in bomen vele teken. Controleer daarom regelmatig jouw huisdier na een wandeling en vergeet de tekentang niet. Je kunt het beste kiezen voor een tekenhaak of -twister.

  • Verzorgingsspullen: vergeet daarnaast niet verzorgingsspullen, zoals een borstel of de medicijnen. Ook tijdens een vakantie lopen deze zaken natuurlijk door!

Waarom is de grensregio van Duitsland perfect voor een vakantie met de hond?

De grensregio van Duitsland staat bekend om prachtige parklandschappen, indrukwekkende natuurgebieden en weelderige bossen. Met tal van mooie wandelroutes is het vermaak voor jou en je trouwe viervoeter eindeloos. Veel Duitse natuurparken staan honden toe, maar soms moeten ze wel aan de lijn. In de Duitse grensregio zijn er ook vele campings die honden toestaan. Daarom is het een zeer hondvriendelijke vakantiebestemming. Kamperen in Duitsland net over de grens is een feest voor iedereen!

Wanneer mag mijn hond mee op vakantie in Duitsland?

Wanneer je met jouw hond op vakantie gaat in Duitsland wil je niet voor verrassingen komen te staan. Zelfs wanneer je op vakantie gaat in het Duitse grensgebied en je toch zo dichtbij huis bent, gelden er mogelijk andere regels. Bereid je daarom goed voor met onze tips.

Regels voor vakantie met honden in Duitsland

  • Paspoort: sinds 2004 moet je voor alle honden in Europa die de grens overgaan een paspoort bij je hebben.

  • Chip: ga je op vakantie met je hond over de Duitse grens, dan ben je verplicht om het dier te chippen.

  • Vaccinatiebewijs: een rabiësinenting is verplicht wanneer je buiten de Nederlandse grenzen op vakantie gaat met je hond.

  • Ouder dan 3 maanden: omdat een hond pas na 3 maanden voor rabiës ingeënt wordt, moet het dier ouder zijn dan drie maanden voordat een hond mee mag op vakantie in Duitsland.

  • Gevaarlijke hondenrassen: er gelden in sommige gebieden van Duitsland bepaalde regels voor gevaarlijke hondenrassen. Deze gelden niet voor de Duitse grensregio.

  • Hond vervoeren in de auto: in Duitsland mag je hond nooit op de bijrijdersstoel zitten. Daarnaast mag het dier zich niet los door de auto begeven. Je hond moet aan een gordel of in de achterbak met een opvangnet.

Op welke campings over de Duitse grens zijn honden toegestaan?

Eenmaal de bestemming gekozen, is het soms een heel gepuzzel om een verblijfsplek te vinden waar honden zijn toegestaan. Daarnaast zoek je uiteraard een vakantieplek waar die niet alleen honden toestaat, maar die ook hondvriendelijk is. Bijvoorbeeld door zwem- en speelmogelijkheden voor het dier. Ook maakt een camping gelegen in een prachtige omgeving het uitlaten natuurlijk helemaal een feest.

In jullie buurland Duitsland zijn er gelukkig vele vakantieparken en campings die begrijpen dat een hond een belangrijk onderdeel is van het gezin. Ontdek daarom de beste hondvriendelijke campings in de Duits grensregio!

Hondvriendelijke campings in Duitse grensregio:
Alfsee Ferien- und Erholungspark, Rieste
Bullerby am Attersee
Dreiländersee Gronau
Eurocamp
Ludwigsee
Münsterland Eichenhof


Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.