© Canva-RossHelen

Koken op de camping

Kamperen vraagt om aanpassingsvermogen, zeker als het gaat om koken op de camping. Je hebt minder ruimte, minder kookgerei, geen vaatwasser en soms zelfs geen koelkast. Het ligt er een beetje aan of je gaat kamperen in een vakantiehuisje, of dat je back to basics gaat in een tent. In beide gevallen is het fijn als je een paar makkelijke camping recepten in je hoofd hebt, zodat je zo min mogelijk tijd kwijt bent met koken (en afwassen!). In deze blog geven we tips voor makkelijke recepten die je kunt koken op de camping!

Wat heb je nodig om te koken op de camping?

Als je voor het eerst gaat kamperen, moet je goed voorbereid op pad gaan. Zeker het koken van je (avond)eten gaat heel anders dan thuis. Daarom hebben wij een aantal tips op een rijtje gezet waar je rekening mee moet houden bij het koken op de camping.

1. Kooktoestel of bbq

Waarmee kook je eigenlijk op de camping? Doorgaans is het meenemen van een kooktoestel het handigst. Je kiest uit een kooktoestel met 1, 2, 3 of 4 pitten. Ook heb je de keus om een barbeque mee te nemen. Hier kook je ook prima maaltijden op tijdens je vakantie.

2. Pannen

Niet elke pan is geschikt voor het koken op gaspitten. Kook je thuis ook op gas? Dan is het mogelijk om je eigen pannen mee te nemen. Er bestaan wel speciale pannen voor op de camping. Deze hebben een dunnere onderkant waardoor de pan sneller warm wordt en je minder gas verbruikt.

3. Gasfles

Check altijd voordat je op pad gaat naar de camping of er nog genoeg gas in de gasfles zit. Het is heel vervelend als je net lekker aan het koken bent en het gas op is. Controleer daarom altijd hoeveel gas je nog hebt en neem bij twijfel een reserve gasfles mee.

4. Koelbox

Als je midden in de zomer op kampeervakantie gaat, moet je een geschikte koelbox meenemen. Het is immers de bedoeling dat je eten houdbaar blijft. Een compressor koelbox is het meest geschikt voor warme temperaturen en zorgt ervoor dat je eten goed gekoeld blijft.

Overige tips over koken op de camping

1. Neem niet teveel eten mee vanuit huis
Hoe meer eten je inslaat, hoe meer je het moet bewaren. Dat is soms lastig als je op een camping verblijft. Neem wat basisproducten zoals brood beleg en kruiden mee vanaf huis en koop de rest wanneer je op de camping aangekomen bent. Scheelt veel gesjouw en zo kun je ook lokale producten proberen!
2. Bewaar je eten goed zodat muizen er niet bij kunnen
Niemand zit te wachten op ongewenst bezoek tijdens de vakantie. Berg daarom al je eten goed op als je het niet gebruikt. Zo kunnen muizen en ander ongedierte er niet bij.
3. Zoek een kookplek uit de wind
Als je in de volle wind probeert te koken, blijft soms de gasfles niet goed aan. Je krijgt hierdoor geen goede vlam. Zorg er daarom voor dat je een beschutte plek zoekt om te koken of neem een windscherm mee.

Wat is een makkelijke camping maaltijd?

Een goed campingrecept is eenvoudig. Want in de campingkeuken geldt: hoe minder gedoe, hoe beter. Wat houdt dat in? Goede camping recepten voldoen aan een aantal criteria. Ten eerste is het handig om simpele gerechten te kiezen met weinig ingrediënten, zodat alles in een of twee pannen past. Daarnaast raden we je aan om weinig kruiden te gebruiken, tenzij je het kruidenrek van huis mee wil nemen of op bestemming specerijen wil kopen. Verder is het handig om ingrediënten uit te kiezen die makkelijk houdbaar zijn, al helemaal als je geen koelkast of ‘donkere bewaarplekken’ ter beschikking hebt. Zo maak je het koken op de camping niet te lastig.

10 lekkere en makkelijke camping recepten

Deze blog zou niet compleet zijn zonder een aantal klassieke kampeerrecepten. Elk camping recept is simpel, smaakvol en zowel vegetarisch als met vlees of vis te bereiden.

1 – Tortellini met rode saus
Voor dit simpele camping recept heb je tortellini (met vlees of kaas), Italiaanse groente, olijfolie en een potje rode saus nodig. Alle ingrediënten (behalve de groente) kun je thuis inkopen, want het is lang houdbaar. Het enige wat je hoeft te doen is de tortellini te koken, de groenten op te bakken en de rode saus op te warmen. Heb je zin in pasta bolognese? Voeg dan gebakken gehakt toe aan de saus.

2 – Antipasti plank
Dit recept is heel lekker voor bij de borrel, als voorgerecht of als hoofdgerecht. Antipasti is een van oorsprong Italiaans begrip. Je maakt verschillende kleine hapjes, legt deze bij elkaar op een plank en smullen maar. Deze hapjes kun je maken naar je eigen smaak. Denk bijvoorbeeld aan blokjes kaas, plakjes worst, bruschetta, mozzarella-tomaat spiesjes, groente met hummes en olijven. Simpel en makkelijk voor op de camping!

3 – Pastasalade met tonijn
In de zomer zijn pastasalades heerlijk. Fris, licht en toch voedzaam. Voor deze zomerse pastasalade met tonijn heb je fusilli, tonijn uit blik, feta, rucola en (zongedroogde) tomaatjes nodig. Kook de pasta volgens de aanwijzing en mix het vervolgens met de overige ingrediënten. De tonijn kun je eventueel vervangen door kipfilet of falafel.

4 – Goed gevulde wraps
Wraps zijn uitermate geschikt om als gerecht te eten tijdens het kamperen. Je kunt er in principe van alles op doen. Voor een simpel recept doe je een laagje crème fraiche op een wrap. Bedek deze met een laagje sla, paprika, bruine bonen, ui en tomaat. Wil je er vlees bij? Ga dan voor gehakt. Bak met het gehakt een zakje burrito kruiden mee en voeg het toe aan de gevulde wrap.

5 – Quesadilla’s met ham
Wraps zijn langer houdbaar dan brood, en zeer geschikt om een quesadilla (Spaanse tosti) van te maken. Voor dit campingrecept heb je plakken ham, tomaten, bosui, geraspte kaas en wraps nodig. Je legt de wrap in de pan en belegt de helft met de ingrediënten. Daarna klap je de wrap dicht en laat je ‘m een paar minuten bakken. Vervolgens draai je de wrap voorzichtig om, totdat beide kanten knapperig zijn.

6 – Roerbakgroente met noedels
Voor dit recept heb je groente naar keuze nodig, kip, wok saus en noedels. Kook de noedels zoals op de verpakking aangegeven. Bak als eerste de kip. Roerbak de wokgroente (bijvoorbeeld wortel, broccoli, courgette, paprika en champignon) in dezelfde pan. Zodra dit beetgaar is giet je de woksaus (zoals sweet chili) bij de groente. Giet de noedels af en roer deze door de groente. Om dit gerecht vegetarisch te maken laat je de kip weg of vervang je deze door een vleesvervanger.

7 – Mexicaans rijstpannetje
Om dit campingrecept te bereiden, heb je rijst, bonen, mais, Mexicaanse kruiden en rode ui nodig. Eerst bak je de groenten (en eventueel gehakt) op, vervolgens voeg je de kruiden, het water en de rijst toe aan de pan. Laat het gerecht koken totdat de rijst gaar is, en breng verder op smaak met zout en peper. Tip: geraspte kaas smaakt hier erg goed bij.

8 – Pasta met zalm
Snij de zalm in kleine stukjes en bak deze in een beetje olie. Snipper een ui en bak deze kort mee met de zalm. Bij de zalm doe je vervolgens een zak spinazie. Roer dit goed door en voeg daar als laatste een witte pastasaus aan toe. Serveer met een pasta naar keuze. De zalm is eventueel te vervangen door kip als je liever vlees wil eten.

9 – Vegetarische zomerstamppot
Stamppot is kinderlijk eenvoudig om te bereiden en dat komt goed van pas op de camping. Maar als het mooi weer is, verruilen we winterse boerenkool voor een zomerstamppot! De basisingrediënten voor dit campingrecept zijn zoete aardappel, geitenkaas, spinazie en zongedroogde tomaten (en chorizo, voor de vleesliefhebber). Kook de aardappelen tot ze zacht zijn en stamp de andere ingrediënten er doorheen.

10 – Broodje hamburger
Het laatste en misschien wel makkelijkste recept is een broodje hamburger. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is (vegetarische) hamburgers te bakken. Stop deze op een wit bolletje met een plakje cheddar kaas, tomaat, sla, ui, augurk en saus en eet smakelijk!

​​Maak je eigen campingrecept

Er zijn natuurlijk nog veel meer camping recepten dan besproken in dit blog. Hopelijk heb je in ieder geval inspiratie gekregen voor makkelijke kampeerrecepten, waar je zelf naar hartenlust mee kunt variëren. Ben je niet zo’n kookprins(es)? Laat je inspireren door een camping receptenboek, pap aan met de campingburen of trakteer jezelf op een maaltijd in een restaurant.

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.