© Canva-Chirila-Sofia's-Images

Kampvuur maken: hoe en waar

Bijna niets is zo knus als een knisperend kampvuur. Al helemaal niet als je aan het kamperen bent. Een kampvuur brengt licht, warmte en gezelligheid en nodigt uit om liedjes te zingen en marshmallows te roosteren. Maar hoe moet je een kampvuur maken? En, minstens zo belangrijk, waar mag je het aansteken? In deze blog geven we jou belangrijke kampvuur informatie.

Hoe moet je een kampvuur maken?

Het maken van een kampvuur bestaat uit een aantal onderdelen: een goede voorbereiding, de juiste materialen, het vuur aansteken en het vuur veilig doven.
  • Stap 1 – Kampvuur voorbereiden

Zoek een veilige (en legale!) plek uit, zo ver mogelijk uit de buurt van wind en op veilige afstand van snel ontvlambare materialen zoals een tent.
  • Stap 2 – Materialen verzamelen

Om het vuur aan te steken heb je brandstof zoals tondel, aanmaakhout of brandstof nodig. Daarnaast heb je een lucifer, hout en blusmateriaal nodig. Water en zand werken het beste om een kampvuur te doven.
  • Stap 3 – Vuur aansteken

Leg eerst het hout neer, in een soort piramidevorm. Leg brandstof zoals aanmaakblokjes in de kern van het kampvuur, en steek deze vervolgens aan met lucifers. Breng het vuur op gang door extra brandstof toe te voegen en te blazen voor extra zuurstof.
  • Stap 4 – Kampvuur veilig doven

Geweldig als het kampvuur brandt, maar het is minstens zo belangrijk om het vuur veilig te doven. Je wil immers niet het gevaar lopen dat het vuur z’n eigen leven gaat leiden nadat jij weg gaat. Als je blust met water, dan raden we je aan om de overgebleven houtblokken uit elkaar te halen en ze afzonderlijk te blussen.

Waar mag je een kampvuur maken?

Het is in principe verboden om een kampvuur te maken op een openbare plek, zoals een plein of een bos. Tenzij de gemeente daar in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV, op te vragen bij je gemeente) toestemming voor geeft. Wat is dan wel een goede kampvuurplaats? De meest voor de hand liggende optie is een camping. De meeste campings hebben aangewezen kampvuurplaatsen. Soms mag je het kampvuur zelfs voor je eigen tentje aansteken! Vraag eerst even aan de camping hoe het zit met kampvuren, voordat je enthousiast gaat zitten stoken.

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.