Brückenradweg (Bruggenfietsroute)

In een oogopslag

  • gemakkelijk
  • 314,80 km
  • 20 uren 20 minuten
  • 155 m
  • 1 m

Beste seizoen

Niet met de stroom mee en ook niet tegen de stroom in:

Bijna overal ben je haaks op de stroom onderweg op de Brückenradweg, die Osnabrück en Bremen langs twee parallel aan elkaar lopende routes met elkaar verbindt. Tussen de twee Hanzesteden bevinden zich drie natuurparken met ongerepte vennen en bossen, tal van historische plaatsen met spannende geschiedenis en natuurlijk tal van bruggen. Sommige ervan zijn uit historisch, andere uit architectonisch oogpunt bijzonder interessant en bezienswaardig. Maar slechts één brug, de Oceaanbrug net buiten Bremen, leidt feitelijk naar Amerika.
 
Het zou ook jou dus vrij makkelijk kunnen gebeuren dat je - net zoals de Bremer stadsmuzikanten - nooit bij de Wezer aankomt. Want reeds aan het begin van deze route is er in Osnabrück al zo veel te zien dat het lastig wordt om op tijd te vertrekken. Bijvoorbeeld het stadhuis van de Vrede van Westfalen op het historische marktplein, het Erich Maria Remarque-Vredescentrum en het door de sterarchitect Daniel Libeskind ontworpen museum voor de kunstschilder Felix Nussbaum. En natuurlijk mag ook het Museum am Schölerberg niet worden vergeten, waar je een mooi vooruitzicht op de eerste etappes van je route krijgt en dat om die reden een kleine omweg zeker waard is.
 
De tentoonstelling vertelt aanschouwelijk hoe de landschappen in deze regio in de loop van 300 miljoen jaar aardgeschiedenis zijn ontstaan. Het is nauwelijks te geloven dat tropische oceanen en gletsjers uit de ijstijd hierbij een belangrijke rol speelden.
Ook in de natuurparken Dümmer en Wildeshauser Geest geven tentoonstellingen interessante achtergrondinformatie over de landschappen. Daardoor kun je nog intensiever genieten van deze route die loopt vanaf het meest noordwestelijk gelegen middelgebergte van Duitsland langs de Dümmer See en over de zandruggen van de ijstijd rondom Wildeshausen tot aan het voor Noord-Duitsland karakteristieke marsland vlak voor Bremen. Een must voor geschiedenisfans is de historische locatie van de Varusslag. In het verdere verloop van de route gaat het dan wel niet overal om de echte grote wereldgeschiedenis, maar in plaats daarvan beleef je in de Linnenschmidtsche watermolen en in het ijzertijd-huis in Venne van heel dichtbij hoe het alledaagse leven er vroeger uitzag.
Je komt erachter dat het hart van de stro verwerkende industrie ooit in Twistringen klopte. Exportbestsellers waren rietjes en hoeden - daaraan herinnert de grootste „cirkelzaag”-hoed ter wereld met een doorsnede van vijfenhalf meter.
 
Wat er vroeger met al diegenen die op oneerlijke wijze aan hun geld kwamen gebeurde, zie je in het voormalige „Zeughaus” (arsenaal) van de citadel van Vechta: dit gevangenismuseum laat namelijk de 900-jarige geschiedenis van het strafsysteem zien. Niet helemaal tot het land van de vrijheid, maar slechts tot aan het Harpstedter stadsdeel Amerika leidt de oceaanbrug vlak voor Bremen. Een aanzienlijk bouwwerk en de enige mogelijkheid om met droge voeten het moerassige dal van de rivier Delme over te steken. Vanaf de brug kun je dit vochtige biotoop op veilige hoogte bekijken. Van het moeras naar het plaveisel van de oude Bremer binnenstad - als ezel, hond, kat en haan zouden weten, wat ze hier allemaal gemist hebben: het bronzen standbeeld van de stadsmuzikanten staat direct naast het bekende stadhuis van Bremen. Geniet hier in Bremen vooral ook van het gevarieerde gastronomische aanbod. Uitgerust en aangesterkt kun je vervolgens over de tweede route naar Osnabrück terugfietsen.

Dit ga je zien

Redlingerstraße

Osnabrück

© CC-BY-SA | Michael Pasternack

Bucksturm

Osnabrück

© CC-BY-SA | Tourismusgesellschaft Osnabrücker Land mbH, Sven Christian Finke-Ennen

Nettebad Osnabrück

Osnabrück

© CC-BY-SA | Tourismusgesellschaft Osnabrücker Land

Nackte Mühle

Osnabrück

© CC-BY-SA | Klaus Herzmann

Weer

Algemene informatie

Wat wil je nu doen?

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.