Herfst in Duitsland

Nog even actief zijn in het najaar

Zin om er nog een paar dagen op uit te trekken en de boel de boel te laten? Even wat quality time met zijn tweetjes, nieuwe indrukken opdoen, de rust van het platteland opzoeken en een fijne wandeling maken door een stukje oorspronkelijke natuur. De campings in het Geheim over de grens bieden veel comfort en liggen op prachtige plekken in de natuur. Zo kun je meteen na het ontbijt een frisse neus halen. Als je geen eigen caravan of camper hebt is dat ook geen probleem: op de meeste campings kun je ook fijne accommodatie huren.

Geniet van de herfst op zo'n fijne Duitse camping

Lekker veel buiten zijn, genieten van rust en stilte en de geweldige herfstkleuren van het landschap om je heen. In de Duitse grensstreek zijn er een aantal fijne campings die zeker ook in de herfst perfect zijn voor een paar dagen kampeerplezier. Van een gezellige kleine camping tot een super-comfortabele camping met een eigen prachtig saunacomplex.

Vakantiepark Alfsee

Aan de rand van het unieke natuurgebied TERRA.vita – een UNESCO-geopark – ligt 5-sterrenvakantiepark Alfsee. Dit is een schitterend, luxe vakantiepark met een ongekend aantal voorzieningen, zoals een prachtig saunacomplex. Niet voor niets is Alfsee een van de beste campings van Europa!

Wat te doen?

 • Wandelen op de Ahornweg

 • Wandelen en fietsen in Natuur- en Geopark TERRA.vita

 • Varusslag in het Osnabrücker Land - Museum en Park Kalkriese

Camping Hertha-See

In het mooie, vlakke parklandschap van het Münsterland en vlakbij de heuvels van het Teutoburgerwoud ligt camping Hertha-See. Deze riante 4-sterrencamping ligt direct aan het prachtige meer.

Wat te doen?

 • Wandelen op de kwaliteitswandelpaden Teutoschleifen en Teutoschleifchen

 • Fietsen langs het Dortmund-Emskanaal

 • Vakwerkstadje Tecklenburg

Camping Münsterland Eichenhof

Mooi ingebed in het prachtige landschap van het vlakke en groene Münsterland ligt campingpark Eichenhof. Deze luxe camping biedt alles voor een ontspannen vakantie in de natuur. De regio staat bekend om zijn fantastische fietspaden en gezellige oude stadjes.

Wat te doen?

 • Fietsen in het Münsterland

 • Historisch centrum van Warendorf

 • Musea bezoeken in Münster

Camping Ludwigsee

Deze 4-sterrencamping in Grönegau is dankzij zijn vele voorzieningen een oase van rust en een perfecte uitvalsbasis voor wandelingen en fietstochten in de prachtige natuur. De camping heeft ook een eigen visvijver.

Wat te doen?

 • Wandelen en fietsen in Natuur- en Geopark TERRA.vita

 • Fietsen langs riviertje de Hase

 • Felix-Nussbaum-Haus Osnabrück

Camping Eurocamp Lienen

Aan de rand van het Teutoburgerwoud ligt Camping Eurocamp. De camping ligt op het zuiden en is aangelegd in terrassenvorm. Zo geniet je van een vrij uitzicht over de prachtige groene omgeving. Het Holperdorper Tal is populair onder wandelaars en bij de receptie helpen ze je graag op weg met routes en toeristische tips.

Wat te doen?

 • Wandelen in het Teutoburger Woud

 • Fietsen in het Münsterland

 • Kuuroord Bad Iburg met boomkroonpad

Camping Bullerby am Attersee

Deze camping vlakbij het mooie Osnabrück ligt midden in de bossen tussen de heuvellandschappen van het Tecklenburgerland en het Teutoburgerwoud, direct aan de 6 hectare grote Attersee. In het aangrenzende natuurgebied is het heerlijk wandelen en fietsen.

Wat te doen?

 • Felix-Nussbaum-Haus in Osnabrück

 • Wandelen in Natuur- en Geopark TERRA.vita

 • Relaxen in de Loma Sauna

© Stadtmarketing Gronau

Camping Dreiländersee Gronau

Deze gemoedelijke, kleinschalige camping ligt direct aan de Dreiländersee in Gronau. Ideaal voor een ontspannen óf actieve vakantie, 365 dagen per jaar. Deze camping in de groene grensregio is een waar paradijs voor natuurliefhebbers die af en toe ook wel wat cultuur willen zien.

Wat te doen?

 • rock'n'pop-museum in Gronau

 • Fietsen in de grensstreek

 • Kunstenaarsdorp Schöppingen

 • Burg Bentheim

Ontdek de mooiste natuurgebieden over de grens

Misschien is de herfst wel het mooiste seizoen. De bladeren lichten op in goud, brons en rood. Geheimzinnige nevelflarden hangen laag over het water. De laagstaande zon wordt gefilterd door de bomen. De perfecte tijd voor een sfeervolle wandeling door het veenlandschap bij het Zwillbrocker Venn of het Witte Venn, het bos bij Bad Bentheim of het prachtige Wildpark bij Schloss Anholt.

 

© Bever.nl

Uitgelichte natuurgebieden

Net over de grens bij Groenlo ligt het 20 hectare grote natuurgebied Zwillbrocker Venn. Op een 6 km lange wandeling met verschillende uitkijkpunten kun je dit veen- en moerasgebied in alle rust verkennen. Prachtig om in het landschap met al zijn bonte herfstkleuren al die verschillende vogels te bekijken. Misschien kom je ook wel een kudde heideschapen tegen.

Plan je bezoek

Ga op pad met de boswachter

Ten noorden van kuuroord Bad Bentheim ligt het Bentheimer Wald. Bewonder tijdens je wandeling door het bos in herfsttooi de massieve rotswand van Bentheimer zandsteen. Vroeger werden open plekken in het bos gebruikt als weideplaats. In zo'n ouderwets ‘Hute- en Schneitelwald’ grazen tot oktober Gallowayrunderen, Nederlandse landgeiten en Bentheimer landschapen.

Plan je bezoek

Ontdek dit prachtige natuurgebied en neem pauze bij Restaurant Haarmühle

Een geweldig stukje natuur op de grens van Nederland en Duitsland. Heidelandschappen worden afgewisseld met moerasbossen en grasland. Ontdek de grote variatie aan planten en dieren die zich thuis voelen in deze waterrijke leefomgeving. Misschien kom je tijdens je wandeling wel een kudde Schotse hooglanders tegen.

Plan je bezoek

Het Wildpark Anholter Schweiz is een uitgestrekt park dat 100 jaar geleden werd aangelegd als herinnering aan het Zwitserse Vierwaldstättermeer. In het park liggen meer dan 6 km aan wandelpaden. Tijdens je wandeling sta je oog in oog met zo'n 50 diersoorten die in een heel natuurlijke omgeving leven. Zeker in de herfst een prachtig uitstapje in de buitenlucht.

Plan je bezoek

3 Tips voor een heerlijke herfstwandeling

De zon breekt door, je trekt je wandelschoenen aan een gaat op pad. Altijd leuk: een grensoverschrijdende wandeling: ontdek de verschillen én overeenkomsten aan beide kanten van de grens op het Kommiezenpad. Waar je ook bent in de Grafschaft Bentheim, je vind er overal wel een wandeling die bij je past. Even een frisse neus halen en langzaam het water van de Ems aan je voorbij laten stromen dat kan in het plaatsje Telgte.

Kommiezenpad

Waar vroeger de Nederlandse en Duitse kommiezen de grens tegen smokkelaars bewaakten, ligt nu het Kommiezenpad. Op de 17,9 km lange wandeling tussen Winterswijk en Südlohn kun je op informatieborden alles nalezen over deze spannende grensgeschiedenis. Er zijn ook 4 kortere wandelingen mogelijk.

Hoogtepunten onderweg:

 • Al wandelend de geschiedenis ontdekken

 • De charmante plaatsjes Südlohn en Oeding

 • Ambachtelijke chocolade uit Südlohn

Grafschafter Spurensuche

De Grafschafter Spurensuche is meer dan een netwerk van wandelwegen door de Grafschaft Bentheim. Naast het 80 km lange Podagristenpad zijn er verschillende dagtochten met lengtes van 6 tot 35 km die elk een bepaald thema belichten. Door de Herrlichkeit Lage aan de Dinkel bijvoorbeeld: er zijn weinig plaatsjes in de Grafschaft Bentheim die zo idyllisch zijn.

Hoogtepunten onderweg:

 • Podagristenpad

 • Burg Bentheim

 • Herrlichkeit Lage

© Vincent Croce

Wandelen langs de Ems bij Telgte

Het oude stadje Telgte aan de Ems is een echt pareltje in het Münsterland. Op een paar minuten buiten het centrum ligt een prachtig landschapspark waar je heerlijk kunt wandelen. De 6,5 km lange rondwandeling is een belevenis. En onderweg vind je interessante informatie en belevenissen.

Hoogtepunten onderweg:

 • Wandelen langs de Ems

 • Het oude centrum van Telgte

 • Download hier de wandelbrochure

Laat je verrassen met onze 'Geheimtips'

Altijd weer op zoek naar nieuwe indrukken. Laat je verrassen door fotogenieke burchten en prachtige kastelen. Maak een verrassend leuke tijdreis naar de muziek uit je jeugd. Al eens van Melle of Sassenberg gehoord? Gewoon leuke knusse plaatsjes vanwaaruit je te voet of op de fiets de omgeving kunt verkennen. Je zult versteld staan van zoveel landelijke charme van de Duitse grensstreek.

Uitgelichte 'Geheimtips'

Ontdek de landelijke charme van de dorpjes Heek en Nienborg en het buurtschap Ahle, net over de grens bij Enschede. In dit landelijke gebied zijn nog een paar indrukwekkende gebouwen bewaard gebleven, zoals het middeleeuwse Wachtmeisterhaus, de oude watermolen in Nienborg en de kleine Ahler Kapelle.

Plan je bezoek

Combineer je bezoek met wild spotten in Wildpark Anholter Schweiz

Dit prachtige waterslot is een van de mooiste en grootste kastelen in de Duitse grensstreek. Voor het kasteel vind je de schitterende formele Franse tuinen; iets verder weg ligt het uitgestrekte Wildpark Anholter Schweiz, een prachtig dierenpark in een groot park. Sowieso is Isselburg een leuk oud grensstadje aan de Oude IJssel.

Plan je bezoek

Ingebed in het parklandschap van het Münsterland ligt de stad Sassenberg. Veel bekende fietsroutes lopen door de mooie stad, zoals de Emsradweg, de Grensgängerroute Teuto-Ems en de 100 Schlösser Route. Natuurlijk heeft Sassenberg ook kastelen en voorname burgerhuizen: het barokke Haus Schücking en het unieke dubbele kasteel Harkotten.

Plan je bezoek

Al van verre zie je hem liggen: de imposante burcht, hoog boven op een rots. Het gezellige kuuroord is verrassend veelzijdig: neem een kijkje in het indrukwekkende kasteel, haal een frisse neus tijdens een wandeling door het Bentheimer Wald of ga even flink zweten in het heerlijke saunacomplex met 5 verschillende sauna´s, deels ook in de buitenlucht zoals de steigersauna van 100 graden!

Plan je bezoek

De grensplaats Gronau heeft het enige rock'n'pop museum in Europa. Duik in de geschiedenis van de popmuziek en de rock 'n' roll. Er zijn heel veel leuke objecten tentoongesteld, maar je kunt ook van alles zien en horen dankzij de geavanceerde multimedia-installaties. Vol van alle indrukken kun je dan ontspannen in het stijlvolle Saunapark Epe.

Plan je bezoek

De ligging van het stadje Melle maakt het ideaal voor wandel- en fietsliefhebbers. In de ene richting kun je wandelen in het Wiehengebergte en in de andere richting in het Teutoburger Woud. Lekker dicht bij Melle liggen de Meller Berge; vanaf een uitkijktoren heb je een geweldig uitzicht op de omgeving. Langs de rivieren Else en Hase kun je heerlijke fietstochten maken.

Plan je bezoek

Pak je picknickmand

De Duitse grensstreek is perfect om te picknicken. Nergens anders vind je zo veel uitstekende picknickplaatsen. Picknicken in het Geheim over de grens is echt genieten, ook in de herfst! Je bent op veel bijzondere plekken meer dan welkom! Er zijn picknickplaatsen op de mooiste locaties en er is voor elk wat wils: te midden van weidse landschappen, groene weilanden en herfstbossen, in schitterende parken, met uitzicht op historische kastelen en burchten, in de open lucht en overdekt, op spannende plekken of juist daar waar je helemaal tot rust kunt komen.

 

Uitgelichte picknickplaatsen

Picknicken en vogels spotten

De verrekijker ingepakt, de regenlaarzen aan, de picknickvoorraden in de rugzak en op naar de Rieselfelder. Dit vogelreservaat biedt ook in de herfst fantastische mogelijkheden voor een picknick midden in de natuur. Slechts zes kilometer ten noorden van het centrum van Münster ligt een waterrijk gebied en een eldorado voor vogelaars.

Plan je picknick

Picknicken op de heide in natuurgebied Klatenberge

Het laatste grote heidegebied met jeneverbesstruiken in de regio Warendorf – bijna 4 hectare groot – vind je in het natuurgebied Klatenberge in Telgte. Je zult versteld staan van de diversiteit van het landschap: open duinlandschappen met zanderige graslanden, uitgestrekte zandvlaktes, bloeiende heidevelden in augustus, knoestige jeneverbesstruiken en oeroude eikenbomen.

Plan je picknick
Picknicken in Allwetterzoo Münster

Eten tussen de dieren

De Allwetterzoo in Münster is misschien wel één van de meest bijzondere dierentuinen van Duitsland. Je mag als bezoeker zelfs de olifanten voeren! En tegenwoordig kun je zelfs picknicken tussen de dieren: een beestachtig goed idee! Een picknick tussen de gieren, bij de olifanten of tijgers: je vindt hier tal van leuke plekjes om eens heel anders te picknicken. En dat kan zowel buiten als binnen.

Plan je picknick

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.