© Kleine Globetrotter

Kleine Globetrotter op verrassingsreis naar Tecklenburger Land en Osnabrücker Land

Ontdek de verborgen schatten van het verleden

Marlieke, Ivo en de tweeling Roos en Siem (8) van het reizen-met-kinderenplatform Kleine Globetrotter gaan in een herfstig weekend op avontuur in het Tecklenburgerland en Osnabruckerland. Hier zoeken ze naar schatten in de heuvels, gaan ze op pad met een oude postkoets en slapen ze in een echte tipi. 

Samen de code kraken

‘Wij willen jullie op pad sturen, maar de bestemming blijft nog even geheim. Vinden jullie dat leuk?’ Over die vraag hoeven we niet lang na te denken als we benaderd worden voor een samenwerking. Natuurlijk vinden we dat leuk! 

We proberen te ontfutselen waar de reis naartoe gaat, maar meer dan de hint ‘het is een regio waar mensen vaak alleen maar doorheen rijden’, krijgen we niet. Maar dan, een dag voor vertrek valt er een mysterieuze brief op de mat. Nieuwsgierig maakt onze tweeling Roos en Siem hem open, maar het blijkt geheimtaal. Of beter gezegd: runen. Een oud Germaans schrift. 

Samen kraken we de code. En dan wordt onze bestemming zichtbaar: Duitsland!

De volgende dag, op vrijdagmiddag, halen we de kinderen van school en stappen we in de auto. Op naar de regio Tecklenburgerland, net over de grens. Apeldoorn, Hengelo, Osnabrück, Munster. Inderdaad de plaatsen die we op de borden zien, zijn precies de steden waar je langskomt als je richting Scandinavië gaat. Tijd om deze plek eens wat uitgebreider te ontdekken!

© Kleine Globetrotter

Indianenkamp

Onze eerste stop is Hof Gehring. Zodra we het terrein op rijden komt de eigenaar, Wolfgang, ons tegemoet lopen. ‘Ha, die Gäste aus den Niederlanden!’, roept hij enthousiast. We volgen hem naar een oude schuur. Als de deur opengaat, weten we niet wat we zien. Het lijkt wel een klein indianendorp. Er staan zes tipi’s op een rij. Allemaal zijn ze voorzien van comfortabele bedden en een gezellig zitje. Het indianenthema is doorgevoerd op het hele terrein. Ook buiten staan tipi’s waar je, in de zomer, kunt kamperen. Als Wolfgang onze kinderen de konijnen en de binnenspeeltuin laat zien, zijn ze niet meer te houden. Wat een leuke plek! 

Het slapen bij Hof Gehring is onze eerste indoorkampeerervaring. Het voelt heel knus om te slapen in een tipi, en doordat je binnen bent, is het ook met minder weer een leuke beleving. We kunnen ons goed voorstellen dat je hier met een groep vrienden met kinderen, ook heel leuk zit. Wij genieten nog van een uitgebreid ontbijt en dan is het tijd om Wolfgang en de konijnen uit te zwaaien. Op naar onze volgende stop.

© Kleine Globetrotter
© Kleine Globetrotter
© Kleine Globetrotter

Schatten zoeken in het woud

Maar eerst gaan we schatzoeken in het Teutoburgerwald. We parkeren de auto in het dorpje Brochterbeck waar de geocache-wandeling Brochterbecker Landpartie start. Met een kaart in de hand gaan we op zoek. Er liggen in totaal vier schatten verstopt die we met de coördinaten kunnen vinden. We wandelen heuvelop het dorp uit en komen als snel de eerste ‘schat’ tegen. ‘Ja, gevonden!’, roept onze zoon en triomfantelijk houdt hij een zwart buisje omhoog. We schrijven onze namen in het boekje dat we in het buisje vinden, zoals dat hoort bij geocaching, en speuren daarna weer verder. Wat volgt is een prachtige wandeling door de bossen, langs heuvels en dalen. De eerste herfstkleuren zijn al te zien. Onze tweeling rent enthousiast voor ons uit, want zodra we weer een schat naderen, willen zij er als eerste bij zijn. Na bijna twee uur wandelen zijn we terug op de parkeerplaats. ‘Mama, gaan we morgen weer schat zoeken?’, vragen twee enthousiaste koppies.

© Kleine Globetrotter
© Kleine Globetrotter
© Kleine Globetrotter
© Kleine Globetrotter
© Kleine Globetrotter

Met de postkoets mee

Die middag stoppen we voor een lunch in het charmante middeleeuwse dorpje Tecklenburg. Hier vind je zevenhonderd jaar oude vakwerkhuizen, gezellige straatjes en een oude kasteelruïne die omgetoverd is tot openluchttheater. Ook historisch is de postkoets waar we na het middageten een rondrit mee gaan maken. Als we het terrein opwandelen van het ‘Postkutschen-Station’ zien we hem al staan. Een mooi opgeknapte, gele koets met op de zijkant de woorden ‘Kaiserliche post’. Terwijl wij de koets bewonderen komt eigenaar Hans aanwandelen met een groot trekpaard. Onze dochter is gek op paarden en kan haar geluk niet op. Vastberaden stapt ze op het gigantische beest af en aait het liefkozend. Als ook het tweede paard voor de koets staat en Hans zich heeft omgekleed tot echte postkoetsier, kunnen we op pad. Hans ziet er in zijn statige blauwe pak met gouden knopen en bijpassende hoed inclusief veer indrukwekkend uit. Hij blaast op een traditionele hoorn en dan kunnen we instappen. Al hobbelend rijden we over de weg, met het raampje open en de wind in onze haren. Onder luid trompetgeschal zwaaien we enthousiast naar voorbijgangers.

© Kleine Globetrotter

Slapen in een Germaans huisje

Na de rit is het tijd om naar onze volgende slaaplocatie te gaan, we rijden naar de regio Osnabruckerland waar het vakantiepark Alfsee ligt. Hier gaan we nog een stap verder terug in de tijd. We overnachten namelijk in een Germaans huisje in het kleine Germaanse vakantiedorp dat hier is nagebouwd. Het huisje is gezellig ingericht met veel hout en voorzien van alle moderne gemakken zoals een vaatwasser, goede douche en tv. Onze tweeling spot al snel het slaapzoldertje en bombarderen de knusse bedstee tot hun slaapkamer. Nog enthousiaster worden ze als we de grote natuurspeeltuin ontdekken. Hier klimmen en klauteren ze over het parcours van houten palen en touwen tot het tijd is om te eten. Dit doen we in het parkrestaurant Feingeist. We kiezen voor schnitzel en pizza die beiden erg lekker zijn.

Slag bij het Teutoburgerwald

Wij kunnen wel wennen aan het Duitse ontbijt met lekker brood, yoghurt en verse groenten en fruit. Met een volle maag pakken we de auto in terwijl Roos en Siem nog een laatste keer in de speeltuin spelen. We rijden richting Museum en Park Kalkriese. Hier vond negen jaar na Christus een grote veldslag plaats tussen Romeinse en Germaanse troepen. We bekijken eerst de expositie waar opgravingen tentoongesteld worden. ‘Wow, wat een hoop soldaten!’, roept onze dochter als ze bij een vitrine staat met een miniatuurvoorstelling van het enorme legioen. Het waren er achttienduizend in totaal, leren we later. Allemaal in de pan gehakt door de Germanen. Vanaf de uitkijktoren hebben we goed zicht over het gebied waar de ‘slag’ heeft plaatsgevonden. Niet veel later lopen we zelf over het veld en proberen we ons voor te stellen wat hier meer dan tweeduizend jaar geleden gebeurd is.

© Kleine Globetrotter
© Kleine Globetrotter

Wandelen tussen de boomtoppen

Na deze geschiedenisles maken we nog een laatste stop: Het boomkroonpad Bad Iburg. We starten met een lunch in het sfeervolle restaurant Die Försterei. Dat kunnen we wel gebruiken, want we moeten aardig wat trappen beklimmen voor we bij het 30 meter hoge uitkijkplatform zijn. Vanaf de toren hebben we een prachtig uitzicht over bossen, heuvels en Schloss Iburg. We wandelen over het houten vlonderpad dat tussen de boomtoppen slingert. Vooraf hebben we een speciale app van het boomkroonpad gedownload waardoor er op verschillende plekken dankzij een QR-code virtuele dieren tot leven komen. Dit maakt de wandeling nog leuker!

Na nog een laatste blik op de heuvels rijden we richting Nederland. We zijn blij verrast dat er zoveel leuks te zien en te doen is in deze regio vlak bij de Nederlandse grens. Wij komen zeker nog eens terug om nog meer schatten te ontdekken!

© Kleine Globetrotter
© Kleine Globetrotter
© Kleine Globetrotter
© Kleine Globetrotter
© Kleine Globetrotter
© Kleine Globetrotter

Zelf de geheimen van schat zoeken en buiten leven ontrafelen?

6 tips voor een avontuurlijk weekendje weg

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.