Van Romeinse veldslag tot zadelfeest: de 10 coolste evenementen

„Spannende evenementen? Vind je daar niet alleen grasland, weides, koeien en campings", hoor ik mijn vrienden altijd zeggen als ik weer eens over de diversiteit, schoonheid en ja, ook de "coolness" van de Nederlands-Duitse grensregio vertel. Wie in Nederland iets beleven wil, die moet toch, zoals meestal wordt aangenomen, naar de Randstad, in het levendige Amterdam, naar Den Haag en de stranden van Zeeland en Holland rijden. Ook aan Duitse zijde wekt de grensregio bij de meeste mensen niet echt de indruk dat er echte Topevenementen plaats vinden.

Tip 1 | Slag om Grolle

"Grolle“, is de oude naam van het Nederlandse vestingstadje Groenlo, gelegen vlak bij de grens in de regio Achterhoek. Om de twee jaar wordt dit, normaal gesproken idyllische stadje, een van de gevaarlijkste plaatsen in Nederland. Kanonskogels vliegen door de lucht, geweren worden afgevuurd en strijdrossen denderen over het slagveld. Een weekend lang wordt dan "De Slag om Grolle" nagespeeld. Aan dit historisch spektakel  doen meer dan 1.500 re-enactors vanuit de hele wereld mee. Zij spelen dan de belegering van de stad Grolle uit 1627 na. In de binnenstad kun je het "leven van alledag" beleven. Een spannend uitstapje voor de hele familie! Kaarten koop je aan de kassa of online (met korting).

Tip 2 | Dickens Festijn

Ook tijdens het jaarlijkse Dickens Festijn in Deventer krijg ik het gevoeld dat ik terung in de tijd ben gegaan. Twee dagen, altijd het laatste weekend voor kerst, vind je in deze historische Hanzestad aan de IJssel meer dan 900 figuren uit de romans van Charles Dickens: Naast de weeskinderen, rent Oliver Twist door de stegen, bekeken door de notabelen van de stad. Daarnaast zorgen de Christmas Carol Singers voor een gezellige sfeer op de verschillende pleinen, terwijl dronkelappen door de straten zwalken. Een grandioos schouwspel waar jij en de andere bezoekers middenin staat! Het evenement is gratis te bezoeken, maar houdt wel rekening met behoorlijke drukte en af toe lange wachtrijen.
Dickens-festijn-deventer-kleren-wassen.jpgDickens-festijn-deventer-kleren-wassen.jpg

Tip 3 | Wandelvierdaagse Nijmegen

Wandelen, een van de meest geliefde vrijetijdsactiviteiten van ons Nederlanders. Niet zo gek dus, dat in Nederland het grootste wandelevenement ter wereld plaats vindt. Vier dagen lang zijn de deelnemers onderweg en legt een groot deel van hen 50 km per dag af (dat is mij nog nooit gelukt....). In de stad zelf kun je gelijktijdig de "Vierdaagsefeesten" bezoeken: Muziek, theater eten & drinken!

Tip 4 | Landgoed Twente Fair

Liefhebbers van het buitenleven moeten het volgende evenement alvast in hun agenda noteren: Ieder jaar, wanneer de lucht grauw wordt en de dagen korter, opent eind oktober de Landgoed Twente Fair een weekend lang haar deuren. Gelegen in de schitterende natuur van Natuurgebied het Lutterzand, kunnen bezoekers het hele weekend regionale producten uitproberen en lifestyle trends testen. Niet reusachtig groot, of enorm druk, gewoon heerlijk ontspannen en fijn in de buitenlucht!
De-lutte-landgoed-twente-fair-bomen-mensen-kraampje.jpgDe-lutte-landgoed-twente-fair-bomen-mensen-kraampje.jpg

Tip 5 | Zwarte Cross Lichtenvoorde

Actie en spektakel in plaats van knusse gezelligheid, dat is het meerdaagse „Zwarte Cross“-Festival in Lichtenvoorde. Zo op het oog lijkt het een bizarre mix van verschillende activiteiten, maar dit muziek- en motorcrossfestival is een unieke belevenis voor alle festivalliefhebbers. De line-up van dit grootste betaalde festival in Nederland (en het grootste motorcrossfestival ter wereld) is het bekijken waard. Dagkaarten zijn online verkrijgbaar.

Tip 6 | Kerstmarkten

Vroegen jullie je ook al af wanneer de "Kerstmarkten" in deze lijst zouden opduiken? Deze mogen natuurlijk in het overzicht met leukste evenementen in de grensregio niet ontbreken. Mijn persoonlijke highlights:

Overigens zijn er ook verschillende kerstmarkten en -evenementen in de Nederlandse steden, zoals bijvoorbeeld het "WinterWonderland" in Enschede.

Tip 7 | Kivelingsfest Lingen

Het feit dat dit middeleeuwse feest om de drie jaar plaats vindt is eigenlijk jammer, maar misschien ligt daarin ook direct het geheim voor de zeer bijzondere sfeer tijdens dit evenement. De inwoners van Lingen organiseren het Kivelingsfest, welke herinnert aan de succesvolle verdediging van de stad  door de jonge mannen in de 14e eeuw, helemaal zelfstandig. Tevens hecht men grote waarde aan de historische correctheid. Bijzondere tip: Wacht op het invallen van de duisternis. De markt in Lingen wordt dan alleen nog door kaarsen, fakkels en lantaarns verlicht!

Tip 8 | Romeinen- en Germanendagen

Geschiedenis live beleven, dat geldt voor de Romeinen- en Germanendagen in Museum und Park Kalkriese. Hier leden 2000 jaar geleden, romeinse legioenen in een bloedige strijd tegen de Germanen een belangrijke nederlaag. Om de twee jaar komende nazaten vredig samen. Het leven in de kampementen en de indrukwekkende cavalerie staan tijdens dit evenement op de voorgrond.

Tip 9 | Anfietsen, Anradeln, Sattelfest & Co

De evenementen voor iedereen, die na een lange winter met vele ontberingen, niet kunnen wachten todat het weer beter wordt en weer op de fiets kan stappen: „Anfietsen“ is de naam van het evenement in Grafschaft Bentheim, „Anradeln“ heet het in het Emsland en „Sattelfest“ in het Münsterland. Al deze evenementen een ding gemeen, de fietstochten worden professioneel begeleid en onderwerg wordt er gezorgd voor de inwendige mens.

Tip 10 | Ter waterlating cruiseschepen bij Meyer-Werft Papenburg

Eerlijk gezegd hebben reusachtig grote cruiseschepen altijd al indruk op mij gemaakt! Op jullie ook? Zoja, dan loont het om een keer naar Papenburg te gaan, wanneer er weer eens zo'n indrukwekkend nieuw cruiseschip  ter water wordt gelaten en via de Ems naar de Noordsee gebracht wordt. Milimeter werk! Overigens is een bezoek aan het bezoekerscentrum van de Werf altijd de moeite waard. ;-)
Meyer-werft-papenburg-cruiseschip-lichtjes.jpgMeyer-werft-papenburg-cruiseschip-lichtjes.jpg
Wat zijn jullie Topevenementen in de Nederlands-Duitse grensregio? Laat je tips achter in de commentaren!

Meer zoals dit

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.