© Maud

Münster: de perfecte stad voor een citytrip

Als je aan mij vraagt wat mijn lievelingsstad is, kan ik niet specifiek één stad opnoemen. Wel kan ik een aantal van mijn favoriete steden opnoemen en Münster vind je zeker terug in dat rijtje. Dit vind ik echt een heerlijke stad, zowel in de winter (bijvoorbeeld tijdens de Kerstperiode) als in de zomer. Onlangs had ik samen met mijn moeder een moeder-dochter-weekend in Münster en we hebben het zó leuk gehad! Mijn moeder kende hier weer andere plekjes dan ik en zo konden we elkaar allebei nieuwe plekjes in Münster laten zien.

Veel fietsen en een heerlijk sfeertje

Münster heeft een heerlijke sfeer, ik loop hier zo graag rond. Het is echt een studentenstad en dat merk je niet alleen aan de gezelligheid, maar dit zie je onder andere ook aan het aantal fietsen in de stad. Al die studenten fietsen de hele stad door en dit maakt het sfeertje voor mij extra leuk. De fiets is hier absoluut het meest gebruikte vervoersmiddel; er zijn zelfs meer fietsen dan inwoners in Münster!
De vele fietsende studenten zorgen uiteraard ook voor veel mogelijkheden om de stad te verkennen op de fiets. Vrijwel door de hele stad zijn fietspaden te vinden en ook buiten het centrum kun je heel leuk fietsen. Hoewel vrijwel alles in de stad op loopafstand is van elkaar, huurden we toch voor een dag (met onze Münstercard) een fiets en fietsten door het centrum, naar de Aasee en vervolgens naar het Schloss en de Botanische tuinen. Zo leuk! We hadden graag nog meer willen fietsen, maar Münster heeft nog zoveel andere leuke dingen om te ontdekken.
münster-dame-fiets-gras-bomen-©Maud.jpgmünster-dame-fiets-gras-bomen-©Maud.jpg
Münster-dame-botanische-tuinen-©Maud.jpgMünster-dame-botanische-tuinen-©Maud.jpg

Winkelen en een bezoekje naar de markt

Wanneer twee dames gaan citytrippen, kun je natuurlijk verwachten dat er ook een klein beetje gewinkeld wordt. We hadden afgesproken om niet zo lang te winkelen, omdat we juist de stad wilden ontdekken. De winkels zijn in Münster bijna niet te missen, vanuit de Prinzipalmarkt loop je eigenlijk zo naar de winkelstraten met allerlei leuke bekende en onbekende winkels. We zijn hier zeker geslaagd. De winkels zijn hier geopend van maandag tot en met zaterdag en je kunt in de winkels terecht tot ’s avonds 19:00 uur.
Op zaterdagochtend bezochten we ook de markt op de Domplatz. Ik vind het altijd leuk om naar de markt te gaan, zeker in het buitenland. De markt in Münster is dan ook echt een bezoekje waard. Je vindt hier heerlijke producten: van vlees tot groente en fruit en van noten tot taartjes en küchen. Het leuke aan de markt in Münster is dat er tussendoor regelmatig een soort kleine cafeetjes in een marktkraampje zitten. In deze cafeetjes zit de lokale bevolking gezellig met elkaar te kletsen, erwtensoep te eten en vooral heel veel te lachen.

Relaxen bij de Aasee

Wat Münster als stedentrip zo leuk maakt is dat je niet alleen kunt genieten van de drukte in het centrum, maar ook zeker de rust kunt opzoeken. Het is bijvoorbeeld heerlijk om te wandelen in de Botanische tuinen of langs de rivier de Aa. Maar het is ook erg leuk om naar de Aasee te gaan, vanuit de stad is het maar een klein kwartiertje lopen voordat je bij dit recreatiegebied bent.

Rondom de Aasee kun je wandelen en fietsen en zo kom je veel mooie moderne kunst tegen. Maar je kunt hier natuurlijk ook het water op! Bij de zeilschool kun je kleine zeilbootjes huren of ga juist varen over het meer met de Solaaris (wat ook gratis is met de Münstercard). Uiteraard zitten er ook meerdere horecagelegenheden bij de Aasee voor een lekker hapje en een drankje. Wij hebben ons hier een hele middag vermaakt!
uitzicht-over-aasee-dame-©Maud.jpguitzicht-over-aasee-dame-©Maud.jpg

Leuke plekjes ontdekken

In Münster zijn ook heel veel leuke plekjes te ontdekken. Zo nam mijn moeder mij mee naar Gasthaus Stuhlmacher. Mijn moeder ging hier vroeger al met haar opa naartoe en ondertussen is hier vrijwel niks veranderd! Dit zijn de plekjes die zo bijzonder zijn en die juist het ‘vroegere Duitsland’ laten zien. Ik vind het geweldig! Wij hebben hier heerlijk genoten van een lunch en konden er de rest van de middag weer tegen aan.
Nog zo’n leuk plekje is het restaurant Drübbelken. Duitser dan dit wordt het niet; de inrichting is ouderwets en bruin, de mensen in de bediening dragen prachtige kostuums en het eten is hier echt Westfaals en absoluut voortreffelijk! Mijn typische gerecht (Schnitzel met roerei) werd opgediend in een hete pan, op en top genieten! Het sfeertje hier is zo knus en gezellig. Aanrader!
En wil je een echt Duits biertje drinken, dan moet je natuurlijk bij de traditionele Pinkus Müller-brouwerij zijn. Vroeger had Münster 150 bierbrouwerijen en dit is de enige bierbrouwerij die nog over is.

De Türmerin von Münster

’s Avonds ploften we ergens op een terras. Ik wilde per se op een plek zitten waar we de Türmerin von Münster goed konden horen. Tijdens een eerder bezoekje aan Münster mocht ik eens met haar naar boven in de St. Lamberti toren, dit vond ik toen zo interessant dat mijn moeder haar nu echt moest horen. Deze dame is een torenwachten en beklimt iedere avond de Lambertikerk om daar van 21:00 uur tot 00:00 uur de wacht te houden over de stad. Ieder half uur blaast zij negen keer in op haar kopere hoorn. Dit doet zij alleen als er geen gevaar is (denk bijvoorbeeld aan een brand). Ze blaast drie keer in drie verschillende richtingen, zodat de hele stad haar kan horen. Deze traditie stamt al uit de 14e eeuw en ik vind het geweldig dat deze traditie nog altijd trouw gevolgd wordt.

Lekker slapen bij Stadthotel Münster

Wij hebben heerlijk geslapen in Stadthotel Münster. Dit hotel ligt in het centrum van het hotel, waardoor alle bezienswaardigheden goed te bereiken zijn. De kamer was netjes en schoon, de bedden lagen heerlijk en het ontbijt was zeer uitgebreid (inclusief champagne!). Aanrader!

Nog veel meer leuke to do’s en bezienswaardigheden!

Natuurlijk zijn er nog veel meer leuke dingen om te doen in Münster. Voor de museumliefhebbers zijn het Picasso Museum en het Museum für Kunst und Kultur beide ook aanraders. Wil je liever er op uit met kinderen? Dan mag een bezoekje aan de Allwetter Zoo natuurlijk niet ontbreken. Münster heeft diverse kerken die je kunt bezoeken en natuurlijk is het ook ontzettend leuk om in december de kerstmarkten te bezoeken. Genoeg te doen!

Meer zoals dit

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.