© honeyguide

Wat te doen tijdens een stedentrip in Münster

Münster is een stad in Duitsland waar verleden en heden goed naast elkaar bestaan. Het is een belangrijke plek voor de Nederlandse geschiedenis, maar ook een echte studentenstad. Alea Sophie neemt je mee op stedentrip en vertelt je graag wat er allemaal te doen is in Münster. 

 

Het oude centrum

De geschiedenis van ons kleine landje werd geschreven in de Vredezaal van het stadhuis in Münster. In 1648 ondertekende Spanje en Nederland hier namelijk het Vredesverdrag. Hiermee werd de Tachtigjarige Oorlog beëindigd, maar tegelijkertijd ook de Dertigjarige Oorlog waar veel Europese landen in verwikkeld waren.  
 
Ook is Münster sinds de middeleeuwen een belangrijke handelsstad. De rijkdom uit het verleden is nog steeds terug te zien aan de mooi versierde gevels. Door de kleine steegjes en straatjes geeft het oude centrum je het gevoel alsof je terug in de tijd wandelt.

Grüne Wiese

Neem gerust de tijd wanneer je door de oude binnenstad struint, want achter elke hoek schuilt wel een pareltje. Bijvoorbeeld een pareltje als fair fashion winkel Grüne Wiese. Een winkel die eerlijke en duurzame kleding produceert van allerlei verschillende merken van A tot Z. Toen ik de winkel binnenstapte was ik meteen verkocht.  
 
Duurzaamheid staat bij Grüne Wiese enorm hoog in het vaandel. Ze hebben echt aan alles gedacht. Zo gebruiken ze blauwe eco-bonnen die gerecycled kunnen worden, want wist je dat gewone bonnetjes eigenlijk niet in de papierbak mogen?  

Hella Good

Ook Hella Good is een bijzonder plekje in het oude centrum. Eigenaresse Hella kwam op vakantie in Canada op het idee om een tweedehands winkel te openen. Ze werd geïnspireerd door kleine second hand boetiekjes zonder die typische tweedehands sfeer. Ze vroeg zichzelf af: ‘’Waarom hebben wij zulke leuke winkeltjes niet?’’.  
 
Na haar vakantie duurde het maar 3 maanden totdat ze haar eigen winkeltje in Münster opende. Ze noemt de gedragen kledingstukken ‘preloved’ in plaats van tweedehands. Dat klinkt toch veel liefdevoller? Want is jouw nieuwe jasje niet net wat bijzonderder omdat het al door iemand gedragen en gewaardeerd is? 
hellagood-münster-stoel-©honeyguide.jpghellagood-münster-stoel-©honeyguide.jpg
hellagood-münster-raam-©honeyguide.jpghellagood-münster-raam-©honeyguide.jpg

Beetschwester

Ook Beetschwester is een verborgen pareltje die je absoluut niet mag missen. In dit kleine, maar hippe restaurant is alles vegetarisch of zelfs vegan. Het water loopt je al in de mond bij het zien van de menukaart.  
 
Een coconut bagel met kokos-amandel crème en bessen, de Jalapeño popper sandwich of de mango caprese met vegan mozzarella. Het is moeilijk kiezen bij Beetschwester, want alles klinkt zoooo lekker!  

Botanische tuinen van de universiteit

Wat Münster nog meer heeft is één van de grootste universiteiten van Duitsland mét botanische tuin. De tuin is onderdeel van het park van Slot Münster, het hoofdgebouw van de universiteit en is opgedeeld in thema’s. Zo is er een kas met succulenten, vleesetende planten en epifyten, maar ook een Alpinum met planten die in de gebergtes groeien, een Arboretum en een mediterrane tuin.  
 
Mocht je net als ik ook een plantenlover zijn, dan is een bezoekje aan de botanische tuin zeker aan te raden. Stiekem droom ik ervan om ooit in een kas te wonen, maar tot die tijd zal ik hier vaak te vinden zijn.  

Elbēn

Dicht bij de botanische tuin ligt het stadsmeer van Münster, de Aasee. Het is hier heerlijk toeven onder de grote bomen met uitzicht op het water. Inmiddels trek gekregen? Haal dan een Manakish bij Elbēn. Een rijk gevulde, mediterrane flatbread uit Levante.  
 
Elbēn is het restaurant met de twee hartjes. Elbēn betekent in het Syrisch-Arabisch namelijk twee harten. Het is gestart als project om Syrische vluchtelingen een perspectief in Duitsland te geven. Inmiddels werken er mensen afkomstig uit verschillende hoeken van de wereld en komen diverse culturen samen. 

Fairteilbar

In de winkel van FairTEILBAR krijgt voedsel een tweede kans. Iets wat ik erg belangrijk vind. Want wist je dat wereldwijd ongeveer een derde van al het voedsel in de afvalbak beland? En vaak nog voordat we het in huis hebben. Bijvoorbeeld wanneer het er niet meer aantrekkelijk uitziet of wanneer het over datum is, maar eigenlijk nog wel eetbaar.  
 
Bij FairTEILBAR maken ze van overrijp groenten en fruit heerlijke producten die langer houdbaar zijn, zoals passata en chutneys. Wat ook bijzonder is aan FairTEILBAR dat je zelf bepaalt hoeveel je betaalt en kunt veroorloven. Ik snap dat je tijdens je stedentrip in Münster niet je weekboodschappen gaat doen, maar hier wil je gewoon zijn geweest. 

Stadthafen

De avond is aangebroken en we zijn beland in het tegenovergestelde deel van de oude stad van Münster, de haven. Waar vroeger graan werd opgeslagen en bouwmateriaal werd vervoerd, bruist nu het culinaire en culturele leven van Münster.  
 
De glazen klinken op het terras van de hippe restaurants en bars aan de kade. In de kunsthal vind je moderne kunst en lokale manufacturen, zoals bijvoorbeeld de glazen kaasmakerij Hafenkäserei. Hier kun je live meekijken hoe de lekkerste biologische kazen worden gemaakt.  

Er is zoveel te zien en te doen

 
Er is zoveel te zien en te doen in Münster dat het moeilijk kiezen was welke verborgen parels ik met je zou delen. Wat is jouw favoriet tijdens een korte stedentrip? 
 
Dit gastblog werd geschreven door de redactie van Honeyguide, hét inspiratieplatform voor bijzonder en bewust reizen in Nederland. Op de website www.heyhoneyguide.com verzamelen zij de leukste verborgen parels en belevenissen in eigen land. Zo inspireert Honeyguide jou om buiten de gebaande paden te treden en jouw vrije tijd te verrijken met de mooiste avonturen om de hoek.
beetschwester-redactie-©honeyguide.jpgbeetschwester-redactie-©honeyguide.jpg

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.